D66: toch nog een ruggenwerveltje gevonden.

wervel.jpgPremier Balkenende heeft zojuist verklaard dat het kabinet ,,unaniem van mening” is dat de motie van afkeuring, mede gesteund door de D66 fractie, “geen gevolgen heeft voor het kabinet”. Unaniem, dat betekent: inclusief de ministers van D66.

Tussenstand 17.00 uur: Lousewies probeert door het intrekken van de steun van de D66 fractie ruggengraat te tonen. Maar heeft de D66 ministers niet mee. Ik zou zeggen; Lousewies ruggengraat, Pechtold en Brinkhorst weekdieren. Voorlopige score: weekdieren.

17.08 uur: Femke Halsema probeert de strategie van D66 (if any) te peilen: “U wilt het liefst door als demissionair kabinet met de D66-ministers zodat Pechtold als politiek leider toch nog een positie heeft (minister, ipv ambteloos burger), om campagne te voeren.”

17.30 uur: Verhagen geeft aan als ‘rompkabinet’ door te willen met wisselende meerderheden. Vas As heeft zich zojuist al aangeboden voor van alles.

19.00 uur: JP de MP roept de voltallige ministerraad bijeen.

20.36 uur: Brinkhorst: “Het staatsrechtelijk gebruik vereist dat als een regeringsfractie haar steun aan het Kabinet opzegt, de ministers van die fractie hun ontslag aanbieden.”

20.40 uur: Ook JanPeter Balkenende en zijn ministers stellen hun portefeuilles ter beschikking. Het Kabinet is gevallen over een minister voor vreemdelingenzaken die er een potje van maakte en een Lousewies die uiteindelijk toch haar pootje stijf hield.

Eindstand: de argumentatie van beide D66 ministers verdient niet de schoonheidsprijs, maar we hebben toch één werveltje ontdekt bij D66. Het werveltje heet Lousewies.

 1. 13

  Wat nu weer? Maken we er nu een potje straatvechten van tussen vdLaan en Pechtold over wie de baas is van D’66? Maar dat gevecht was toch al beslist?

  Never a dull moment, de Nederlandse politiek.
  Ik heb er wel lol in.

 2. 16

  De D66-fractie splitst af van de D66-bewindspersonen.

  Na zwaar onderhandelen hebben ze besloten de buit te verdelen en door te gaan als D33 en Da real D33.

 3. 17

  Onderschat de drijfveer van pechthold niet, net burgemeester af en beland op een plek waar hij de aandacht krijgt, die hij zo graag wil en dan zonder luidspreker?

  Weet U nog van Thijn?

 4. 18

  Het is trouwens niet terecht om D66 nu al tot weekdier te promoveren terwijl tot nu toe alleen Balkenende slechts heeft gezegd dat ze zich geen moer van die motie aan zullen trekken. We moeten toch echt nog even op het D66 antwoord wachten.

 5. 20

  Kleine Quote du Jours:
  “Sommige mensen maken zich zorgen over de samenwerking tussen Alexander en de fractie. Ik zie die problemen niet zo.”
  Quote uit de verliesspeech van Loesewies/woeseloes/laasiewaas:
  [img]http://www.lousewies.nl/image/shared/lousewies1/quote1.gif[/img]
  Afbeelding letterlijk op:
  http://www.lousewies.nl/

 6. 21

  Maar terzijde, een wezen met ruggegraad is kwetsbaarder dan een weekdier. Grote plotseling spanning op de ruggegraad en verlamming is het gevolg. Een weekdier daarintegen heeft een zeer sterk pantser als buitendeel en is dus moeilijk te kraken.

 7. 25

  Q:
  “Wat heeft D66 liever, een scheuring of een breuk?”

  A:
  “Hangt ervan of of ze liever genaaid dan gelijmd worden.”

 8. 29

  Pechtold en Brinkhorst zijn binnen. Ferry Mingelen deed het wel fout, meteen vragen ‘crisis of niet’, je moet vragen of ze al aan de vino zaten in de zon, dat is pas polletiek met een grote p!

 9. 31

  Even rondstruinen op de sites van prominente d66ers levert een hoop lol op momenteel. Wedstrijdje: lever de leukste D66 quote!

  Winnaar ontvangt de gouden windvlaag.

 10. 44

  @MMaas: Het lijkt meer op een breuk tussen fractie en bewindslieden. Heel treurig. Laat Pechtold en Brinkhorst even melden of ze opstappen of niet.

 11. 50

  ff zonder dollen jongens en meisjes,….grappig en grollig allemaal,…maar hoe verkopen we dit in ’s -Balkenendeshemelsnaam in het buitenland?

 12. 56

  @EVH: hoezo staat ze nu voor gek? Ze heeft de steun aan het kabinet ingetrokken. Ze steggelen nu alleen over de formele afhandeling ervan.

 13. 58

  Sorry, maar als je eerst zegt het met je bewindslieden te hebben afgestemd, en stoer doet en als je het vervolgens zo van je eigen mensen om je oren krijgt, zou ik me kapot schamen.

 14. 59

  Ja, Poezeloes staat toch wel een beetje voor paal met haar gebrekkige staatkundige kennis.
  Maar vast niemand heeft gisteren die genante uitglijder van Zalm gezien.

 15. 61

  Verhagen had in zoverre gelijk dat Lousewies niet als enige conclusie had kunnen voorspiegelen de gang naar de koningin. Maar hij had moeten stellen dat ieder verder gediscuzeur onzinnig is zonder de actie van Pechtold en Brinkhorst te kennen.

 16. 66

  Het wordt echt steeds leuker: Rouwvoet legt met de van hem bekende helderheid uit hoe het staatsrechtelijk zit, en vdLaan snapt het niet eens…

  Rouvoet for president!

 17. 68

  beschouw het als een geruststellende mantra: ”klompjes en molentjes”, ”klompjes en molentjes”, ”klompjes en molentjes”, ”klompjes en molentjes”, OHM.

 18. 71

  Het is behoorlijk simpel: Het is niet van belang of de bewindslieden blijven zitten. De D66-fractie doet niet meer mee: dus kamermeerderheid weg. Daarin heeft Wiesepoes gelijk. Maar de enige oplossing is niet ontslag. De regering kan ook op een andere manier een meerderheid krijgen.

 19. 76

  Femke heeft een slim punt: Door het zo te spelen houd Pechtold een (demissionair) podium, en Lousewies erkent dat: Een punt voor Femke.

 20. 83

  Verhagen speelt met de gedachte van een minderheidskabinet, met het zoeken van steun per beleidsitem en het uitzingen tot mei.

 21. 88

  Lousewies oogt het liefst als ze niet praat.

  @MMaas: tja, je bent dan vast wanhopig om sms’jes te ontvangen met updates. Misschien kunnen wij een aantrekkelijk geprijst abonnement leveren (staatsrechtlessms’jes).

 22. 91

  Geweldig: Van As doet een open sollicitatie dat zijn partij met liefde de twee D’66-ministers wil vervangen: Daar komt het zo’n beetje op neer.
  Die man heeft gevoel voor humor.

 23. 92

  Van As (LPF!): dit land kan beter bestuurd worden, zonder D66, partij in verwarring. Wat moet het heerlijk zijn, zonder gevoel voor politieke geschiedenis en ironie te spreken…

 24. 100

  Snap ik het nou goed: Verhaagen daagt D’66 uit tot een motie van wantrouwen tegen dit kabinet, om dan na afloop te kunnen zeggen dat de D’66-fractie de schuld draagt voor de val van het kabinet, inclusief hun eigen politiek leider.

 25. 102

  Ik zag em aankomen, die glibberkoers van Verhagen. Ik denk dat om te voorspellen waar het heengaat, we moeten uitgaan van het adagium: ” follow the money!” .

  CDA en VVD willen nog electoraal profiteren van betere economische tijden, PvdA is aan het zakken dus wil snel verkiezingen, SP idem. Voor de LPF is het de laatste kans om door losse steun invloed uit te oefenen. En D66, ja die weet het niet meer. De D66 ministers zullen wel weggebonjourd moeten worden (denk aan de rechte rug en de vertrekregeling), en onze rechtse vrienden gaan het proberen te redden tot de volgende verkiezingen. Er liggen immers nog enkele dossiers die op uitvoering te wachten.

 26. 108

  (Ik zit hier geloof ik online met een minuut vertraging te kijken, of sommige leden van Sargasso zijn wel heel vooruitziend…)

 27. 109

  Moeten we uit de antwoorden van Verhagen nu begrijpen dat hij verder wil met een minderheidskabinet (CDA-VVD): Dan verliest Pechtold zijn podium, omdat hij dan niet demissionair is.

 28. 112

  Ze snappen niet zoveel he, die rechtse jongens. Van As begrijpt er niks van, Verhagen weet het ook niet meer, en volgens Wilders is er geen enkele burger meer die hier iets van snapt. Hijzelf in ieder geval niet.

  Ik ben een burger en ik snap het! Zijn er meer mensen? Misschien kan Geert beter een ander beroep kiezen, ald hij het niet snapt. Politiek is tenslotte niet voor de domsten…

 29. 114

  Verhagen wil misbruik maken van het feit dat de LPF weet dat ze na verziekingen weggevaagd worden. En dat ze hun plekje in de kamer zo lang mogelijk willen redden. Walgelijk.

 30. 116

  O en radio 1 gaat wijselijk naar de STER nu Groep Nawijn op het spreekgestoelte plaatsneemt…..mis ik dat mooi even….

 31. 118

  Weer geschorst. Met twee gevallen kabinetten op je naam is het ook slecht campagne voeren. Vandaar de wanhoopsacties van Verhagen. Maar wat zal Balkie doen?

 32. 119

  Nou ja, zeg: Na Halsema en Verhagen zegt nu ook Rutte openlijk op tv dat hij niet zoveel verstand heeft van Staatsrecht: Wat doen die mensen dan in ons parlement?

  Natuurlijk is het halen van een staatsrechtexamen geen voorwaarde om gekozen te worden als parlementariër, maar dat is toch eerste waar je je in verdiept als je gekozen wordt?

 33. 120

  Booee! Je bent een weekdier Brechtje.
  Toen je dit topic maakte kende je al Balkenende’s uitspraak over het unanieme kabinetsstandpunt. Het weekdier/ruggegraat-criterium kon daar dus niet van afhangen. En dus hing het alleen af van de D66 fractie (Van der Laan staat daar namens een fractie). Die fractie trok haar steun in en dat was toch jouw criterium voor ruggegraatheid? Je valt nu lelijk door de mand, het enige weekdier ben jij.

 34. 122

  Toch snap ik Verhagen niet goed: Natuurlijk, een premier die twee kabinetten niet tot een goed einde brengt is een blamage.

  Maar wil hij nu werkelijk kiezen voor het alternatief waarin het kabinet wordt overgeleverd aan de genade van de LPF, de partij van ongeleid projectiel van As, voorheen bekend vanwege Staatslieden als Nawijn, Bomhoff en Heinsbroek, aan wie Balkje zulke liefdevolle herinneringen koestert?

  Als ik Balkenende was zou ik nog liever voor de tweede keer mijn ontslag indienen en met pensioen gaan.

 35. 124

  heb medelijden met D66 en Pechtold in het bijzonder. Die wordt, terwijl hij krap 2 weken lijsttrekker is, voorbijgelopen door zijn eigen fractie.. D66 is TE integer voor het politiek bedrijf en wordt daar nu door de bloedhonden op afgerekend :-(

 36. 125

  Het schijnt dat Balkje nog af en toe midden in de nacht zwetend wakker wordt van een nachtmerrie over een knetterende ruzie tussen een Bentley en een belletje

 37. 127

  De partij die (voor mij) bekend staat om haar pragmatisme en sympathieke mensen wordt nu door onhandig opereren, deugd en slechte communicatie (mogelijkerwijs) gedecimeerd

 38. 129

  Pechthold is een lieverdje maar veel te naief voor Den Haag – doet me erg denken aan Jim Hacker van Yes Minister (maar helaas lijkt hij geen Humphry te hebben). Ik zal nooit vergeten hoe hij bij zijn eerste publieke optreden als minister (speech voor een hoge nederlandse juristen vereniging) na zijn toespraak nog 20 minuten braaf in z’n stoeltje bleef zitten terwijl de vereniging uitgebreid haar eigen statuten ging bespreken….

 39. 130

  Dat kan toch niet wat je zegt Stijn: ”nachtmerrie van Balkje”. Christenen hebben toch geen onderbewuste.

 40. 134

  ik hoop dat ze vandaag nog verder gaan, heb de smaak aardig te pakken.

  Stel dat het valt, hoe gaat het dan verder met ingediende wetsartikelen?

 41. 135

  Heel deze crisis begon ermee dat D’66 het vertrouwen in Verdonk opzegde. Dat deed D’66 niet omdat Verdonk de kamermotie had uigevoerd (zoals Nawijn, van As en Verhagen quasi naïef zeiden), maar omdat D’66 ontevreden was over de manier waarop, en met name over de brief die AHA had moeten ondertekenen.
  Verdonk zei dat ze die brief om juridische redenen nodig had: Ik vond dat een dubieus argument, omdat ik de juridische noodzaak van een publiek mea culpa in deze zaak niet zie, maar ze leek er mee weg te komen.

  Toen kwam onze minister-president met de Quote du jour dat de minister met dat document ‘moest kunnen leven’. Daarmee riep hij alle ellende over het politieke karakter van het document dat zuiver juridisch had moeten zijn over zich af: Natuurlijk trok hij het snel terug, maar het kwaad was al geschied. Daarna ging het van kwaad tot erger.

  Zou je nu niet moeten concluderen dat Balkenende met zijn onvoorstelbaar domme verspreking zijn eigen kabinet in grote problemen heeft gebracht?

 42. 140

  Ik kan me wel voorstellen dat zo’n onzekere situatie voor het kabinet (gaan we met z’n alle of storten we ons zonder D’66 in een onzeker avontuur?) wat extra overleg vraagt.

 43. 142

  En oh ja, weekdier Brechtje: nog achterlijk om juist naar GeenStijl te linken als bron van je 19:00 uur -update. Ze copypasten daar alleen andere, echte bronnen, dus zoek gewoon even waar zij het vandaan hebben en link naar die echte bron. Of als je GS zo’n geweldige bron vindt voor de kabinetscrisisberichten, check dan even dit en dit.

 44. 144

  Het gaat in ieder geval niet meer over Verdonk. Dat is de nieuwe politiek: niet de minister zegt sorry, maar ze zorgt er voor dat iemand anders dat voor haar zegt. Te nieuw, zeg maar.

 45. 145

  Nou Dames en heren politici, waar blijven jullie nou?

  We want more!

  *Neemt uit verveling zijn inleiding Staatsrecht nog maar eens ter hand*

 46. 149

  Wat een walgelijk slappe reden voor ontslag. Hier raakt Van der Laan meer beschadigd van dan Verdonk, want Pechtold en Brinkhorst ontkennen het met Van der Laan’s standpunt van vannacht oneens te zijn. Zelfs in hun aftreden durven ze geen standpunt in te nemen…

 47. 150

  Perfecte timing van dit kabinet. Het doet er wel 2 dagen over om te vallen, maar ze doen het precies in de 2 rustdagen van het WK. Klasse.

 48. 151

  En jawel, Pechtold en Brinkhorst trekken de logische consequenties.

  Maar: W000t! Balkenende heeft de rechtste rug en heeft het lef – en het fatsoen – om zijn ministers te steunen door het kabinet op te heffen. Dat had ik niet achter hem gedacht. Buiginkje voor JP.

 49. 155

  Ik zou zeggen; Lousewies ruggengraat, Pechtold en Brinkhorst weekdieren. Voorlopige score: weekdieren.

  Eindscore: alle drie ruggegraat en Balkje ook.
  Enige weekdier: Brechtje.

 50. 156

  P&B ruggengraat, alleen omdat ze aftreden? Heb je wel naar de verklaring geluisterd? Ze laten hun eigen fractievoorzitter het ravijn in donderen.

  Fijn, Rutte vindt dat dit de schuld is “van D66 en van D66 alleen”. Tuuurlijk joh, daar hadden Hirsi Ali, Zalm, Verdonk, Eenhoorn, Van Aartsen en Remkes helemáál niets mee te maken…

 51. 162

  CDA en VVD hebben natuurlijk een hele goede reden om met een rompkabinet verder te gaan. Ze hebben drie jaar de duimschroeven aangedraaid om in het jaar voor de verkiezingen kadootjes uit te gaan delen. Dat gaat niet meer lukken als ze demissionair zijn…

 52. 163

  Hmm, volgens Lousewies vonden Pechtold en Brinkhorst ook dat Verdonk moest opstappen. Da’s gek, want ik hoorde Brinkhorst in z’n verklaring toch echt zeggen dat ze geen problemen hadden met het gevoerde beleid. Ben benieuwd wat Pechtold vanavond gaat vertellen op de persconferentie. Willen de aanwezige journalisten wel even zorgen dat ze de quotes paraat hebben?

 53. 164

  Vette harde ruggegraten zijn dat, weekdier Brechtje. Je begint te draaikonten om je vooropgezette mening maar niet in het openbaar te hoeven herzien. Bwalgh, laf Brechtje.

 54. 165

  Ha, Pechtold geeft vanavond al een persconferentie!
  Als ambteloos burger kan hij nu ook niets anders meer: het zal mij benieuwen hoe hij zijn publiciteit gaat regelen, en of hij bij lijsttrekkersdebatten überhaupt nog uitgenodigd gaat worden: De peilingen geven daar niet veel aanleiding toe.

  En dus ligt het politieke lot van dit kabinet nu in de edele handen van Gerard van As. Laten we maar zeggen:

  Pim zou het zo gewild hebben…

 55. 166

  Exuses dames heren ook maar als ex en toch ook weer niet ex/Wageninger durf ik te stellen dat perchthold een grote lul is en niet in zijn gedachten maar in zijn doen en laten..
  Zo, moest ik ff kwijt en dat lucht op.

  ps, wat is de visie van Brechtje vraag ik me momenteel zo af.

 56. 169

  Het hebben van ruggegraat bij Pechtold en Brinkhorst begrijp ik niet. Rug tegen de muur, dats alles.

  Anyway. Lousewies wordt zo gemoved. Oude D’66 fans stemmen straks niet op de weekdieren die in Balk II wilden blijven zitten. Nieuwe komen er niet. Decimering ’66.

 57. 171

  Nihilering is wellicht juister gesteld, wat een verstarde sukkels… het was een sympathieke beweging ooit dat wel maar zum ende und kaltgesteld…harakiri.

 58. 172

  @167: U doelt hierop? Ik vond het ook wel opvallend. Ook trouwens dat het zo magertjes door de media is opgepakt! Hadden we deze hele wanvertoning niet nodig gehad en een prachtige revolutie kunnen zien van woedende voetbalfans die optrokken naar het binnenhof om het hoofd van Verdonk op een staak te eisen.

 59. 174

  Iets merkwaardiges is in mij gaande, na een pakweg halve eeuw , bij wijze van spreken, op de pvda gestemd te hebben ga ik ze nu verlaten vanavond daaromtrend. De schellen zijn van mijn mijn ogen gevallen ofzo. Ergens anders nog iets sociaals te kiezen, graag.

 60. 175

  Ik bedoel, ik hou niet van vals in het lijkt wel omnipotaal aanwezig. Terug naar mijn anargistische inborst lijkt me het beste, met sausje libertijn.

 61. 176

  172: ik moet eerlijk bekennen dat ik echt, serieus, geloof dat dit niet was gebeurd als Oranje zondag van Portugal had gewonnen. De sfeer in Nederland was zo totaal anders geweest als er overmorgen door ons een kwartfinale zou moeten worden gespeeld.

 62. 181

  Toch knap hoe de VVD dit weer op het bord van D66 weet te schuiven. Wat een stelletje mismachers zijn dat toch. In de oppositie ermee. Dat is het enige wat ik eis voor de volgende verkiezingen, dat de VVD vernederd en gedecimeerd in de oppositiebankjes gaat plaatsnemen, verder gaat er toch geen ene f*ck veranderen, dus laten we de ergernis dan aub maar zo veel mogelijk beperken. Ik wil 4 jaar lang het woord VVD en liberaal niet meer horen. Schluss. Nu. NU!

 63. 182

  een fijn eilandje in de stille zuidzee is geloof ik wat ik zoek. en iets om naar toe te verhuizen als daar nog meer medemensen aan land komen.

 64. 183

  Ik zat overigens net te kijken naar een western,…kwam een wijsheid tegen waar ik nog van zit na te shaken:

  ER IS MAAR 1 DING BELANGRIJK IN HET LEVEN !

  WOW !!

 65. 184

  Hehe :) Scherpenzeel, je zit te kweeperen op de VVD terwijl die nu overloopt van de gal. Kannen de linksen dan nooit eens relatief blij zijn ?

 66. 191

  Poetin? Oh,…je bedoelt het kusje op ’s knaapjes buik? Tja,..inkoppertjes zijn aan mij niet besteed. Of geen tijd,..weet niet meer precies.

 67. 194

  Voor het lezen van 184, zie broncode :)

  @181: Kom kom, alle lof aan lousewiese voor de schade aan D66. Wat een puin je die als groen links kan laten maken :-)

  Motie van wantrouwen…niet gehaald
  Standpunt kabinet…unaniem door inclusief D66

  En respecteren we deze democratische signalen. Hell no. Opzeggen die steun.

  Voor bestuurlijke vernieuwing ende democratie. Weg met D66

  Ik vraag me af wat de peilingen zeggen. Winst voor Verdonk? Die heeft een medepolitica nou eens niet voorgetrokken.

  Ook grappig om te zien hoe Bos probeerde om als braafstje jongetje voor de dag te komen “Het behoort toch niet over 1 persoon te gaan maar over al die anderen” Mooi kort gehouden door SP “Daar had je zelf allang wat aan kunnen doen dus nou niet geen krokodillentranen”

 68. 197

  Ruggegraat??

  ik houd het meer op “a temporary lapse of reason”…. en een interne machtstrijd binnen d’66.

  Overigens herleven oude tijden voor deze club : Kiezen op elkaar ( citaat : Farce majeur)

 69. 200

  Muts, is da nie weslan?

  Schouder mwah maar
  dansje maken is okidokie>

  [URL=http://img216.imageshack.us/my.php?image=dansen6wt.jpg][IMG]http://img216.imageshack.us/img216/263/dansen6wt.th.jpg[/IMG]

 70. 202

  En zo misbruikt LoucheWies de Staat der Nederlanden om haar frustratie over de verloren lijsttrekkersverkiezing te kunnen botvieren.

  Opzouten met deze Mabel Wisse Smit Wannabe.

 71. 203

  @ALO:
  Perfecte timing van dit kabinet. Het doet er wel 2 dagen over om te vallen, maar ze doen het precies in de 2 rustdagen van het WK. Klasse.

  :-))

  @Piet Pickwick: Prachtige analyse. Ik voel me haast schuldig dat ik er nog iets onder zet en we er de draad niet definitief mee eindigen.

 72. 204

  Ach ja: laten ze het kabinet zitten dan is het weer D66 die niets durft. Laten ze het kabinet vallen dan is het ook niet goed. Waarom kon Verdonk niet gewoon oprotten? Nou, omdat CDA en VVD na eerdere, herhaalde loze dreigementen D66 totaal niet meer serieus namen. Dat is ze duur komen te staan. D66 kan hooguit 6 zetels verliezen bij de nieuwe verkiezingen. CDA en VVD zullen er veel meer kwijt zijn.

  En nu in deze grote puinhoop, is het gelukkig weer even Koningin Beatrix die het land daadwerkelijk regeert en bepaalt hoe het nu verder moet. Als grote monarchist vind ik dat natuurlijk prachtig. Nog mooier was het geweest als Beatrix Verdonk gewoon ontslagen had. Maar ja, dat is in onze constitutionele monarchie helaas alleen in theorie mogelijk.

 73. 205

  Opvallend, eindelijk staat D66 eens voor haar woord en dan is het nog niet goed.

  Het vallen van het kabinet is overigens niet de schuld van D66, maar van Verdonk en een slappe JPB die zijn ministers fout op leugen op blunder laat stapelen zonder daaraan consequenties te verbinden.

  Je moet wel erg verblind zijn door je eigen overtuiging om dat niet te zien.

 74. 206

  Het was allang duidelijk dat voor een groot gedeelte van de achterban van D66 de deelname van dit kabinet niet langer steunde. En daarbij werd bovenal als reden het optreden van Verdonk genoemd. En toen dus uitkwam dat Rita er niet voor terugdeinst om mensen te chanteren om haar eigen politiek straatje schoon te houden, was de maat vol. Zij er uit of wij.

  D66 heeft het formeel netjes afgehandeld. Eerst de motie van afkeuring steunen, als die niet wordt aangenomen kunnen de D66-bewindslieden niets anders concluderen dat het kabinet nog steeds de steun van de meerderheid van de kamer heeft en dan het vertrouwen opzeggen. Als er dan nog een uurtje door de kamer wordt gesproken over gewoon doorgaan, staatsrechterlijk formeel mogelijk maar wel een novum, dan zeggen B&P: het is nu welletjes geweest. Merk op dat hierbij letterlijk als reden het beleid van collega V wordt genoemd.

  Het was niet nodig geweest. Normaal gesproken wordt een voortdurend blunderende minister discreet gewezen op het bestaan van de al op een kier staande achterdeur. Niet volledig autistische bewindslieden houden dan een persconferentie waarbij op het belang van het gezin, de man/vrouw/kinderen wordt gewezen, alsmede de behoefte om iets nieuws te doen.

  Maar nu van dit alles niets, en wel omdat de VVD en CDA het in de pantalon doen bij de gedachte dat Rita voor haar zelf begint. Deze 2 partijen hebben daar tenslotte het meeste last van. Ze moesten haar wel steunen, tot het bittere eind, zo blijkt.

  Wie breekt betaalt, zo luidt het motto. In het algemeen is dat ook zo, maar ik denk nu van niet. De breuk was niet op een principieel, politiek punt, het ging om een affaire die met goede wil als geïsoleerd kan worden beschouwd. Na de vakantie is het vergeten, dat wil zeggen komt het probleem te liggen waar het hoort: bij de VVD.

  Hoe kan het dat een brokkenpiloot, iemand met een aantoonbaar te kort om in het politiek bedrijf te opereren, met oogkleppen als jewelste, iemand die denkt dat je met reclameprietpraat (ooit wel eens iemand horen zeggen dat hij/zij niet recht door zee was) politiek kan bedrijven, dat zo iemand, Rita dus, op de 2e plaats van de VVD-lijst terecht komt. Wie moet daar nog meer bij dan? Bijna de hele fractie heeft openlijk schurft beleden, gezegd dat ze mogelijk bloed aan haar handen heeft, een collega-minister gebruikt woorden die ik niet eens durf in te tikken, en niemand spreekt hem (haar?) tegen.

  Ik voorspel een rustige zomer, na een ontspannen finale van het WK en het compleet overnemen van de Tour de France door de farmaceutische industrie en daarna een roerige herfst. Bij de VVD, niet bij D66.

 75. 207

  Micha: Ook grappig om te zien hoe Bos probeerde om als braafstje jongetje voor de dag te komen “Het behoort toch niet over 1 persoon te gaan maar over al die anderen” Mooi kort gehouden door SP “Daar had je zelf allang wat aan kunnen doen dus nou niet geen krokodillentranen”.

  Die zouden we bijna vergeten. PvdA en GL hielden zich op het moment supreme heel stilletjes, gaven Van der Laan voorzichtigjes gelijk (zachte geleidelijke duwtjes richting afgrond) en feliciteerden achteraf D66 met hun opstelling (“staatsrechtelijk helemaal juist” enzo). Alleen Marijnissen was er wat cynischer over.

 76. 208

  @Kalief: PvdA, GL en SP steunden D66 tot dat de val van het kabinet een feit was. Vanaf dat moment barste de verkiezingsstrijd los en was het ieder voor zich. Gisteren aan tafel bij Polak en Mingelen vond ik die zuurpruim van een Verhagen en die loser van de VVD de grote verliezers. Wat moesten die zich in bochten wringen om de vraag “waarom stuurden jullie Verdonk dan niet gewoon weg als de val van het kabinet zo slecht voor het land is?” een beetje geloofwaardig te beantwoorden. En dan Zalm in een interview die glashard volhield dat Verdonk correct gehandeld had, nadat hij in eerste instantie haar bloed wel kon drinken toen ze Hirshi Ali het paspoort ontnam. Wat een smerige vertoning zeg!

 77. 209

  Clairy Polak, de chihuahua van Femke Halsema. Alles rechts van de PvdA zou daar niet eens meer mee aan tafel moeten gaan zitten.

 78. 211

  Matig stukje weer van brechtje… Ze probeert op een semi slimme manier haar vooringenomenheid te verhullen. Verder voegt haar stuk wéér niks toe aan wat er al bekend was. En zodoende is haar stukje weer een bewijs van wanhopig meehuppellen met de de meute.
  .
  Jammer. Ik vraag me toch af waarom je dit soort prut publiceert.

 79. 212

  MOEHAHAHAHAAA, ÉINDELIJK….ÉINDELIJK OPGEDONDERD!

  Sorry, maar ik moest gisteravond werken en heb alles in flarden op de autoradio kunnen volgen. En ik realiseer me nu pas wat voor een ongelofelijke hekel aan dit kabinet had. Nooit zo gehad met de politiek, nu bijna persoonlijk.
  Maar we zitten nu wel met de puinhopen van dit zooitje.

 80. 213

  @Marten: het stukje van Brechtje is een reeks updates van het nieuws van gisteren. Als u dat niet ziet dan bent u een blind paard. Als u dat niet WILT zien dan bent u gewoon gespeend van goede manieren en vertoont u onnodig kwestend en grievend gedrag.

 81. 214

  Ik wil hierbij zeggen dat ik het van harte met Carlos eens ben. Ik erger me aan commentaren als zou een stukje slecht zijn. Het afzeiken van redactueren en zeker van gasten hier vind ik ongepast. Als het je niet bevalt hou dan je keyboardkop.

 82. 215

  Jammer dat er in zo weing lof voor JPB af jkan. Zoals hij zich “versprak” toen duidelijk werd dat hij Verdonk van geen kanten kon lozen omdat niemand in de VVD haar kwijt wou! Grote klasse! Waarschijnlijk zijn de verkennende formatiebesprekingen tussen CDA, PvdA en D66 al aan de gang. Want 1: heel Nederland weet nu dat Wilders geen afsplitsing is van de VVD maar dat het omgekeerde het geval is. 2: wie behalve een Volkspartij ook nog graag wat Vrijheid en Democratie in zijn poltiek ziet stemt straks D66. 3: Nederland is straks weer een keurig volkstuintje met links een perk met een flinke bos rode tulpen met allerlei groen ertussen, in het midden een ruim bemeten en keurig gemaaid gazon en rechts een border met witte anjers en veel narcissen.

 83. 216

  @212: Ik hoop dat de volgende minister van Justitie dapper genoeg is om de Donner-wetgeving flink op te vegen, zodat we misschien ook weer een rechtstaat kunnen worden. Ik eis eigenlijk van alle partijen die zich democratisch noemen, dat ze daar een verkiezingsissue van maken. Wie dat niet doet krijgt mijn stem in ieder geval niet.

 84. 217

  Ik kan me nog steeds niet aan de indruk onttrekken dat dit kabinet meer om de mensen gevallen is dan om het beleid.

  Daarom : absoluut ongewerveld, mogelijk in een vroeg meercellig stadium…

  Een volgend kabinet zal een flinke klus hebben aan het herstellen van de schade aan de rechtstaat… maar ik heb niet de illusie dat er iemand in de politiek daarvoor een lans gaat breken. dikke kans dat ik met de verkiezingen thuis blijf.

 85. 218

  @Bobbit: je moet voor de grap het artikel in de Volkskrant eens lezen. Daar wordt compleet de vloer aangeveegd met Balkenende. De enige premier die twee opeenvolgende kabinetten niet bij elkaar kon houden. Een premier die geen regie voert maar telkens verrast wordt: of het nou door acties van Verdonk of D66 is, en daarmee altijd te laat is met ingrijpen. Zeg nou zelf: welk belang diende het JP om in plaats van Verdonk naar huis te sturen het hele kabinet naar huis te laten sturen? Gebrek aan regie, gebrek aan leiderschap en gebrek aan politiek instinct. Dat is het enige dat ik kan bedenken.

 86. 220

  Overigens, in een aantal commentaren klinkt toch een verongelijkt ‘se hebbuh onse lijder (Frau Ferdonk) fermoort’ door…

  En nogmaals, hoofdverantwoordelijken zijn natuurlijk JPB en Verdonk zelf.
  Dat je van D66 niets mag verwachten, is al jaren duidelijk.

 87. 221

  @JdB.

  Als JP Verdonk had weggestuurd was het kabinet alsnog gevallen omdat de VVD niet het risico wil lopen dat Verdonk dat moment aangrijpt op een eigen partij te starten.

  Verder leeft bij het CDA het idee dat nu de oogsttijd komt. De begroting van 2007 komt eraan en zal worden gepresenteerd als zoet na het zuur. Na de harde maatregelen is de economie hersteld en is het nu tijd voor nieuwe investeringen en herstel van koopkracht.

  Als het kabinet zou vallen door het wegsturen van Verdonk had het CDA ruzie met de VVD en zou dat verhaal niet meer of ief minder overtuigend verteld kunnen worden. Nu kan het via een rompconstructie alsnog.

 88. 222

  @Raven: nee niet het zoet na het zuur. Het CDA en dan met name Maxime Verhagen is het zuur. Wat is dat een zure, degelijke man zeg. Andries Knevel is er jolig bij.