Cultuurminister grijpt in de loterijpot voor Olympische Spelen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De Britten maken zich ernstig zorgen over de hoge kosten van de Olympische Spelen. Londen wordt in 2012 gaststad voor dit internationale sportevenement, het budget daarvoor werd aanvankelijk geschat op een kleine vier miljard pond (zo’n zes miljard euro). Nu blijkt dat 9,33 miljard (14 miljard euro).

De regering en de Nationale Loterij moeten de extra miljoentjes ophoesten. Dat heeft de nodige kritiek opgeleverd. De staat kan het geld immers goed gebruiken voor ander beleid, terwijl de National Lottery minder overhoudt voor andere goede doelen.

Joan Bakewell van de Nationale Campagne voor de Kunsten reageerde boos op de ware kosten voor de Spelen. Kunst en culturele evenementen worden ook uit de loterijpot betaald, maar als cultuurminister Tessa Jowell er naar eigen goeddunken in gaat zitten graaien, blijft er bar weinig over.

,,Er gaat een golf van verontwaardiging door de kunstgemeenschap”, aldus Bakewell. ,,Mensen vragen zich af hoeveel weerslag dit heeft op theater, dans en muziek. We vrezen dat de gevolgen voor deze kunstdisciplines enorm pijnlijk zullen zijn.”

De belastingbetaler is indirect de dupe; van zijn belastinggeld gaat gemiddeld 607,50 euro extra naar de Spelen. Londens burgemeester Ken Livingstone heeft gezegd dat hij ‘niet denkt’ dat zijn stadsgenoten meer gemeentebelasting zullen moeten betalen. Maar ik voel het aan mijn water. Als de burgemeester ‘niet denkt’ dan is dat een voorbode van de uitspraak: ,,Tot mijn spijt ben ik genoopt om Londenaren de rekening te presenteren.”

Het IOC houdt zich gedeisd. Die wil zich niet mengen in de financiële discussie en reageert met gepleisterde glimlach dat Londen een voorbeeld is van hoe een stad van de Olympische Spelen kan profiteren. Juist ja…

Zie ook: www.london-calling.nl

Reacties (5)

#1 Joost

Is er wel eens een olympische spelen geweest zonder schrikbarende budgetoverschreidingen? De OS zijn een leuk evenement, maar is het al dat geld waard? 600 euro pp? Kom op zeg. Daar kan ik van op vakantie.

  • Volgende discussie
#2 Paul

De kosten van Olympische Spelen zijn net zo moeilijk in de hand te houden als die van de Noord-Zuidlijn. En zeker al sinds de pyramiden laten machthebbers hun onderdanen graag betalen voor het oprichten van een indrukwekkend reukvlaggetje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Maar als volk heb je meer aan de OS als reukvlaggetje dan aan een pyramide…

Ik hoop in ieder geval dat de volgende dozijn spelen niet hier worden gehouden…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Obscura

@3 Ga eens praten met Barcelona. Die stad heeft onvoorstelbaar geprofiteerd van de Spelen. Zelfs het zeer neutrale Wikipedia meldt: “Het toerisme is een andere belangrijke bron van inkomsten, die met name sinds 1992 enorm is gegroeid.” Zoals wij weten vonden de Olympische Spelen in 1992 plaats in Barcelona.
Of dit voor London ook gaat gelden is evenwel de vraag: London heeft geen Spelen nodig om toeristen aan te trekken. Amsterdam daarentegen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

Het is inderdaad waar dat een stad er veel van kan profiteren. Ook in Griekenland werd de infrastructuur flink verbeterd. Daar heb je jaren later nog wat aan.

Maar als er per inwoner van het land 607,50 moet worden betaald is dat wel een hoge prijs. De ontwikkeling van andere gebieden schiet er dan onherroepelijk bij in.

  • Vorige discussie