CU: Wachtlijsten voor uitstapprogramma’s prostitutie in Utrecht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

CU: Wachtlijsten voor uitstapprogramma’s prostitutie in Utrecht

Zandpad_in_Utrecht_prostitutie_610De ChristenUnie is blij om te zien dat de politieke inspanning tegen de uitbuiting van vrouwen in de prostitutie vruchten afwerpt. Onlangs was Tweede Kamerlid Ed Anker in Utrecht op werkbezoek om samen met raadslid Mirjam Bakker meer horen over de uitstapprogramma's die er zijn voor prostituees. Deze programma’s zijn er gekomen op initiatief van de ChristenUnie en blijken gewild onder de prostituées. Er is zelfs sprake van wachtlijsten.

(door Tabitha Ester)

We hebben gesproken met prostituees aan het Zandpad en op de tippelzone aan de Europalaan. Het Zandpad is het oudste prostitutiegebied van Utrecht, waar vrouwen achter 142 ramen op woonboten werken. Een aantal van de vrouwen die hier werken, zijn lastig benaderbaar door de hulpverlening en vrouwen verdwijnen makkelijk na een paar maanden. Er is weinig controle op deze groep en daarom zijn slachtoffers van mensenhandel slecht traceerbaar.

Tippelzone
De tippelzone aan de Europalaan is door de gemeente Utrecht ingesteld om verslaafde Utrechtse prostituees een veilige werkplek te bieden. Ook is er een vergunningsstelsel ingevoerd, zodat prostituees die op de tippelzone werken, bekend zijn bij de GG en GD. Wijkagenten, de GGD-arts en de maatschappelijk werkers werken samen om prostituees te beschermen, een vertrouwensband aan te gaan en ze te helpen.

Aangrijpend
Het was aangrijpend om met de prostituees te praten. Veel van deze vrouwen hebben een verleden van misbruik, drugsgebruik en manipulatie. De ChristenUnie maakt zich al jaren sterk voor deze vrouwen. In Utrecht lukte het ons in 2006 om de uitstaptrajecten daadwerkelijk van de grond te krijgen. Landelijk begint daar nu ook zicht op te komen. ,,Als een vrouw uit deze branche wil stappen, moet de overheid daar alle kansen voor bieden,” zei Kamerlid Ed Anker al in november 2008. De ChristenUnie bestemde hiervoor 15 miljoen in het Voorjaarsoverleg. ,,Deze branche wordt nog steeds gekenmerkt -ondanks de opheffing van het bordeelverbod- als een broeinest van zwartwerken en door vrouwenhandel, witwassen en andere vormen van illegaliteit en criminaliteit,” aldus Ed Anker.

In Utrecht zijn de uitstaptrajecten een succes, dat bleek duidelijk tijdens het werkbezoek. Er dreigden zelfs wachtlijsten! Onze voortdurende inspanning om misstanden in deze branche onder de aandacht te brengen van de gemeenteraad en het college, resulteren nu in een steviger aanpak van mensenhandel en meer zorg voor prostituees. Dat is winst, allereerst voor de slachtoffers.

Reacties (1)

#1 jonas

Wist helemaal niet dat Utrecht nog een rosse buurt had. Maar het lijkt me een verschrikkelijk niet uit te roeien kwaad.