CU: Slob toont begrip voor Israël

CU: Slob toont begrip voor Israël

ChristenUnie-voorman Arie Slob is deze week in Israël, waar ,,iedereen het erover eens is dat de aanval op Gaza legitiem is''. Ook Slob zelf twijfelt daar niet aan. ,,Ik heb begrip voor de onvermijdelijkheid van deze aanval.'' Het bezoek van Arie Slob aan Israël stond al een tijdlang gepland. ,,Ik was nog nooit in Israël geweest. Met de verkiezingen van 10 februari voor de deur, leek deze week in het kerstreces van de Kamer een goed moment om rond te reizen in Israël en met een aantal mensen te spreken.''

 Vorige week vrijdag kwam Slob aan, zaterdag viel het Israëlische leger de Gazastrook binnen, nadat het Hamasbewind aanhoudend raketten op Israëlisch grondgebied bleef afvuren.

,,De strijd in Gaza leeft hier enorm”, zegt Slob telefonisch. ,,Omdat Israël de dienstplicht kent en er ook veel reservisten zijn ingezet, kent iedereen wel iemand die momenteel in Gaza vecht.”

Anders dan ten tijde van de oorlog met Libanon in 2006 – waartegen in Israël protesten klonken – is nu ,,iedereen” het erover eens dat de aanval op Gaza legitiem is, volgens de ChristenUnie-voorman. ,,Alleen al in 2008 werden er vanuit Gaza drieduizend raketten afgevuurd op Israëlisch grondgebied. Binnen het bereik van de raketten wonen zo’n zeven-, achthonderdduizend Israëliërs. Die leven dus al jaren in spanning. Dat kon echt niet langer.”

Er is in Israël dan ook bijzonder weinig begrip voor kritiek vanuit Europa dat de aanval op Gaza disproportioneel zou zijn, zegt Slob. ,,Hier redeneert men zo: wij hebben de Palestijnen Gaza teruggegeven en dat gebied de ruimte gegeven zich te ontwikkelen. Desondanks is Hamas in 2008 verder gegaan met de raketbeschietingen. De enige manier om daaraan een einde te maken, is het gebied binnentrekken en de infrastructuur van Hamas onschadelijk maken.”

Burgerslachtoffers
Dat daarbij burgerslachtoffers vallen, wordt ook in Israël betreurd, constateert Slob. ,,Maar vergeet niet dat Hamas het daar ook zelf naar maakt. Bewust verstoppen zij hun wapens in moskeeën en kinderopvanghuizen. Er zijn tal van momenten dat Hamas de mogelijkheid had deze oorlog te voorkomen, maar zij hebben die kans nooit gegrepen.”

Slob is er na gesprekken met Israëliërs persoonlijk van overtuigd geraakt dat de strijd die Israël voert in Gaza gerechtvaardigd is. ,,Ik heb begrip voor de onvermijdelijkheid van deze aanval. Tegelijkertijd hoop ik dat die snel voorbij is en dat er een staakt-het-vuren kan worden bereikt. Dan kan er ook weer humanitaire hulp naar de Gazastrook, wat hard nodig is.”

Slob bezocht de afgelopen dagen de Westelijke Jordaanoever, waar eveneens veel Palestijnen wonen, maar waar Hamas niet aan de macht is. Slob heeft geen enkel begrip voor de oproep tot een ‘vreedzame’ intifada die het Nederlandse SP-Kamerlid Harry van Bommel zaterdag deed. ,,De Palestijnen die ik spreek, weten allemaal dat een intifada een gewapende strijd is. Zij weten beter dan Harry van Bommel dat het oproepen tot geweld de Palestijnen alleen maar verder af brengt van een langdurige oplossing.”

Slobs partij, de ChristenUnie, stelt zich vanouds solidair op met Israël. Maar dat is iets anders dan kritiekloos, zegt Slob. ,,André Rouvoet heeft eens gezegd: een vriend van Israël moet ook kritiek kunnen leveren. Daar ben ik het nog steeds mee eens. Maar als het gaat om Gaza, is het wat mij betreft evident dat het ingrijpen van Israël te rechtvaardigen is.”

(Nederlands Dagblad, 6 januari 2008)

 1. 1

  “Slobs partij, de ChristenUnie, stelt zich vanouds solidair op met Israël. Maar dat is iets anders dan kritiekloos, zegt Slob. ,,André Rouvoet heeft eens gezegd: een vriend van Israël moet ook kritiek kunnen leveren. Daar ben ik het nog steeds mee eens. Maar als het gaat om Gaza, is het wat mij betreft evident dat het ingrijpen van Israël te rechtvaardigen is.””

  Mooie zin. We hebben wel kritiek, maar we hebben geen kritiek.

 2. 2

  ,,Hier redeneert men zo: wij hebben de Palestijnen Gaza teruggegeven en dat gebied de ruimte gegeven zich te ontwikkelen.”

  Ze vergeten alleen dat ze het zelf in 1948 (of ’67?) hebben bezet…

 3. 3

  @1 …en zo gaat het bij de CU altijd. Weer een voorbeeld van hoe handelen vanuit een religieuze ideologie de discussie vertroebelt. In feite komt het er bij hen (en ook bij Balkenende en van Baalen) op neer dat ze zeggen: “Wij steunen Israel omdat het niet-islamitisch is.”

  Er is niks mis met een rem op abortus willen zetten of je twijfels bij euthanasie hebben. Ik denk er zelf anders over, maar het maakt iedere discussie, en dus ook de oplossing, onmogelijk als mensen hun mening baseren op hun religie, en daar vervolgens niet op aangesproken kunnen worden omdat ze er andere argumenten bij verzinnen.

  In dit geval is het ‘zelfverdediging’ van Israel. Dat zal best, maar vervolgens gaan de vingers in de oren en roept men ‘Tra-la-la-la; ik hoor je niet!!’ als je zegt dat er wel heeel veel burgerslachtoffers vallen.

 4. 5

  Zie ook deze link (interview met Rouvoet door Paul Rosenmoeller). Vanaf 7:00 zegt hij letterlijk: De god van de Joden is ook zijn God, Moslims geloven toch echt wat anders.

  Als iemand dat vindt, dan kun je zijn mening over het conflict toch niet serieus nemen?