CU: Schuurman: Kamer is in crisis

CU: Schuurman: Kamer is in crisis

Egbert_Schuurman_2008De Tweede Kamer verkeert in een politieke crisis. Terwijl Nederland wordt geconfronteerd met een economische crisis, voedselcrisis en klimaatcrisis, discussiëren politici in de Tweede Kamer vooral over kleine onderwerpen waarmee ze makkelijk kunnen scoren. Dat zei senator Egbert Schuurman (ChristenUnie) zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Hij noemde als voorbeeld het debat dat afgelopen week werd gevoerd over de kosten van het Koninklijk Huis.

Schuurman kreeg op dat punt bijval van SPEerste Kamerlid Tiny Kox: ,,Het is allemaal klein bier waar de Tweede Kamer over spreekt.’’ Kox merkte op dat de Tweede Kamer uitvoerig heeft gesproken over de kosten van een vakantiehuis in Mozambique en vliegreizen, maar dat een fundamenteel debat over de toekomst van de monarchie in de 21e eeuw door een Kamermeerderheid uit de weg werd gegaan. Ook het kabinet weigert dat debat te voeren, aldus Kox. De SP-senator verwacht dat de Eerste Kamer komende week een meer fundamenteel debat met het kabinet zal voeren over de toekomst van Nederland. In de senaat beginnen dinsdag de Algemene Politieke Beschouwingen over de begroting voor 2010.

Uruzgan
Schuurman waarschuwde ook dat de politieke crisis zich niet beperkt tot het parlement. Het heeft hem bijvoorbeeld gestoord dat minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) voortijdig een publiekelijke discussie is begonnen over de toekomst van de Nederlandse missie in Uruzgan. Hij noemde dat ,,niet verstandig’’. ,,Daar had niemand iets naar buiten toe over moeten zeggen voordat het besproken was in het kabinet’’, vindt Schuurman.

Schuurman over politieke chaos

(Tros Kamerbreed, 10 oktober 2009)

 1. 1

  Egbert is een vriendelijke man. Zeer geleerd, bedachtzaam, over-gereformeerd. Ik denk dat zijn kritiek enigszins ter harte genomen kan worden.

  Ook in de lokale politiek wordt een hele avond gediscussieerd over een voorstel met de prijs van tienduizenden euros terwijl de begroting enkele honderderden miljoenen bedraagt, en vooral de grotere zaken worden vaak klakkeloos aangenomen. Een viaduct ipv een brug voor tachtig miljoen. Wat moet daar tegen zijn. De argumenten worden met een lach aan de kant geschoven. Het is immers al besloten zegt de wethouder want het rijk, brussel en de provincie hebben al geld toegezegd.

 2. 2

  @1: Hier in Utrecht een keer een discussie over vier tamelijk generieke bomen in Zuilen. Klein bier, inderdaad.

  Dan was er ook nog Van Raak die ministers opriep tot maatregelen rondom burgemeester Leers in Maastricht. Lijkt me nou typisch zoiets voor in de gemeenteraad. De gemeenteraad kiest er trouwens voor het onderzoek af te wachten, maar Van Raak moet meteen weer iets.

  Vorige week werden er trouwens vier of vijf spoeddebatten afgesproken in een toch al bomvolle week. Een spoeddebat is tegenwoordig een doel, geen middel. Is de Kamer in crisis? Klinkt fors, maar het komt dicht in de buurt.

  Mooie foto van Schuurmans trouwens :-)