CU: ChristenUnie trouwste bondgenoot in coalitie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

CU: ChristenUnie trouwste bondgenoot in coalitie

Formatie_Bos_Balkenende_RouvoetVan de drie coalitiepartners is de ChristenUnie de trouwste bondgenoot. De CU-fractie stemt in de Tweede Kamer het vaakst eensluidend met CDA en PvdA. De PvdA vertoont het vaakst afwijkend stemgedrag, zo blijkt uit een onderzoek door het Reformatorisch Dagblad. Van alle moties die de afgelopen twee jaar in de Tweede Kamer in stemming werden gebracht (ruim 4000) koos de ChristenUnie slechts 96 keer voor een van CDA en PvdA afwijkende stem. Het CDA week 143 keer af van de coalitie, de PvdA 233 maal.

Met name op de terreinen landbouw, medische ethiek en integratie steunt de PvdA regelmatig moties van de linkse oppositie. Als het CDA afwijkend stemt van PvdA en CU sluit de partij zich meestal aan bij VVD, PVV en SGP, vooral bij terrorismebestrijding en internationale vraagstukken.

Als het gaat om het stemmen over gehele wetsvoorstellen kwam de ChristenUnie, vanaf de start van het vierde kabinet-Balkenende tot medio januari dit jaar, twee keer tot een ander inzicht als haar coalitiegenoten. Dat was bij de behandeling van de wetsvoorstellen over adoptie van buitenlandse kinderen door homoparen en over thuisonderwijs. In beide gevallen stond de partij samen met de SGP alleen in haar afwijzing. De PvdA koos drie keer voor een andere opstelling; het CDA week bij geen enkel wetsvoorstel af van beide coalitiepartners.

Lees het volledige bericht in het Reformatorisch Dagblad

 

Reacties (2)

#1 Martijn

En daar zijn ze trots op?

  • Volgende discussie
#2 koos

Als ze het even kunnen bij het conservatieve Refoblad dan pakken ze de CU. De CU heeft namelijk het Nederlands Dagblad als propagandamiddel.

Dit ‘nieuws’ was overigens al eerder bekend. Weet alleen niet meer waar…

  • Vorige discussie