CU: ChristenUnie: spruitjes zijn zó 2009! (video)

CU: ChristenUnie: spruitjes zijn zó 2009! (video)

Spruitjes zijn supergezond, oer-Hollands, crisisbestendig en dus hyperactueel. De ChristenUnie heeft het befaamde vitaminebommetje daarom uitgekozen als symbool voor het 2009-gevoel. Tijdens de ChristenUnie Nieuwjaarsreceptie vandaag kregen gasten een netje spruiten mee met daarbij het recept voor een exquise ChistenUnie-spruitjessalade.

Met haar campagne vóór het spruitje kiest de ChristenUnie positie tegen geborneerde en benepen aanvallen op dit product waarop Nederland zo trots zou moeten zijn. Een politiek-culturele achterhoede probeert hardnekkig spruitkool te associëren met belegen geuren en smaken. Vergeefse moeite, weet de ChristenUnie: ,,Spruitjes staan op nummer twee in de Top Tien van gezonde groenten. Geen topkok kan eromheen, terwijl ook de beginnende amateur er eenvoudig een veelzijdig palet van gerechten mee kan bereiden. Gezond, lekker en tegen een koutje bestand. Spruitjes zijn he-le-maal 2009.” Partijvoorzitter Blokhuis en partijleider Rouvoet hielden hun toespraken daarom tegen de achtergrond van een veld vol spruitjes.

Metafoor
Rouvoet wees er in zijn speech op dat de fysische en culinaire eigenschappen van het spruitje ‘de perfecte metafoor’ bevatten voor economische ijstijden: ,,Als spruitjes bevriezen breekt een deel van het zetmeel af tot suiker, zodat ze minder bitter zullen smaken. Vandaar het gezegde: ‘de vorst moet over de spruitjes’. Zoals een periode vrieskou over de spruitjes zorgt voor een zoetere smaak, mogen we hopen dat de huidige economische crisis leidt tot een duurzamer samenleving.”

 

  1. 1

    Ik vind de hoeveelheid verschillende soorten groenten dat in de gemiddelde super ligt, laag. Ik heb geen tijd om naar de markt of naar een biologische winkel of een boer te gaan. Binnen het aanbod dat er is vind ik dat de spruiten het heel goed doen. Altijd goed. Bloemkool verveelt snel. Sperciebonen ook. Maar met spruiten zit het altijd wel snor. Dat heeft de ChristenUnie goed gezien.

    Ik eis dan ook eerherstel voor de spruiten. Ik wensch dat er niet langer over “spruitjeslucht” wordt gesproken wanneer het middeleeuwse karakter van ons regentendom wordt gekarakteriseerd. “PolderTaliban” lijkt me een betere aanduiding.