Cruiseschip redt vluchtelingen

Foto: cc CC-BY-SA commons.wikimedia.org Marella Discovery II Argostoli
Dossier:

NIEUWS - Update van 28 juli onderaan dit artikel.

Afgelopen zondag heeft het cruiseschip Marella Discovery voor de kust van het Griekse schiereiland Peloponnesos, 111 vluchtelingen gered die in problemen waren geraakt. Ze zijn naar de Griekse haven Kalamata gebracht, de twee schippers zijn gearresteerd.

Dat laatste is al een tijd ‘standaard procedure’ geworden. De mensen die de boten besturen waarmee vluchtelingen Europa proberen te bereiken, worden door de lokale politie gearresteerd, waarna ze veelal worden veroordeeld voor smokkelarij.

Een juridisch centrum op Lesbos meldt dat in veel gevallen de bestuurders van de vluchtelingenboten zelf ook vluchtelingen zijn. De gearresteerden worden de rechten onthouden die ze volgens artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens horen te hebben (o.a. hulp van een tolk en juridische bijstand).

Ook al is de vluchtelingenstroom in en rond de Middellandse Zee aanzienlijk afgenomen, het aantal aankomsten blijft dit jaar gestaag toenemen.

Stand per 22 juli: 40.974 aankomsten, waarvan in Griekenland 21.112, Spanje 14.667, Italië 3.353, Malta 1.048 en Cyprus 794.

Over zee kwamen 32.114 vluchtelingen aan, over land: 8.860. De UNHCR telde 668 mensen die zijn omgekomen of vermist.

De druk op vluchtelingenkampen neemt weer toe, terwijl de hulp nog aan alle kanten tekort schiet. Dat zal op korte termijn ook niet beter worden. Vorige week, 18 juli, tijdens informeel overleg in Helsinki, konden de voor migratie verantwoordelijke Europese bewindslieden niet tot een akkoord over samenwerking komen en blijft alles vooral gericht op het tegenhouden en terugsturen van vluchtelingen, in plaats van het oplossen van de problemen waar deze in verzeild zijn geraakt.

De Nederlandse regering, in Helsinki vertegenwoordigd door staatssecretaris Ankie Broekers-Knol, liet vooraf al weten wat ze verstaat onder een ‘integrale aanpak langs de gehele migratieroute’: “aanpak van grondoorzaken voor illegale migratie, het verbeteren van de opvang bescherming van vluchtelingen in de regio, het versterken van grensbeheer en de aanpak van mensenhandel- en smokkel, en een betere terugkeersamenwerking”.

Niet één keer ook maar iets over wat Nederland zou kunnen bijdragen om de huidige noodsituaties ook maar enigszins te verlichten. Het zou voor Griekenland, Italië en Spanje al iets schelen als uit zee geredde vluchtelingen snel verdeeld worden over de verschillende lidstaten.


Update 28 juli 2019:

In de week na de reddingsactie van het cruisschip vond in de Middellandse Zee een volgende ramp plaats.
De NOS berichtte: Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Libische kustwacht zijn tot 150 migranten verdronken. Ze zaten met 250 à 300 mensen op een houten boot die omsloeg. Bijna 150 mensen zijn door vissers gered, overgedragen aan de kustwacht en teruggebracht naar Libië.

Niet veel later werd hekend dat de Italiaanse regering haar eigen kustwachtschip met 135 geredde vluchtelingen verbood af te meren in Lampedusa. Of dat overlevenden betreft van de ramp die een dag eerder plaatsvonbd, is niet duidelijk.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken wil dat de geredde mensen door de rest van Europa worden opgevangen. Hij heeft de Europese Commissie daaetoe aangeschreven en wacht nu op antwoord.

Reacties (11)

#2 Oink

Alles wat hierheen gesmokkeld wordt bij voorbaat vluchteling noemen komt erg vooringenomen over. Migrant is een neutralere term.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Karin van der Stoop

@2: Neutraler ja, maar ook misleidend. Mensen gaan niet voor de lol. Bommen op je huis zijn weliswaar een urgente reden om te vertrekken, maar van honger en dorst ga je uiteindelijk ook dood hoor.
Ennuh, ze worden niet hierheen gesmokkeld hè, ze zitten vnl in de genoemde landen, Zoals de conclusie van het artikel aangeeft, zou het om te beginnen al schelen als er eens wat aan hervestiging zou worden gedaan. Zoals afgesproken. Dat we zelfs dát niet eens kunnen realiseren, solidair zijn met onze eigen EU-bondgenoten, is te triest voor woorden en tekenend voor de totale wegkijkerij.
En gaat ons op een gegeven moment nog stevig in de kont bijten, daar kun je op wachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@2: Gesmokkeld daarentegen is niet vooringenomen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Henk van S tot S

@4:
+++

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Karin van der Stoop

@4: Nou ja feitelijk gaat het natuurlijk wel om smokkelen (wat een raar woord eigenlijk!). Maar dat krijg je, als er geen legale mogelijkheden zijn. Repressie is een middel dat maar heel beperkt werkt, dat zie je op allerlei vlakken. Niet dat we alle migratie maar onbeperkt zijn gang moeten laten gaan, integendeel. Juist nu is het moment om in te grijpen en te reguleren.

Ik las vandaag een interessant interview met Herman de Croo (Belgische liberaal) in Het Laatse Nieuws, dat een prettige verrassing voor me was. Aangezien ik bij “liberaal” al snel de link leg met de VVD, die nou niet bepaald bekend staat om de vooruitziende blik. Maar deze oude wijze man snapt het helemaal.
https://www.hln.be/de-krant/herman-de-croo-kijkt-vooruit-onze-wereld-is-in-gevaar-maar-wij-staren-naar-onze-navel~a177478a/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Sikbock

@3: “klimaatvluchtelingen” zijn het . Wij hebben ook de klimaatverandering veroorzaakt, daarom hebben wij ook de plicht ze op te nemen.

Over onze morele (en financiele) schulden vanwege ons aangeboren racisme en ons koloniale verleden heb ik dan nog niet eens wat gezegd! :p

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Karin van der Stoop

@7: Hahaha-ahum. Nee. Of beter gezegd, je denkt een beetje simpel. Geeft nix hoor.

Jij hebt ’t over een plicht tegenover de vluchtelingen (naar ik aanneem, als dat vermaledijde linkse mantra dat je blijkbaar belachelijk vindt).
Ik heb ’t – in 1e instantie – over de plicht tegenover onze EU-bondgenoten. Waarmee afspraken zijn gemaakt, die wij niet nakomen. Waardoor regio’s die het toch al economisch moeilijk hebben, nog eens extra worden belast. Vind je dat geen schande?

Wat betreft de vluchtelingen zelf. Ja, wij hebben zeker een aandeel in de problemen die de vlucht veroorzaken. En dat brengt ook een plicht met zich mee, dat is een complex probleem dat een langetermijnvisie vergt. Ik zou zeggen, lees wat Herman de Croo erover te zeggen heeft. Daarna kunnen we verder praten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Sikbock

@8: het interview met de Croo zit achter een betaalmuur maar de reacties van de belgen zijn vrijwel eensluidend en zeggen veel.

Verder dienen er hier in nl wekelijks ongeveer 800 mensen een asielaanvraag in. Week na week, maand na maand, jaar na jaar. Tijdens de piek twee jaar terug hebben we in twee jaar tijd twee keer het inwonertal van de stad utrecht bijgekregen met alle gevolgen van dien.

Verder is het vooral Duitsland dat de grote historische asielbroek heeft aangetrokken en laat dat nu net de baas zijn in europa. Moeten we niet ook solidair zijn met orban die een mooi hek gebouwd heeft of met Italië dat nu de boot afhoudt? Het zijn er wel veel hè die asielzoekers, een oneindige hoeveelheid zegmaar :p

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Karin van der Stoop

@9: Misschien kun je ’t wel op Topics lezen? https://www.topics.be/herman-de-croo-kijkt-vooruit-onze-wereld-is-in-gevaar-maar-wij-staren-naar-onze-navel-a13135068hln/?context=mijn-nieuws/

Het punt is, dat je het niet tegenhoudt, de migratie. Als we nu nix doen, gaan die aanvragen over een jaar of 10, 20, exponentieel omhoog. De bevolking in Afrika groeit alleen maar. Terwijl de welvaart dat niet doet, of beperkt in elk geval. En zodra de welvaart wel toeneemt, zal in 1e instantie juist ook de migratie toenemen.

Kijk gvd nou gewoon eens naar de feiten! Repressieve maatregelen hebben natuurlijk enig effect, maar dan vooral in de zin dat mensen doodgaan. Afschrikking in die zin zal ook wel wat helpen. Maar het is symptoombestrijding, wat mensenlevens kost en uiteindelijk geen problemen oplost. Erger nog, de maatregelen die we op het Afrikaanse continent nemen, bijv. het inhuren van milities voor grensbewaking, maken de zaken alleen maar erger.

Ik ga bewust niet in op je laatste zin. Want dan krijg ik zelf censuur aan m’n reet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Sikbock

@10: tsja, als inwoner van dit land maak ik dan een andere vergelijking: ons land ligt al eeuwen beneden de zeespiegel. Tot nu toe heeft de dijken ophogen goed gewerkt toch?

Of we echter een voorspelde zeespiegelstijging van 20 meter kunnen verwerken? De tijd zal het leren :p

  • Vorige discussie