Crossmediale dode boom

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

DAG bladZoals BartB het nog wel eens wil zeggen, een krant is gewoon dode boom. En vandaag gaat er weer een siddering door de bomenpopulatie: Dag beleeft zijn eerste dag.

Wederom een gratis krant? Nee, niet wederom, want Dag is crossmediaal! Zit er bijvoorbeeld een geluidsfragment bij een artikel, dan kan de lezer een sms sturen en vervolgens wordt hij of zij teruggebeld waarna het geluidsfragment wordt afgespeeld. Leuk, maar nog iets te vroeg en vooral duur, vooral dat ge-sms. Daar kan geen duur krantenabonnement tegenop.

De krant zelf is dan wel weer gratis. Eerste indruk van bovengetekende? Saai en voegt niets toe. Opvallend: de rubriek “Geen Commentaar”.

Wat vinden jullie ervan, en, is er plek voor 4 gratis kranten in Nederland?

Site: http://www.dag.nl/

0

Reacties (9)

#1 Roy

Fijn, nog meer troep in de trein.

Ik heb zelf niet het idee dat nog een gratis krant gaat werken’, en dat hele crossmediale aspect trekt me ook niet aan.

 • Volgende discussie
#2 Bart

BartB citeert overigens een bekend Nederlands weblog als hij de term ‘dode boom’ gebruikt. Hij houdt zijn oordeel voor zich totdat hij een Dag heeft gelezen – bij de Appie waren ze op, gisteren.

Overigens: collega van mij had er gesolliciteerd, maar wilde niet anderhalf keer zoveel werken voor aanzienlijk minder salaris.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Obscura

Ach, ik was net begonnen met een recensie…
Om te beginnen is er een pagina vernoemd naar onze website, pagina 6: Geen Commentaar.
Zie: http://www.dag.nl/OverDAG/LaatsteDigitaleKrant.htm En dan pagina 6.
Een pagina die staat voor de gehele krant: weinig tekst, heel erg veel foto’s. En die zijn op het internet te downloaden, of groter te bekijken.
Ik vind de Dag een prettige krant, eigendom van KPN en PCM. Er is goed gekeken naar succesnummer NRC Next, maar visueel verbeterd en met minder (en ook wat minder goede) teksten. Veel aandacht voor foto’s, een paar dragende verhalen waarin ook daadwerkelijk iets nieuws wordt gezegd (dat is het manko van De Pers, die vosltaat met verhalen die je wel zo ongeveer zelf weet). En verder veel goede rubrieken, zoals de fotostrip van belangrijke voetbalwedstrijden, een overzicht van de krantenkoppen wereldwijd rondom één onderwerp (Franse verkiezingen, deze keer) en columns van Barbara Barend en de hoofdredacteur van het hippe blad Bright.
Prettig is het gebrek aan pretenties, waaraan De Pers nog ten onder kan gaan. Het is straigthforward, minder hijgerig dan Metro, (veel) minder lelijk dan Sp!its; eigenlijk is het zelfs een mooie krant. Want hoewel er heel veel koppen en foto’s op een pagina staan: het oogt toch rustig. Zelfs het lettertype is prettig.
Van alle gratis kranten vind ik dit de meest geslaagde, al zul je voor de echte verdieping nog altijd een betaalkrant moeten kiezen. Hoewel: je kunt ook aanvullende filmpjes downloaden op mobiel of internet. Een (gratis) service die deze krant heeft gesublimeerd. Ik houd daar niet zo van, en ik geloof ook niet dat echt veel mensen dat doen, maar ik denk wel dat deze crossmediale aanpak het beste is van alle kranten tot nu toe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

Jammer dat je er niet een in-depth artikeltje van hebt gemaakt. Mijn eerste indruk heb ik er hier gewoon opgeplempt, om wat eerste reacties los te maken. Een diepere (en zo te zien positievere) analyse was leuk geweest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Obscura

Er stond al een artikel over dit onderwerp, en heb toen mijn mening in een reactie gegeven.
Mij is altijd geleerd bondig te moeten zijn.

(ik heb even iets ge-edit, want had reactie van Spuyt eerst verkeerd gelezen)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Victor

Ik zag vandaag alleen in een flits de eerste allereerste ‘Dag’-kop:

“Hallo Regen!”

Sja, dan hoeft t van mij ook niet meer…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Arnoud

Weer een nieuwe krant. Ja, dag!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 henkbovekerk.nl

Ik zeg: Ja. Hoe meer gratis kranten hoe beter. Ik heb een hekel aan bomen. Je kunt er helemaal niets mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Arnoud

@ 8: ooit door een bos gelopen, Henk? ooit adem gehaald, Henk?

 • Vorige discussie