Crimineel verleden? Ga in de wapenexport

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wil je onderwijzer worden, taxichauffeur of kroegbaas? Dan wordt je hele verleden doorgelicht. Een vlekje en je kan het vergeten. Alleen al voor de VOG 500.000 keer per jaar.
Maar als je de wapenexport in wilt, u weet wel, handel in spullen waarmee regimes mensen onderdrukken en/of doden, dan is een vlekje in het verleden geen bezwaar. Sterker nog, ze gaan helemaal niet op zoek naar vlekjes, laat staan veroordelingen of iets dergelijks. Dat is immers handel, en handel is heilig in Nederland. Alle morele en ethische afwegingen gaan overboord als het om handel gaat.
Dus ook in het geval van de wapenexporteur die een nieuwe vergunning aanvroeg terwijl er nog een strafzaak vanwege drugshandel tegen hem liep, was er geen bezwaar. In mei bracht Spitsnieuws een artikel over deze zaak. Jasper van Dijk (SP) stelde kamervragen en kreeg bovenstaande als antwoord (zie ook pag 4/5 van de pdf versie papieren editie). Lekker land leven we toch in.

Reacties (3)

#1 Bismarck

Pleit je nu voor het uitbreiden van het aantal VOG’s?

  • Volgende discussie
#2 Steeph

@Bismarck: Dat zou wat zijn zeg, nee. Wat ik graag zou zien, is dat BIBOB gebruikt wordt in dit soort gevallen. En dan gelijk in een aantal andere gevallen niet. En met die VOG ook voorzichtiger zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 esgigt

Straks moet je ook nog van onbesproken gedrag zijn om in de criminaliteit te kunnen werken…

  • Vorige discussie