Correspondent in Ecuador (10) – Van Protest naar Carnaval

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Verloren continent
Het is enige tijd stil geweest rondom de correspondent uit Ecuador maar dat was puur uit publicitaire overwegingen.
Ik hoopte op smeekbedes en verzoekjes voor nog een avontuurtje of nieuwtje uit Zuid-Amerika maar toen die uitbleven heb ik besloten om toch maar weer de pen op te pakken en de trouwe Sargasso lezers wat over het verloren continent te vertellen.

Want dat zijn we tegenwoordig. Alle aandacht gaat uit naar Afrika omdat daar de ellende nog groter is. Zuid-Amerika is relatief goed af en de armoede is niet schrijnend genoeg meer om belastingcenten aan te verspillen. Mensen sterven hier niet van honger en dat is reden genoeg voor alle ontwikkelingsprojecten (zowel Nederland, Denemarken, Noorwegen als Canada) om zich terug te trekken. Dat het millieu, de gezondheidszorg, educatie etc. nog altijd zeer zwak ontwikkeld zijn en volledig afhankelijk zijn van buitenlandse hulp doet er niet meer toe (slechts de Duitsers, Fransen, de USA en Japan blijven nog over wat betreft grote geldschieters).

Extreme armoede bestrijding heeft prioriteit en dus worden de activiteiten naar Afrika verlegt. Daar is wat voor te zeggen, maar het laat Zuid-Amerika wel helemaal alleen achter en daar zijn ze nog lang niet klaar voor. Bovendien zijn de criteria om te vertrekken zeer discutabel. In Quito mag het dan zeker onnozel lijken om nog geld naar Ecuador te sturen vanwege het zeer hoge gehalte aan dikke vette nieuwe 4-wheel vehicles, daarbuiten is de armoede nog altijd overal aanwezig en de indianen in de Andes en Amazone leven nog altijd onder erbarmelijke omstandigheden.

Protest
Daar ging dus ook het laatste protest over. roadblock in EcuadorDe indianenbeweging is goed georganiseerd in Ecuador en heeft zijn steun gegeven tijdens de presidents-verkiezingen van afgelopen jaar aan Lucio Guttierez zodat hij verkozen kon worden. Lucio werd gekozen en zijn tegenbelofte was om de politieke tak van de indianenbeweging (Pachakutik) ministerposten te geven. Het zag er allemaal hoopvol uit want voor de eerste keer in de geschiedenis van Zuid-Amerika hadden indianen directe invloed. En dus had Ecuador een linkse populistische regering.

Toen Patchakutik echter te kritisch werd na een half jaar regeren, werden ze eruit geflikkerd (Lucio is een kolonel buiten dienst en houdt niet van tegenspraak) en vormde Lucio een regering met de rechtse Christen Democraten. Schijnbaar koste het hem geen enkele moeite om van ideologie te wisselen, hetgeen zeer normaal is in Zuid -Amerika, iedereen heult met elkaar zolang ze maar de macht behouden. Van alle beloften die hij aan de indianen beweging (CONAIE) gegeven had (Conaie is de overkoepelende sociale organisatie die de belangen van de indigenas en campesinos van Ecuador behartigt (negers uit Esmeraldas, Amazone indianen en Andes indianen) kwam vervolgens niets terecht en daar kregen de indianen de schijt van.

Ze hadden daarom een nationale staking aangekondigd met de bedoeling het hele land plat te leggen zoals ze al vaker gedaan hebben. Aan ervaring geen gebrek en ze zijn zeer bedreven in wegversperringen aan te leggen zodat er geen kip meer doorkomt. Het hele land vreesde dat er een lange periode van protesten en instabiliteit zou optreden maar uiteindelijk bleven de protesten geconcentreerd in de provincie Cotopaxi (waar Patchakutik de scepter zwaait). De andere provincies in de Andes, deden niet of nauwelijks mee vanwege het op aan staande Carnaval en de economische profijten die daarmee gepaard gaan (tourisme) daarmee de protesten in Cotopaxi flink in de steek latend. Het idee van de alternatieve regering van Cotopaxi was juist om een sneeuwbal-effect te zaaien. Bovendien was zowel Patchakutik als Conaie onderheving aan interne onenigheden zodat uiteindelijk het hele protest weinig teweeg gebracht heeft. De kust en Amazone provincies deden helemaal niet mee. Iets wat niemand gedacht had (en gehoopt, veel mensen hebben genoeg van Lucio en hadden het niet erg gevonden als hij op straat gezet zou worden).

ALCA
roadblock in EcuadorEen van de grote eisen van de Patchakutik regering in Cotopaxi en van Conaie in het algemeen was en is om het ALCA akkoord niet te ondertekenen. ALCA (Área de Libre Comercio de las Américas) is een initiatief van de VS om vrije handel te bewerkstelligen in de Americas, dus van Alaska tot Vuureiland. Een uitbreiding van de NAFTA zeg maar. De grote industrieële, economische en handel organisaties hebben er wel oren naar omdat het voor hen financiële en economische voordelen heeft. Maar dit behelst slechts een aantal rijke families die veel politieke macht hebben, in welk willekeurig Zuid Amerikaans land dan ook.

Het ‘gewone volk’, de landarbeiders, de boeren, de kleine zelfstandigen hebben er weinig baat bij en die zijn dus simpelweg tegen. De angst is dat gesubsidieerde producten uit de VS gedumpt worden op lokale markten en dat de ‘locals’ niet meer kunnen concurreren en hun afzetmarkt kwijtraken. Een zeer reëele bedreiging. Het idee dat Andes landen hun mais of aardappels uit de VS moeten kopen is absurd. Hier wordt het millieuvriendelijker (relatief dan) geproduceerd en bovendien komen maïs en aardappels uit de Andes. Dit is de bakermat en hier zijn 150 verschillende soorten van aardappels aanwezig. Bovendien mogen de Andes landen hun eigen producten niet subsidieren want anders worden ze gekort op ontwikkelingshulp en dus is de concurentie bijna ondoenbaar. De VS heeft ze in een stevige houdgreep en ALCA zal dat alleen maar versterken. De EU natuurlijk ook maar dan niet zo direct dat ze er hier voor vrezen. Blijkbaar is de EU iets eerlijker in zijn onderhandelingen met dergelijke landen.

Globalisatie
Veel mensen verwachten een hoop van de globalizering van de wereldmarkt omdat de concurrentie eerlijker zal worden maar zolang dat niet het geval is door middel van subsidies worden Derde Wereld landen er niets wijzer van. Dit klinkt nu al als een vies cliché maar het blijft wel de waarheid voor arme boeren. Waarschijnlijk is de Westerse Wereld er wel klaar voor, maar de Derde Wereld niet. Omdat ze nog niet de juiste concurrentie positie bereikt hebben.

0

Reacties (21)

#1 Carlos

Goed stuk, ik wist niet dat de christendemocraten nu ook alweer in Ecuador aan de macht waren.

Hebben jullie in Quito al last van vertrutting?

  • Volgende discussie
#2 boludo

Ja, vreselijk hier, je moet op zijn minst 10 dollar betalen als je met je zatte harses een brilbeer of condor aangereden hebt. Het zijn echt geen lieverdjes hier, die kut chapas.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jan des Bouvrie

Als argument voor vrije wereldhandel worden altijd voorbeelden zoals de marrokaanse sinaasappeltelers genoemd. Voor hen zou het fijn zijn als Fort Europa open gaat en ze een kans krijgen te concurreren tegen de Spaanse telers. Maar dan moet wel de subsidie op die Spaanse telers stoppen, anders gebeurt het omgekeerde. Interessant om te zien dat in Ecuador hetzelfde wordt gevreesd: i.p.v. dat een vrije handelszone met de VS de Ecuadorianen een kans tot export zou geven, is er dus angst dat Amerikaanse gesubsidieerde producten de lokale markt overspoelen.

Mijns inziens is dit des te meer bewijs dat we in het westen eens moeten stoppen met die absurde landbouwsubsidies. Maar ja: de lobby van boeren is toch veel te sterk. En zelfs als je stopt: de westerse telers en bedrijven zijn natuurlijk van een veel grotere schaal en efficientie dan die in ontwikkelingslanden. De enige manier waarop die laatsten dan weer kunnen concurreren is via hun lage lonen. En daar is juist de plaatselijke bevolking weer de dupe van. Kortom: een lastig probleem. Eigenlijk zou het westen de landbouw in ontwikkelingslanden moeten subsidieren, maar zolang er ondanks alle ontwikkelingsgelden nog steeds een netto cashflow naar het westen is, is dat volgens mij niet erg realistisch.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

“Maar ja: de lobby van boeren is toch veel te sterk.

.. en het is dus helemaal niet toevallig dat de christendemocraten de macht hebben gegrepen in Ecuador. Hier zitten Aantjes en Bert de Vries achter!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jan des Bouvrie

@carlos: precies, ik ben zeker geen VVD stemmer, maar ik vond Van Aartsen op landbouw onder Paars een verademing na jaren Bracx (of hoe je de naam van die CDA malloot ook schrijft!). Eindelijk iemand die niet meteen de klompen van Wien van der Brink ging kussen bij elke ontmoeting. Brinkhorst deed het wat mij betreft ook goed op landbouw.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

Precies, ze moeten gewoon bij iedere nieuwe minister van Landbouw meten hoeveel poep hij onder z’n schoenen heeft. Overschrijdt dit een kritische concentratie en is het geen stadse hondenpoep dan wordt hij/zij direct de deur gewezen. Dit ter voorkoming van de beruchte achterschuurtjes-politiek!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 caprio

Die vrees is niet onterecht, het is de praktijk, zie voorbeelden als de katoen-industrie. Met name de VS en China kennen enorme subsidies voor katoen, maar ook Europa, waar vooral Griekenland veel subsidies op katoen geeft. Voor andere produkten ken ik de praktijk niet zo.

Daar staat tegenover dat de landbouwproduktie in Zuid-Amerika waarschijnlijk enorm inefficient is. In Amerika is men overigens juist pissig dat zoveel arbeidsintensieve industrie verdwijnt naar Zuid-Amerika en China, en wordt er ook al over protectionisme gesproken. Volgens mij zit de pijn aan twee kanten, maar zonder vrijhandel is iedereen nog slechter af. Het is volgens mij ook vooral een intern probleem: verdeling van rijkdom. Het is natuurlijk makkelijk om altijd maar naar het Westen of de VS te wijzen als de grote Satan.

Dat Europa zich terugtrekt en meer op Afrika richt lijkt me logisch.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 boludo

De landbouw is zeker zeer inefficient in Ecuador. Aardappels en mais worden verbouwd door keuterboertjes die slechts een klein beetje (slechte) grond hebben. Die boeren produceren niet voor export maar alleen voor lokale markt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 caprio

Er zou een getrapte concurrentie moeten bestaan, waarin er geleidelijk een bepaalde mate van concurrentie wordt toegestaan, zodat het BNP beetje omhoog kan worden gekrikt daaro. Als er de hele dag maar in de zon gelegen, gezopen, en Indiaanse geneukt worden, trekken de meeste ontwikkelingsfondsen zich natuurlijk terug.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 boludo

maar er moet toch ook geneukt worden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Carlos

ik dacht het wel,
zelfs als het je je BNP schaapjes allang op het droge hebt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 caprio

Als er kinderen van komen mag het nog tegenwoordig, maar na het door rood rijden, is het met het niet-reproductief neuken ook afgelopen als het aan mij ligt. Stel je voor dat iedereen maar de hele tijd loopt te neuken, daar komen ongelukken van. Bovendien is het nergens voor nodig, het is lastig voor buren en familie die op bezoek willen komen, het ondermijnt duurzame relaties (dan heb ik het nog niet eens over alcohol consumptie, dat komt daarna aan de beurt dan, en trouwens ook roken en coffeeshops, daar heb ik het ook helemaal mee gehad, maar eerst rood licht en fietslicht nog he, stapje voor stapje), enfin, totdat dit land weer een beetje fatsoenlijk is, want om met Janmaat te spreken, het is een puinhoop in dit land…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 caprio

PS: boludo, je moet je vliegtickets goed bewaren, die kun je bij de sociale dienst in Den Haag en Rotterdam vergoed krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 boludo

dat is pure winst

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Carlos

“het is een puinhoop in dit land…” zei Janmaat dat?
Dit zijn toch de woorden van een sauna-geleerde uit Rotterdam die sprak met de stem van Supergrover uit Sesamstraat?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Lilith

Ik schijn nog les te hebben gehad van Janmaat(ja ja, maatschappijleer gaf de simpele ziel). Gelukkig heb ik dat verdrongen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 boludo

Mijn vader gaf ook maatschappijleer maar die vindt het geen puinhoop hoor. Hij woont dan ook in een dorp.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Lilith

Ik weet al wat het is met caprio, waarom hij zich zo opwindt over rood licht … hij neukt gewoon te weinig! En dat doet zeer natuurlijk, vooral in combinatie met dat rooie licht. (zo pit genoeg, heer caprio?)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 boludo

Ik ben bang dat lilith gelijk heeft en caprio inderdaad te weinig neukt. Ik althans wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Jan des Bouvrie

Ja hoor: via een u-bocht of een jij-bak komen we altijd weer op sex uit. Wat is dit toch een plat forum zeg. Bah, bah, bah! Echt onsmakeleuk!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 caprio

Er wordt inderdaad zelden genoeg geneukt, maar het leven is kort en het lijden is groot.

  • Vorige discussie