Coronavluchtelingen

COLUMN - Wie de huidige toestand te veel vind en hier niet had willen zijn is te laat om nog op de vlucht te slaan. Het is immers goed denkbaar dat er een wereldwijd reisverbod komt. Zo zouden in ieder geval de landen gespaard kunnen worden waar het coronavirus nog geen greep op de mensheid heeft gekregen.

Zijn die landen er dan?  Net als op de kaart van Nederland, zijn er ook op de wereldkaart nog plekken te zien waar geen meldingen en slachtoffers van het virus zijn. Op de kaart die de RIVM op haar website toont, zien we dat Noord-Brabant echt de klos is, maar de Waddeneilanden schoon lijken te zijn. Misschien blijft dat zo als de veerdiensten nu stil worden gelegd, want in de kop van Noord-Holland en in Friesland zijn al infecties gespot.

© RIVM Kaart Coronavirus (COVID-19)-meldingen

RIVM Kaart Aantal Coronavirus (COVID-19)-meldingen per gemeente, peildatum 13 maart 14:00

Ook op de wereldkaart zijn nog virusvrije gebieden. Overigens laat die kaart alleen de gegevens zien die gemeld én verwerkt zijn.
© WHO Figure 1. Countries, territories or areas with reported confirmed cases of COVID-19, 10 March 2020

© WHO Figure 1. Countries, territories or areas with reported confirmed cases of COVID-19, 10 March 2020

De wereldkaart laat de situatie zien, vastgesteld op 10 maart, twee dagen voor het kabinet hier de maatregelen opschaalde. De WHO had toen meldingen uit 110 landen geregistreerd.  Op dat moment was Nederland tiende op de ranglijst met 377 bevestigde besmettingen en was twaalfde met 3 overledenen.
Detail uit lijst WHO Situation Report - 50

Het kabinet is regelmatig trots als Nederland hoog op allerlei wereldlijstjes staat, maar had deze score natuurlijk liever niet gezien en het zal wel de schrik geweest zijn dat het opschalen van de maatregelen pas afgekondigd werden 2 dagen na deze WHO-rapportage.

Al met al zitten we toch met een heel vervelende toestand. Is het voorstelbaar dat mensen dat willen ontvluchten? Zoals mensen uit armoede ‘economische vluchteling’ worden? Of na overstromingen of dorre droogte besluiten ‘klimaatvluchteling’ te worden?

Het is nog nergens gesignaleerd, maar wellicht zijn er al mensen die, met een van de bovenstaande kaarten in de hand, er tussenuit knijpen als ‘corona vluchteling’.

Zo’n 93 landen waren nog niet op de lijst van de WHO geregistreerd (op 13 maart zakte dat naar 90). Waarbij opgemerkt moet worden dat een deel van de wereld ‘not applicable’ is en daarom niet op de kaart en op de lijst van de WHO staat.

Het lijkt tamelijk logisch dat eilanden de beste plek zijn om naar toe te vluchten. Maar dat is erg relatief. Zo’n 32% van de (nog) coronavrije landen zijn eilanden. Dertig gebieden om precies te zijn. Maar 17 andere eilanden (15% van de 110 gebieden) zijn wel getroffen. De schuld van toeristen?
Detail Eilanden uit lijst WHO Situation Report - 50

‘Coronavluchtelingen’ die een eiland prefereren moeten wel snel zijn. Op 10 maart was Cuba nog virusvrij, drie dagen later werden er drie besmette personen ontdekt, evenals op Jersey (2) , Réunion (3) en Saint Vincent en de Grenadines (1). Naar het schijnt allemaal toeristen.

Mocht u uw heil willen zoeken in Bhutan, het landje met het Bruto Nationaal Geluk: één 79-jarige Amerikaanse toerist heeft dat al verziekt. Toen hij ‘positief’ werd getest stelde de regering meteen een inreisverbod in. Het verbod zou twee weken van kracht zijn en loopt nu bijna ten einde, dus afwachten of de grenzen weer open gaan.

Ook Suriname heeft de grenzen meteen gesloten toen daar gisteren het eerste coronageval werd ontdekt.

Op de lijst van (nog) niet getroffen landen staan ook hele fijne bestemmingen als Eritrea, Ethiopië, Jemen en Libië. Kiest u maar uit. Maar zoals gezegd, u moet snel zijn want vluchten kan bijna niet meer. Steeds meer landen sluiten hun grenzen en de roep om een totale ‘lockdown’ wordt met de dag groter.

Dat wordt thuis spelletjes doen en filmpjes kijken.

Opm:
voor dit artikel werd gebruik gemaakt van data uit het WHO Situation Report – 50. De updates gaan snel, want het intikken van de laatste woorden was het Situation Report – 53 al weer online. Verder updates en meer informatie van de WHO vindt u hier.

Tevens is gebruik gemaakt van informatie van de RIVM.

Details van de  verzamelde data staan in dit exceldocument.

 1. 2

  Iedereen praat dagelijks over COVID-19 verspreiding en hoe en wat.
  Maar men vergeet het meest: Waar komt die virus precies vandaan?
  Van Vleermuizen? uit het niets ontstane bacteriën ? Of van biowapens? ( zie link: https://www.ninefornews.nl/coronavirus-ontsnapt-laboratorium-biowapens/?fbclid=IwAR2ysGSy3YCvYOVrY59V0VEwClsufMtufjU8koewRY5H01KRRZCNKbkqz3c )

  Niemand weet ervan, dus de vraag wie wel? Politieke leiders, Welke autoriteiten? ZKH-specialisten? Niemand heeft het nog echt in het openbaar verteld waar die virus in Godsnaam vandaan haalt?

  {edit Red.] Die Coronavirus-kaart Nederland vanaf Gistermiddag 14 uur staat al in het artikel hierboven. Klik er op en je komt verder [/edit]

 2. 3

  @0: Niet het aantal absolute gevallen per land, maar de besmettingskans, dus percentage van de bevolking en de bevolkingsdichtheid, is interessant. Hoe staat het er in Patagonië/Vuurland voor, waar ook Wimlex en Maxima een akker hebben gekocht?

  @1: Zo’n bunker heb ik indertijd te koop zien staan. In Thüringen, 5 km gang voor slechts een ton. Ik vond het iets te groot, te vochtig en vooral te ver uit de buurt om mijn oldtimer te stallen, maar je kon toen al op je vingers uittellen dat er zo iemand mee aan de haal zou gaan.
  Interessanter is het artikel (al blijft het RT!) waar onderaan naar gelinkt wordt; Covid19 op Lesbos…

  @2: Waar het virus heen gaan is momenteel toch nog iets interessanter. Die schuldvraag -zo die er überhaupt is – is nog eventjes secundair.

 3. 4

  Wij zijn een klein dichtbevolkt internationaal georiënteerd landje met open grenzen aan alle kanten, dat een virus bij ons makkelijk verspreidt is dus niet zo heel gek. Het virus is ook niet snel detecteerbaar, een volkomen gezond persoon kan een dag later ziek worden en intussen het virus aan 10 andere personen hebben overgegeven. We hadden ook nog eens de pech dat de uit de uitbraak samenviel met carnaval waar grote roepen mensen uit het hele land lekker dicht bij elkaar gaan staan. En als men het daar niet opgelopen heeft hebben we het overvolle OV wel als virus express om het verder over Nederland te verspreiden, ik denk dat een halve dag genoeg is om alle hoeken van het land te halen.

  Dat je het kan tegen gaan door de grens te sluiten is een illusie, de maatregelen van Trump zij dan ook alleen voor de Buhne. Zo is het virus ook al lang op Texel alleen is dat nog niet officieel vastgelegd. De mensen binnen het land zelf zo veel mogelijk uit elkaar houden is het enige wat helpt.

 4. 6

  @3:
  Het gaat niet om de schuldvraag over de anderen,
  maar iedereen als burger moet het toch weten
  hoe Coronavirus precies kon ontstaan.
  Niemand spreekt erover, is voor mij toch raadsel.
  China heeft bijzondere land met onvoorstelbare en ontelbare bevolking, heeft heel veel geniale onderzoekers, zelfs de beste van de wereld.
  Ieder land kan het ook gebeuren wat er toch zoiets vandaan komt. Niemand geeft de schuld aan welke land, nee is nee.

  Maar iets met de verdachtmaking voorkomt zoals bv biowapens zoals Rusland nu toevallig amper coronavirus heeft, is ook raadsel. Via Russisch geheime dienst ? kan ook van alles zijn. Rusland is één van de grootste landen van de wereld….raadsel?

  En hoe verspreidt het toch als een vliegende sprinkhaan sneller dan vliegtuigen die vliegen? Mensen verspreiden tuurlijk, maar te wetende dat coronavirus in China begon, hield de politiek niet eens sneller vast dat vliegtuigen niet mochten vliegen omdat mensen mogelijk kunnen verspreiden ondanks alle internationalen. Dan kan China corornapatienten sneller beschermen, maar dat doet ie niet? Why not? Eerst zei iedereen dat het meevalt, maar dat is al sneller gebeurd, vrij ernstig. Erger dan jullie denken, zei ik al weeeekenlang geleden.

 5. 8

  Zo is het virus ook al lang op Texel

  en dan vervolg je met “alleen is dat nog niet officieel vastgelegd.“Je dekt je vast in als er om bewijs wordt gevraagd. Zo kunnen we wel van alles roepen, maar dat is je al bekend.

 6. 10

  @8: Het is geen al te wilde gok hoor. Het is wel een gegeven dat veel meer mensen besmet zijn (zeker in Nederland, vanwege het testbeleid) dan officieel vastgelegd. De kans dat Texel (met dagelijks meer dan 2000 oversteken van/naar het vasteland) het virus heeft binnengehaald is groot.