1. 1

  En als we dan toch bezig zijn, verbieden we meteen het openbaar roken van een jointje. Straks alleen nog maar blowen onder de afzuigkap, stiekem in the-middle-of-nowhere of gezellig op de plee met en flinke dot pleeverfrisser er achteraan.

  Vroeger tijden opnieuw beleven!

 2. 2

  Kroshka, je ben iet-wat achter … In België gaan er nu stemmen op om ‘gewoon’ roken in het openbaar te verbieden …
  Nog niet zo lang geleden was er in België op het gebied van soft-drugs echt spraken van repressie. Gevangenisstraf voor het roken van een jointje (en in bezit hebben van …).
  Ik heb m’n twee pakjes per dag afgezworen. En kan mij best wel ergeren aan die pijproker op een terrasje .. Maar waar gaat de wereld naar toe ?
  Binnenkort verbod op korte broek in het openbaar ? Lachen, enkel binneshuis ? Geen sandwich uit het vuistje meer op straat ?
  Kom zeg !

 3. 3

  valt typisch onder het “uitbannen van risico”: er hoeft maar één scholier een keer los te zijn gegaan in het weekend en de hele school mag “boeten”. Was er ook niet ook een keer een onderzoek dat op iedere dollar coke-sporen zaten? Ook typisch gevalletje “mediacratie”, niet zozeer controlestaat.

  @1&2 stel je niet aan. En @1 inderdaad: blowen doe je maar thuis of in-the-middle-of-nowhere. Denk je dat de rest van Nederland zit te wachten op die weeige kut-lucht? Ik ben zelf ook geen heilig boontje, maar ik probeer anderen er niet mee lastig te vallen en m’n “functioneren” er niet door te laten beinvloeden. Dat is de kern van het gedoogbeleid: niet dat alles maar moet kunnen, maar dat het oogluikend wordt toegestaan zodat je er op een verantwoorde, niet criminele manier er mee om kan gaan zolang je anderen er maar niet mee lastig valt.

  Zolang types als jullie dat niet inzien, zal de roep om naar de andere kant door te slaan (totale repressie) alleen maar luider worden.

 4. 5

  Denk je dat de rest van Nederland zit te wachten op die weeige kut-lucht?

  Is er een lijst van luchten die potentieel in de openbaar voor verbod in aanmerking komen, ervan uitgaand dat zij niet op grond van gezondheid worden verboden? Dat je anderen zo weinig mogelijk tot last moet zijn wil ik wel beamen. Maar waar ligt de grens?

 5. 6

  En @1 inderdaad: blowen doe je maar thuis of in-the-middle-of-nowhere. Denk je dat de rest van Nederland zit te wachten op die weeige kut-lucht?

  En mensen die naar zweet stinken dan?

 6. 8

  @3 prometeus, Ik geloof werkelijk dat u mij verkeerlijk geïnterpreteerd heeft.
  U heeft het over gedoogbeleid (nederland).
  Ik had het over repressie ivm soft-drugs (België), en dat men nu een verbod wil van de sigaret op straat.
  En vroeg mij gewoon af waar dit gaat eindigen. Ik roep helemaal niet op om voor mijn deur, op mijn trottoir te komen blowen !

 7. 9

  Ten andere, niemand zit te wachten om de geur van verschald bier.
  Maar we drinken toch met z’n allen graag een biertje ?
  En terwijl de overlast die alcohol veroorzaakt in het verkeer, thuis, etc, vele malen groter is, hoor ik toch niemand een lans breken tot het verbieden ervan ?

 8. 10

  @5 Het gaat niet alleen om de geur. Drinken in het openbaar is ook niet toegestaan, dus ik vind het helemaal niet zo gek dat men dat met blowen ook doet. Waar ik me over opwond was de opmerking @1 dat “het maar moet kunnen” dat je in het openbaar dingen doet waar 1. andere mensen overlast aan kunnen hebben, en 2. je je dus ook bedwelmd door de openbare ruimte beweegt.

  Ik wil alleen maar zeggen dat door de vanzelfsprekendheid waarmee sommige mensen dat doen, het gedoogbeleid alleen maar langer op de helling blijft staan.

  @6 In het ergste geval: ja. Mensen moeten er iig op aanspreekbaar zijn.

  @8 was vooral @1 bedoeld (zie #3), maar ik vind wel dat je doorslaat, ja.

 9. 11

  @10 HALLO !!! Wakker worden !
  Ze willen een gewoon sigaretje op straat verbieden …
  Aanstellen, doorslaan. Werkelijk buiten de lijn kleuren, echt vies, foei !
  En dat voor iemand die zich ‘geen heilig boontje noemt’.
  Soepgroenten !

 10. 12

  @11 Wie is ze? Kom eens met een linkje. En ben doorslaan bedoelde ik dat korte broeken-voorbeeld van je.

  En over roken op straat: bedenk eens dat niet iedereen er behoefte aan heeft. Natuurlijk moet het wat mij betreft ook kunnen dat je een peuk op steekt op straat, maar niet dat je hem op diezelfde straat uittrapt (of smeulend laat liggen). Of vergelijk het met muziek over de speaker van je telefoon spelen: ook niet verboden, maar wel fucking irritant. Ik vind dit geen redenen om roken in het openbaar te verbieden, maar het bewustzijn van rokers over het beslag wat ze op de openbare ruimte leggen, is ook wat aan de lage kant. Wat dat betreft is de opmerking @7 meer dan terecht.

 11. 13

  De groep verslaafden blijft al jaren constant, en daalt zelfs al een beetje. Ook worden de verslaafden veel ouder. Dat is niet nieuw, dat is al 15 jaar zo. Volledig gehyped oud nieuws op het PvdA tv-kanaal.

  Dat kinderen op een gemiddelde school cocaine snuiven: Het zal mij worst zijn. Dat is hun probleem.

  Dat kinderen op de school van mijn kinderen cocaine snuiven is ONACCEPTABEL.

  Ik wil niet dat de overheid zich er mee bemoeit, sterker nog, ik wil dat de overheid zich er veel minder mee bemoeit. Ik wil dat de overheid mij als ouder een voucher geeft die ik kan inwisselen bij een school naar mijn keuze. Voor onderwijs van mijn keuze, voor mijn kinderen.

  Want dan kies ik een school uit waar geen cocaine wordt gesnoven. En als er wel cocaine wordt gesnoven, dan wordt die junk van school geschopt. En niet ge-job-cohen’d.

  Ik vind deze hysterie het volgende bewijs voor
  – Het totale failliet van de overheid
  – Het zoveelste bewijs voor de kul van de maakbare samenleving
  – De volkomen desinteresse van de samenleving voor de zwakste onder ons.

 12. 14

  Drinken in het openbaar is ook niet toegestaan, dus ik vind het helemaal niet zo gek dat men dat met blowen ook doet.

  Drinken in het openbaar is wel toegestaan, tenzij er een specifieke verordening is afgegeven. Openbare dronkenschap is wel verboden.

 13. 15

  @ cliniclown

  Je kunt nu toch ook gewoon je school kiezen. Als de school van je kinderen je niet aanstaat, moet je ze naar een ander sturen. Moeten ze misschien wat verder fietsen.
  Wat voegt een voucher toe aan de keuze, behalve dat er makkelijk op te bezuinigen valt.

  Kan me ook niet aan de indruk ontrekken dat de gemiddelde school, een coke-snuivende leerling verwijderd.

 14. 17

  Prometeus Ik geloof werkelijk dat we meer op dezelfde lijn zitten dan je zelf wil toegeven …
  Linken, helaas … Schaamrood, hoofd naar beneden: kan ik niet… Trouwens ik heb het uit de krant (De Morgen van al een tijdje terug).
  Er zijn duizend en één dingen irritant, u haalt zelf wat voorbeelden aan.
  Maar ik ben er vast van overtuigd dat u het met me eens zult zijn; een maatschapij dient in de eerste plaats de individuele vrijheid hoog in het vaandel te dragen. Het is immers de hoeksteen van onze democratie.
  Het korte broek voorbeeld was als geschenk voor de (glim)lach bedoeld.

 15. 19

  @13 Ik ken de situatie be-noorden onvoldoende…
  Maar hier in België sturen wij onze kindjes naar de school die we voor hen kiezen (als je er binnen raakt, goede scholen zitten immers overvol). Jullie gaan ook niet zomaar bij de docter van je keuze, is het wel ?
  Graag wat toelichting.
  @14 In België is bij mijn weten drinken in het openbaar, in tegenstelling tot dronkenschap toegestaan, ja. Niks gedogenbeleid;

 16. 20

  Mijn reactie sloeg op de uitspraken van de CU om blowen in het openbaar te verbieden. En dat was cynisch bedoeld, want ik zit niet te wachten op een verbod op alles door de overheid.
  Ik vind dat je een samenleving niet stuurt door van bovenaf ver- en geboden op te leggen. Als ik me irriteer aan de lucht van wat dan ook, spreek ik de persoon liever persoonlijk aan, of ik ga gewoon ergens anders staan.
  Ik ben niet van mening dat je hangjongeren bestrijdt door blowen in het openbaar te verbieden van overheidswege. Dat is dweilen met de kraan open. Cocaïnegebruik op school pak je niet aan door scholieren regelmatig te screenen op drugsgebruik.
  Sowieso typisch voor Rotterdam: alle blowshops afschaffen binnen een straal om schoolgebouwen en dan mekkeren dat je scholieren coke snuiven. Op een normale manier problemen constateren bij de jeugd en de moeite nemen deze aan te pakken in school- en gezinsverband, is er niet meer bij. Nee, gelijk alle scholieren fouilleren, screenen, 100%-controle. Helpt dat?

 17. 21

  @prometeus: Kun je wellicht kort uiteenzetten waarom volgens jou roken op straat wel moet kunnen en blowen niet? En misschien kun je dan ook even uitleggen waarom blowen volgens jou meer te vergelijken is met alcohol drinken dan met roken? Tenmiste, dat suggereer je met je opmerking “Drinken in het openbaar is ook niet toegestaan, dus…”.

  Want misschien ben ik dom, maar je maakt vergelijkingen waar ik geen jota van snap.