Contouren van een geslaagde stelselwijziging

OPINIE - Laatst zat ik aan tafel met vijf gezinshulpverleners. Bij navraag bleek dat voor vier van de vijf het niet duidelijk was waar ze zouden komen te werken en of er werk zou zijn na 1 januari. Want de stelselwijzigingen over de jeugdzorg (inclusief “samen naar school”), de ouderenzorg en thuiszorg zijn in volle gang. Tegenover mij zat denk ik meer dan vijftig jaar zorgervaring die een onzekere toekomst tegemoet gaat.

Maar ze hoeven zich helemaal geen zorgen te maken. Over twee en een half jaar staan de volgende reguliere Tweede Kamerverkiezingen gepland. Tegen die tijd zullen de geweldige resultaten van de massale stelselwijzigingen zichtbaar worden die ons land helemaal toekomst-proof hebben gemaakt. Wijzigingen die een geweldige verbetering zullen betekenen voor de opvang en begeleiding van kwetsbare jongeren, de verzorging van hulpbehoevende mensen thuis en kwetsbare ouderen. Tegen die tijd wordt ook duidelijk hoe ons kabinet van groei en werk ook een geweldige aanjager van de banenmotor blijkt te zijn geweest.

De contouren van een geslaagde stelselwijziging van dit PvdA-VVD-kabinet tekenen zich af. Gelukkig krijgen beide partijen alle lof die ze verdienen van de potentiële kiezers, want ze doen het ge-wel-dig in de peilingen.

 1. 1

  Hieronder kunt u aangeven in welk jaar er een parlementaire enquete naar de volkomen gefaalde stelselwijzigingen in de zorg zal plaatsvinden. Het standaard-excuus zal ik u vast verklappen: ‘dat het zo zou uitpakken, konden wij echt niet weten, voorzitter, met de kennis van toen’.

  Ben overigens ook benieuwd wanneer de eerste schrijnende gevallen van jongeren of ouderen in de media gaan komen, die niet meer de nodige zorg gaan hebben gekregen, en zelfmoord hebben gepleegd, zijn doorgedraaid en wat mensen hebben neergestoken, of anderszins volkomen in de vernieling zijn gekomen.

  Daarnaast, VVD en PvdA verdienen alle stront die ze over zich heen krijgen, maar ik ben ervan overtuigd dat het sociaal-economische beleid niet wezenlijk anders zou zijn geweest met een regering bestaande uit een willekeurige combinatie van VVD, PvdA, CDA, D66, GL, CU, SGP en PVV. Deze partijen lopen allemaal achter de VVD-ideologie aan. Enige andere geluid komt slechts van de SP en de PvdD.

 2. 2

  En onderschat ook vooral niet hoeveel huishoudens het nog gewoon hartstikke goed hebben, ondanks de crisis en de bezuinigingen. Tweeverdieners, babyboomers, alleenstaanden met een goed inkomen, dat zijn echt grote groepen, die kiezen straks gewoon weer voor de VVD, PvdA, maar ook D66. En voor de ontevredenen is er vanuit de VVD de PVV opgericht, die partij stemt ook als het er op aankomt met de VVD mee.

  Zolang je je achterban maar op een meerderheid houdt, kun je de minderheid aan de onderkant van de samenleving gewoon hard rectaal nemen.

 3. 3

  @2: Denk dat je spijker op de kop slaat. Technisch gesproken gaat het voor een groot deel van de bevolking goed, te goed wellicht. Alhoewel ze vaak zelf vinden van niet. Hoe vaak ik niet bij 3 keer modaal aan de borreltafel hebben moeten aanhoren dat het toch volslagen belachelijk veel belasting is die ze moeten betalen om [vul zelf gewenste paria groep in] te onderhouden. Dit nadat ze zonder blikken of blozen en zonder enig centje pijn in de portemonnee de tuin en/of het huis hebben laten verbouwen, nieuwste I-Gadget hebben gekocht gewoon omdat die er is en de vorige versie leuk voor de 5 jarige kleuter is, voor mama een nieuwe kekke fiat retro hebben gekocht want ja dat kleine koekblik Hyunda als boodschappen wagen was toch wel genant bij de hockey-club etcetc. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het prima allemaal als je daar blij van wordt en de centen heb, maar ga niet klagen dat je het zo zwaar hebt. Een huisarts die tegen me klaagt dat de loodgieter netto net zoveel als hij verdient. Yeah right, ga eerst nog es rekenen en als het echt waar is….wat is het probleem?

 4. 5

  Stelselwijzigingen is hard nodig, naast elkaar werkende deskundologen die meer met elkaar bezig zijn dan met hun client. De nieuwe Amsterdamse aanpak laat zien dat met minder personeel en minder geld betere resultaten kunnen worden bereikt. En dan blijft er inderdaad meer over voor werkenden.