Constantine

Ik ben zelf een grote fan van films met wat â??demonologyâ?? erin. Films als de Devilâ??s Advocate (ook met Keanu Reeves) en Dogma zijn persoonlijke favorieten en ook de wat minder serieuze Little Nicky vond ik erg leuk. Vanaf nu hoort deze film ook in dit rijtje thuis. Het verhaal is goed en lekker donker, Constantine is een uitstekende anti-held, de duivels en engelen worden zeer overtuigend gespeeld en de special effects zijn erg goed.

John Constatine (Keanu Reeves) is geboren met een gave die hijzelf niet wil: hij herkent de boodschappers van God en de duivel in hun menselijke vermomming. Deze gave heeft hem tot op het randje van de waanzin gedreven en hem verleid tot een doodzonde: een poging tot zelfmoord. Dit mislukte en leidde enkel tot een kort bezoek aan de Hel, maar hij heeft nu wel een voorproefje gehad van waar hij terecht gaat komen. Gedesillusioneerd in de wereld om hem heen en niet geliefd in de Hemel of de Hel, doet hij het enige wat hij kan verzinnen om voor zichzelf alsnog een plaats in de Hemel te verdienen. Hij gaat eindelijk gebruik maken van zijn gave en stuurt iedere duivel die hij maar kan vinden terug naar de Hel. Wetend dat hij nog maar weinig tijd heeft, omdat hij zichzelf inmiddels longkanker heeft gerookt (in de film rookt hij ook aan één stuk door), probeert hij zo snel mogelijk zo veel mogelijk duivels te vinden. Als de politieagente Angela Dodson (Rachel Weisz) bij hem langskomt en hem om hulp vraagt bij het oplossen van de mysterieuze zelfmoord van haar tweelingzus, wijst hij haar dan ook in eerste instantie (letterlijk) de deur, denkend dat hij wel belangrijke dingen te doen heeft. Als zij opeens het doelwit wordt van aanvallen van duivels herziet hij zijn oordeel en gaat hij samen met zijn hulpje Chas (Shia Labeouf) haar helpen. Al snel komen ze erachter dat de zelfmoord een klein radartje was in een grootscheeps plan van de Onderwereld om de Aarde eens en voor altijd te veroveren.

Veel meer kan ik niet over het verhaal vertellen zonder dingen te gaan verraden, maar het is uitstekend uitgewerkt. De omgeving is lekker donker zoals in zulke films hoort en er zit net genoeg humor in. Ook het einde is erg goed, dat niet zoâ??n â??alles komt uiteindelijk goedâ?? einde is dat we tegenwoordig bijna altijd voorgeschoteld krijgen. Eigenlijk valt het nog het best te vergelijken met het einde van de Devilâ??s Advocate: het loopt voorlopig goed af, maar niks is permanent beslist.

Alle acteurs zijn goed op dreef en spelen hun rol overtuigend. Ondanks de goede bijrollen steelt Constantine, als een heerlijke anti-held, toch de show. De officiele website omschrijft de rol op een manier die ik niet kan verbeteren: â??Constantine wil save your soul but he doesnâ??t want your admiration or your thanks â?? and certainly not your sympathy. All he wants is a reprieve.â?? De casting van de duivels en engelen is erg goed, vooral Tilda Swinton als Gabriël is erg goed. Ze komt net onzijdig genoeg over om geloofwaardig te zijn als engel. Verder zit er lekker veel vaart in de film en zijn de special effects erg goed; de uitdrijvingen en duivelse aanvallen zien er gelikt en overtuigend uit. Kortom, niets dan goeds over deze film: gaat dat zien!

Quote: â??Of course, no mental patient would kill herself. Thatâ??s just crazy!â??
In de bioscoop: Draait sinds 24 februari.

Officiële site

 1. 1

  Ha, ik houd wel van films met mensen die niet all-goody zijn. Aan de voorfilmpjes te zien dacht ik dat het geen goede film zou zijn, lijkt qua sfeer enzo wel te veel op de Matrix leek me. Maar Reeves is deze keer dus geen ultieme redder in nood, dus dat klinkt een stuk beter.

 2. 4

  Comentaar van de filmgek in mijn familie:
  “Constantine heb ik onlangs gezien.
  Aardige B-film.
  Kruising tussen The Exorcist en een willekeurige aktiefilm, maar dan zonder de kwaliteit van de eerste.
  Glad vermaakt, vormgeving was prima.
  Verhaal stelt echter geen klap voor
  en is ook nergens echt spannend. Zoveelste variatie op de bijbelse
  strijd tussen goed en kwaad, op de Hollywood-manier.
  Wel ‘entertaining’.
  Licht vermaak zogezegd :) “

 3. 5

  Eh, ok. Hij vond hem blijkbaar minder leuk dan ik. De kruising klopt waarschijnlijk wel, maar ik vind de kwaliteit toch nog heel redelijk (ok, de Exorcist haalt het niet, maar goed, welke film wel?). Ik vond het verhaal goed (het is niet heel erg origineel, maar wel goed). En ja, het is licht vermaak. Ik kwam niet met diepe gewetensvragen uit de bioscoop. Maar ik vond het erg goed vermaak!

 4. 6

  @ Hardtrack
  Het leuke van films is dat je zelf mag weten wat je er van vindt.
  Ik schreef dat dat het een commentaar v.e. filmgek was; dat zijn van die mensen die minimaal 2 films per week bekijken en denken dat ze toch normaal zijn ;-)
  Zelf heb ik de laatst 4 jaar 3 films gezien (in de bioscoop) Lord of The Rings 1,2 en 3.
  Is misschien ook niet helemaal normaal, maar ik lees in principe liever.

 5. 7

  Ja, ik zie er ook weinig, en als ik ga wil ik nog wel eens de onbekende “filmhuisfilm” pakken, vaak verrassend leuk. Maar LotR en de Matrixen moest ik toch in bios gezien hebben.