Complimentenmeisjes en bloemengeisha’s

COLUMN - Oké, het is natuurlijk mogelijk dat het plan niet serieus was. Ik bedoel het plan van de ondernemingsvereniging Biz Leidsestraat/Koningsplein om Amsterdammers naar het stadscentrum terug te lokken door “complimentenmeisjes” en “bloemengeisha’s” te laten lopen door de Leidsestraat.

Het kan natuurlijk zijn dat dit plan, waarover ik in Het Parool las, helemaal niet serieus is, en alleen maar is bedoeld om zó veel verontwaardigde reacties uit te lokken dat en passant óók duidelijk wordt dat (a) de Leidsestraat nog bestaat en (b) men graag de Amsterdammers terug wil. Het zou niet voor het eerst zijn dat een slimme marketeer iets negatiefs doet om aandacht te genereren.

Seksisme

Want negatief is het natuurlijk. Het seksisme van de complimentenmeisjes en bloemengeisha’s doet denken aan de pizza-keten die klanten opriep “de lekkerste dozen” te nemen, het Rijksmuseum dat alleen “hertjes” in dienst wilde nemen en de bioscoop die het vrouwelijk personeel te strakke truitjes gaf. En ik denk niet dat ook maar één Amsterdammer zal zeggen “o, nu ze bloemengeisha’s hebben, nu verandert de zaak, nu ga ik weer naar het centrum!”

Maar goed, op het gevaar af dat ik de gek ben die, door zijn verbijstering te tonen, het middel vormt waarmee Biz Leidsestraat/Koningsplein de Amsterdammers wil teruglokken: je kunt ook wél positief iets doen om mensen terug te lokken. Als je Amsterdamse klanten wil in het centrum, zorg er dan eerst eens voor dat je personeel je bezoekers te woord staat in het Nederlands. Je jaagt er heus geen toeristen mee weg; kijk maar naar Frankrijk of Italië, waar ze je in de eigen taal begroeten en geen toerist minder ontvangen.

Cultuur

En dan is er de cultuur. De Leidsestraat gaat over drie, vier grachten en er staan enkele verdraaid mooie huizen met mooie details. Je kunt in je promotie ook dáár de nadruk eens op leggen. Want weet je, er is meer in Amsterdam te doen dan alleen maar shoppen.

En verder: zorg dat de Leidsestraat weer te bereiken is per fiets. Er is nooit een geldige reden geweest fietsers te verbannen. Ik weet dat dit heel raar klinkt, maar overweeg het toch maar eens. Iets zegt me namelijk dat het mis begon te gaan met de Leidsestraat op het moment dat de fietsen weg moesten.


Verscheen eerder op Mainzer Beobachter
.

Reacties (2)

#1 beugwant

De Leidsestraat, dat was toch de doorgaande fietsroute naar de Melkweg en Paradiso? Daar kwam ik overdag alleen om halverwege kaartjes te kopen bij de NMH.

Wat die mooie huizen betreft: Er is mij in de Nieuwe Hoogstraat tot twee keer aan toe(!) een trapper afgebroken omdat ik daarmee tegen een paaltje botste omdat ik moest uitwijken voor een kudde fransozen die midden op het fietspad naar de gevels stonden te staren en niet begrepen wat een fietsbel (ik had nota bene zo’n hele luide dubbelgrote) betekende. Ik had me nog zo voorgenomen om er de volgende keer dan maar vol in te rijden, maar op een of andere manier doe je dat toch niet.

Al kunnen die toeristen ook voor vertier zorgen: We reden ’s avonds langs de aula, twee mannen stonden in het Singel te pissen en voor de UB raakten twee meiden op een huurfiets in de tramrails. Luid gegil en we zagen hoe de velgen langzaam krom bogen, want degene achterop bleef krampachtig zitten. De twee pissers draaiden zich zonder nadenken ook richtig het lawaai, waarbij de voorste ontdekte dat de achterste ook nog niet klaar was en aan wat hij toen uitstiet, konden we horen dat het (inderdaad) Engelsen waren.

  • Volgende discussie
#2 Arduenn

Ach, in Nagasaki hebben ze ook een Huis Ten Bosch staan en andere dingen in hun Holland Village. Dus waarom niet. Laat ze hier maar lekker rondbanjeren met hun porseleinen gezichtjes.

  • Vorige discussie