Communistische vete in Oldambt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Marx en Engels (Foto: Flickr/planeta roig)

Er waait een gure wind over Oost-Groningen. Nu waait zo’n wind daar vrijwel altijd, maar voor de gestaalde kaders is hij nu nèt wat guurder, aangezien de twee communistische partijen die het gebied rijk is elkaar openlijk lijken te gaan bestrijden.

Wat wil het geval? In Oost-Groningen zal een nieuwe fusiegemeente “Oldambt” ontstaan uit de huidige gemeentes Winschoten, Scheemda en Reiderland. Deze nieuwe gemeente, waar in oktober tussentijdse verkiezingen gehouden zullen worden, omvat de gehele “rode driehoek” van Groningen, waarvan de plaats Finsterwolde (bekend van Time Magazine) misschien de meest notoire is. In deze streek was van de neergang van het communisme na 1989 weinig te merken. De Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN), naar eigen zeggen de ware opvolgers van de oude CPN (en wie het CPN-programma vergelijkt met dat van GroenLinks nu zal dat moeilijk kunnen ontkennen) heeft nog geruime tijd de absolute meerderheid in de gemeenteraad van Reiderland gehouden en ook toen die wegviel bleef de partij nog enige tijd collegepartner.

Toch kwam er slijtage in de grote rode droom.

De NCPN kreeg de afgelopen jaren te maken met behoorlijk stemmenverlies, in eerste instantie vooral door natuurlijk verloop (de gemiddelde leeftijd van NCPN’ers was nogal hoog), later ook door de gestage opmars van de SP in het gebied, die de NCPN dan ook in Reiderland op het pluche heeft vervangen.

Maar misschien nog veel schadelijker was een interne broedertwist. Kern van het conflict betreft de Blauwe Stad, een megalomaan infrastructureel project in de beste noordelijke PvdA-tradities (zie ook de Eemshaven, het Dollardkanaal en de zweeftrein), waarbij onder andere een groot deel van het gebied onder water werd gezet om een recreatief meer te vormen. De NCPN was oorspronkelijk tegen het project, maar veranderde na enig gemasseer van mening, naar verluidt na de belofte van de aanleg van een schelpenpad.

Dit was tegen het zere been van de prominente Scheemder communist Engel Modderman (al jarenlang met afstand de politicus met de mooiste naam), die zich prompt met zijn volgelingen afscheidde en in zijn thuisplaats de vrij ironisch genaamde Verenigde Communistische Partij (VCP) oprichtte. We spreken zo rond het jaar 2000.

Na enige geharrewar kwamen beide communistische partijen tot een gewapende vrede: de NCPN bemoeide zich niet met Scheemda, de VCP bleef weg uit Reiderland. Zo werd voorkomen dat door concurrentiestrijd in beide gemeentes geen van beide partijen een raadszetel zou bemachtigen.

De nieuwe fusiegemeente gooit echter roet in deze regeling. Wat nu? De NCPN zag samenwerken onder een gezamenlijke lijst wel zitten, maar de VCP heeft dit onlangs hooghartig afgewezen. Dat leidde weer tot woede bij de NCPN (luister hier naar het commentaar van NCPN-voorman Hans Heres).

Dat betekent dat het er op lijkt dat er twéé communistische partijen mee zullen doen met de verkiezingen in oktober, wat zorgt dat het er op links met PvdA, SP, GroenLinks én de plaatselijke Sociaal Bewogen Winschoten wel érg druk wordt, zelfs voor Groningse begrippen. De communistische volksvertegenwoordigers dreigen nu te worden beperkt tot de laatste bastions in Lemsterland en Heiloo. Maar wellicht kunnen beide partijen hoop putten uit de groeiende aandacht voor Marx die de kredietcrisis genereert.

Voor meer informatie over zowel de Blauwe Stad als de wonderlijke geschiedenis van de Oost-Groninger communistische beweging raad ik overigens iedereen het boek “De Graanrepubliek” van Frank Westerman aan.

Reacties (5)

#1 Hellemokers

Verschillende keren heb ik overwogen om op Modderman te stemmen, toen ie nog landelijk meedeed. Niet voor de denkbeelden, maar inderdaad, die naam.

De googleads onder z’n naam zal ie wel niet kunnen waarderen…

  • Volgende discussie
#2 Obscura

Heeeerlijk, zo’n artikel over bolwerken, bastions en gestaalde kaders… Die goeie oude tijd komt weer helemaal boven :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Cerridwen

Inderdaad, lees De Graanrepubliek! En hulde voor dit bijzondere gebied. Het laat zien hoe veel groter Nederland is dan de Randstad.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Eurocraat

Wat ik nog vergat te zeggen: de Graanrepubliek is door Westerman geupdate met een nieuw hoofdstuk, over de recente ontwikkelingen in het gebied.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 johan

Aan de verkiezingen doen twee Christelijke partijen mee, het CDA en de CU. Christelijke broederstrijd?
Er doen twee sociaaldemocratische partijen mee, de PvdA en de SP. Sociaaldemocratische broederstrijd?
Er doen maar liefst drie liberale partijen mee, de VVD, D66 en GroenLinks. Liberale broederstrijd?
Lees meer.

  • Vorige discussie