Barack Obama is nu honderd dagen president van de Verenigde Staten en de kritieken zijn overwegend positief. Het opvallendst in nog wel dat hij en zijn staf er in zijn geslaagd de rechtse extremisten van de Republikeinse partij en Fox News, die nog niet zo lang geleden de gehele nieuwsagenda bepaalden, heeft weten te reduceren tot schreeuwers langs de zijlijn. De meest gevreesde critici van Obama zijn niet zij, maar zitten op links: mensen die vinden dat de bankiers niet hard genoeg worden aangepakt. Het politieke debat in de Verenigde Staten is er daardoor een stuk beter op geworden. De radicale onzin is grotendeels uit de politiek en de discussies gaan weer over feitelijke zaken.
Hoe heeft Obama dat voor elkaar gekregen? En wat kunnen politici van met name het CDA en de PvdA ervan leren? Geert Wilders en Kay van der Linden hebben hun tactieken immers voor een groot gedeelte gekopieerd van Rupert Murdoch en Karl Rove.
Bepaal zelf de agenda
Het belangrijkste dat Obama anders doet dan het CDA en de PvdA hier, is dat ze niet reactief zijn, maar actief. Niet in de zin dat ze niet reageren als er een crisis is, zoals eerder bij de auto-industrie of nu bij de griep, maar in de zin dat zij het beleid bepalen zonder zich iets aan te trekken van de hypes die tegenstanders proberen op te zetten. Alle heisa die rechts probeerde te schoppen over de ontmoeting met Chavez werd bijvoorbeeld totaal genegeerd.
Belangrijk in deze is ook de framing: welke woorden kies je en onder welke hoek belicht je een probleem. Bij de Republikeinen gaat het altijd om values. Eerst riepen de Democraten dat zij ook echte Amerikanen en echte christenen waren. Maar daarmee namen ze dus de invalshoek van de Republikeinen over en dan loop je altijd achter de feiten aan. Onder de Obama’s gaat het nooit over values, maar altijd over concrete, pragmatische politiek met een positieve inslag. Een discussie over abortus wordt onder de Obama-regering een discussie over ongewenste zwangerschap en hoe dat te beperken.
Het getetter van de Republikeinen over ‘het echte Amerika’ steekt daarbij nogal zinloos af. Het is ook waarschijnlijk om deze reden dat de Obama-regering niet de verantwoordelijken voor het opdracht geven met martelen wil vervolgen; dan zou de erfenis van de regering Bush de agenda van de regering Obama gaan bepalen.
In Nederland zie je dat de PvdA, het CDA en de VVD zelf geen ideeën hebben en achter alle hypes aanhobbelen. De SP en vooral de PVV bepalen waarover gepraat wordt in Den Haag. Rutte heeft het nog wel geprobeerd met ‘de hardwerkende Nederlander’, maar dat is niet aangeslagen. Het CDA zal rond de verkiezingen overigens wel de vertrouwde “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg: stem CDA” meme uit de kast trekken en daarmee meer zetels winnen dan de peilingen aangeven.
Eerst bedenken wat je wilt, dan daar aan vasthouden
De VS kennen geen coalities, maar om alle senatoren en afgevaardigden in de kruiwagen te houden is op het Capitool net zoveel achterkamertjespolitiek nodig als op het Binnenhof. De Obama-methode tot nu toe is meteen aan het begin van de discussie een goed doordacht gematigd compromisvoorstel en daar vervolgens aan vasthouden. Wie het plan echt wil aanvallen, moet dan per sé met een radicaal en dus automatisch meer omstreden plan komen, waar Obama’s mensen vrij gemakkelijk gaten in kunnen schieten. Ook omdat ze van te voren goed nagedacht hebben over hoe het plan te communiceren. De PvdA en de JSF is in deze het voorbeeld van hoe het niet moet. Toch zijn er ook in Nederland wel politici die dit kunnen. Camiel Eurlings en Ronald Plasterk bijvoorbeeld komen altijd met volledig doodgekookte voorstellen naar de Kamer, waar ze vervolgens geen enkel duimbreed op toegeven. Ze bereiken zo in kleine beetjes meer dan hemelbestormers als Donner.
Doorwerken!
De Obama-regering lanceert het ene plan na het andere. Dat gaat van utopische voorstellen om alle kernwapens de wereld uit te krijgen tot het zelf biologisch verbouwen van groenten in de tuin van het Witte Huis om aandacht te schenken aan gezonde voeding. Bijna elke dag is er wel iets nieuws te melden. Zo wordt de aandacht van de nieuwszenders afgeleid van trage processen als de redding van de auto-industrie. Het geeft bovendien de kiezers de indruk dat de regering hard voor ze aan het werk is. Sarkozy past in Frankrijk dezelfde aanpak toe en in Nederland zijn het weer de SP en de PVV die een constante stroom aan plannen lanceren, waar de andere partijen dan op gaan reageren.
Web 2.0 propaganda
Obama werkt heel veel met het internet. Feitelijk gaat het hier om regelrechte propaganda: de regering slaat de kritische pers over om informatie in een door hun gewenste vorm rechtstreeks bij de burgers over te brengen. Nou is wat gecommuniceerd wordt wel meestal feitelijk correct, maar het blijft natuurlijk van de eerste tot de laatste byte geregisseerd. Alle rechtse aanvallen worden weggefilterd met als gevolg dat de harde kern van de Republikeinse partij, toch een redelijk percentage van het Amerikaanse electoraat, niet lijkt te bestaan in Obama-wereld.
Het typische is dat deze propaganda niet contra maar pro de Obama-regering werkt: “Kijk eens hoe ze moderne technologie gebruiken om het contact te zoeken met de kiezer!” Dit lijkt een gouden tip voor de PvdA, omdat Wouter Bos net als Barack Obama een goede verteller is.
Reacties (6)
Mooie lofzang.
Maar Obama doortrekken naar Wouter Bos oranje simpelheid.
Obama is president en Wouter Bos blijft prutsen onder mevrouw van Oranje Nassau.
U mag de Republikeinse Moderne Partij vergelijken met de Democratic party, beide partijen gaan voor President in hun land.
Tussen Obama en mij is de overeenkomst, dat wij beide gaan voor president.
Het verschil tussen Obama en mij is, dat hij al president is.
Vr. gr.,
Ben Van Herwijnen
http://www.republikeinen.org
http://www.benvanherwijnen.com
Hahaha. “Opgericht bij notariele akte op 14 september 2000.” “Om te beginnen is tenminste ?10.000,- aan donaties nodig we hebben pas ?30,-.”
Ja, daar ga je wel van spammen.
Ik wil daar aan toevoegen dat Obama een duidelijke Visie heeft op de ontwikkeling van de VS. Iets wat bij CDA en PVda duidelijk ontbreekt. Het is vooral korte termijn politiek wat de agenda van deze 2 partijen bepaald. Daar kan de SP en PVV makkelijk allerlei plannen tegenover stellen, die het gebrek aan visie duidelijk maken.
Goed stuk Martijn.
Jammer dat je Kay van der Linden aanhaalt. Die heeft in Amerika succesvolle operaties gezien en probeert ze blindelings naar Nederland te vertalen. Zo werkt dat niet. Vertalen is een moeilijk vak en wat anders dan letters in een andere volgorde zetten.. Kay probeerde met TON een partij zonder inhoud te lanceren en alles op te bouwen rondom de persoon. Dan kan als je vlak voor de verkiezingen zit en je een geschikte persoon hebt.
Rita Verdonk is ongeschikt en de verkiezingen zijn nog ver weg. Twee jaar lang over gebakken lucht praten gaat niet.
Je vergelijking tussen Obama en Wouter Bos is niet echt gelukkig. Ik denk dat Bos het beste tot zijn recht komt als hij terug zou gaan naar zijn vroegere werkgever, Shell.
Het valt niet mee om een goede analyse te maken van het succes van Obama. Een ding is me wel duidelijk. Het team van Obama heeft werkelijk alle moderne middelen ingezet om te komen tot een succesvolle verkiezingscampagne. Chapeau. Maar ook al beschik je over de beste adviseurs en ghostwriters, en de meeste financiële middelen, is dat geen garantie voor succes. Blijkbaar heeft hij wat extra. Laten we het maar charisma noemen. Dat leer je niet en dat koop je niet. Dat heb je, of niet.
Het is fantastisch om te zien dat één man zo?n verschil kan maken. Ik ben wel benieuwd of hij overeind blijft nu Iran en de Taliban hem echt uit gaan dagen.
Wel erg veel lofzang voor Obama terwijl hij in feite nog niets reels heeft gepresteerd (behalve extra veel staatsschuld creeren) en de gevolgen van zijn daden nog niet bekend zijn. Obama gooit het wel over een andere boeg en dat is wel verfrissend. Geen oorlogsretoriek maar verzoeningsretoriek, Geen Amerika is the world maar Amerika is part of the world. Of dit allemaal positief gaat uitpakken blijft nog maar de vraag.
@3: Dat zijn mijn eerste twee punten. Die komen er op neer: heb een visie en houd daar alsjeblieft aan vast.
@4: Ik denk dat Van der Linden qua strategie wel goed zat. Verdonk had echter te weinig talent.
Bij Bos is het net andersom: de man heeft grote retorische gaven, maar moet die telkens gebruiken om gedraai van zijn partij recht te praten ipv om de agenda te bepalen.
@5: Obama heeft in hele korte tijd een cultuuromslag bewerkstelligd. Dat is al een prestatie op zich.