Geheime inzet Nederlanders niets nieuws

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[i]GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Dit kunnen stukken zijn die we -uiteraard met toestemming- overnemen van andere weblogs, of die via onze mail binnenkomen. Hieronder een column van [url=http://www.kajleers.nl/index.php/2009/02/geheime-inzet-nederlanders-niets-nieuws/]Kaj Leers[/url][/i].

Nederland kent veel openheid. Juist daarom gebeurt hier zoveel in het geheim. Zoals het inzetten van militairen.

In het NOS Journaal van donderdag 5 februari speculeerde een Amerikaanse oud- militair over de mogelijke inzet van Nederlandse speciale troepen in Irak, tijdens de Amerikaanse invasie van dat land.

“Ik gok maar wat,” zei hij, antwoordend op vragen over de mogelijke inzet van Nederlandse troepen.

De Amerikaan was generaal geweest, lid van de nationale chefs van staven, en het is absoluut niet gek dat hij die gok maakte. Want Nederlandse troepen zijn wel vaker in het geheim ingezet, zonder dat het publiek of zelfs de Tweede Kamer daarvan wisten.

Eén voorbeeld van zo’n geheime inzet was de zending van een groepje commando’s naar de bergen rond Sarajevo tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië, nog vóór er sprake was van het Dayton-akkoord.

Deze commando’s moesten de Bosnisch-Servische troepen observeren die Sarajevo belegerden en dagelijks beschoten, zo meldt een zeer betrouwbare bron.

Voor wie nu zijn schouders ophaalt: die Nederlandse troepen, en hun Britse collega’s, mochten daar toen helemaal niet zijn. Ze zaten middenin een oorlogszone, zonder enig mandaat en omringd door Bosnische Serviërs die gesteund werden door Servië, destijds de favoriete bondgenoot van Rusland.

De commando’s mochten dan ook niet ontdekt worden. Er zou grote stront aan de knikker zijn geweest – als de commando’s een ontdekking al overleefd hadden. De Bosnische Serviërs hadden internationaal flinke stampij kunnen maken met gevangen genomen Westerse commando’s. Of hun geuniformeerde lichamen.

Het is altijd geheim gehouden. Vermoedelijk zijn alleen de toenmalige fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer geïnformeerd door het toenmalige kabinet van Wim Kok. Maar ja, lid zijn van de Commissie ‘Stiekem’ betekent automatisch dat je je laat gijzelen door het kabinet. Want je hoort alles, maar je mag er niets mee. Intussen word je wél medeplichtig, en dus medeverantwoordelijk gemaakt.

Het gebeurt vaker dat Nederlandse strijdkrachten ergens worden ingezet, zonder dat Nederland zich op welke wijze dan ook publiekelijk gecommitteerd heeft, of het volk geïnformeerd.

Waarom doet Nederland dit? Simpel: het is in ons belang, want zo we kunnen onszelf op het wereldtoneel groter maken dan we werkelijk zijn. “Er is een reden waarom Nederland grotere vuisten heeft in de internationale diplomatie dan je van zo’n klein land zou verwachten,” zei een buitenlandse ambassadeur hier ooit over tegen mij.

Nederland is altijd haantje de voorste waar het gaat om het plezieren van vooral de Atlantische grote vrienden, de VS en Groot-Brittannië. Nederland onderhoudt sterke banden met die landen vanwege een vorm van tweestromen-diplomatie richting de Europese partners.

Door de sterke band met de VS en het VK, heeft Nederland een sterkere positie binnen de Europese Unie. Het is een beetje als een pispaaltje van de klas, die door snoep en ijsjes te geven vriendjes wordt met de breedstgeschouderde pestkop van de school, teneinde de anderen te imponeren.

Het is ook handig voor de handel; je hebt een streepje vóór op België (Antwerpen) of Duitsland (Hamburg) als je de Rotterdamse haven komt verkopen in Washington voor het één of ander.

Dus zou het niet verbazen als over 10 jaar een dossier openbaar wordt, waaruit blijkt dat in 2003 een Nederlands schip in de Perzische Golf de Iraakse legercommunicatie afluisterde en doorgaf aan de Amerikanen, die toen Irak binnenvielen.

Of dat een militair vliegveld werd gebruikt als doorvoerhaven voor ander materiaal dan in de haven van Rotterdam aankwam, waar de camera’s wél mochten filmen.

Het zou ook niet verbazen als over 25 jaar blijkt dat Nederlandse troepen in Afghanistan wél met enige regelmaat offensieve actie ondernamen met Amerikaanse troepen, ook al was dat expliciet verboden door het ISAF-mandaat.

Het is, vermoed ik, allemaal het gevolg van de maximale openheid die wij in Nederland hebben. Want paradoxaal genoeg leidt die grote openheid juist tot grote geheimhouding. En omdat het zo goed verborgen wordt, moet er altijd zo ontzettend veel gebeuren voordat bepaalde zaken eindelijk het daglicht zien.

Bezien zal moeten worden wat de commissie Davids en de onvermijdelijke parlementaire enquête boven water halen.

Reacties (9)

#1 Kalief

Simpel: het is in ons belang, want zo we kunnen onszelf op het wereldtoneel groter maken dan we werkelijk zijn.

Hoe groot zijn we dan werkelijk? En is die grootheid af te meten aan militaire deelnames?
En wat wil je eigenlijk zeggen met die hermetische laatste twee alinea’s?

Kaj Leers: “Onze grootheid is vals. Weg met ons! Er is een complot. En dat de regering het complot niet toegeeft bewijst dat er een complot is. Weg met hun!”

 • Volgende discussie
#2 Kaj

Hoe groot zijn we?
Erg, erg klein. We stellen echt geen drol voor, al helemaal niet na de implosie van ABN Amro en de forse inkrimping van onze financiële sector. Waar we goed in zijn is als distributieland voor Europa, maar dat is een ‘passieve macht’; we zijn alleen maar de grootste op dat vlak zolang de anderen via ons blijven distribueren. Dat maakt ons zéér kwetsbaar.

“Onze grootheid is vals”

Mnou… Je kunt op zijn minst zeggen dat onze ‘grootheid’ (in de diplomatieke wereld) “gekocht” is. Er zal steeds voor moeten worden betaald, en dat doen we dan ook.
Daarnaast is het ‘vals’ omdat de basis zeer dun is.

Verder ben ik het niet eens met je interpretatie van mijn woorden. Ik maak louter mijn eigen observaties en constateer een – in mijn ogen – paradox, doordat maximale openheid juist lijkt te leiden tot ultra-geheimhouding.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 pedro

@1: domme vragen stellen kan iedereen.

“Hoe groot zijn we dan werkelijk?”. Hoe groot iets is, hoef je niet te weten, als je wil bepalen, of het groter of kleiner dan iets anders is.
“En is die grootheid af te meten aan militaire deelnames?”. Misschien ook wel, maar daar ging de vergelijking helemaal niet over.
“En wat wil je eigenlijk zeggen met die hermetische laatste twee alinea’s?”. Lees het derde en vierde woord van die alinea´s en laat de betekenis goed tot je doordringen.

Je eigen laatste alinea is belachelijk. Dat Nederlandse troepen in het geheim worden gebruikt, heeft niets met een complot te maken en is ook helemaal geen geheim. Luitenant kolonel Jan Blom (rechts op onderstaande foto), die aan het begin van de (laatst begonnen) Irak oorlog plots op een briefing van Tommy Franks op dook, lang voordat we hadden besloten daar troepen naar toe te sturen, is daar het bekendste bewijs van. En voordat je op zo´n persconferentie naast de Amerikaanse bevelhebber mag staan, heb je echt al wat meer gedaan dan alleen je neus laten zien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 pedro

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 pedro

Waarom wordt het image (bbcode) niet in de reactie mee genomen, redactie?

http://krant.telegraaf.nl/irak/teksten/irak.venster.blom_2.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

Omdat dat een html-bestand is en geen plaatje?

Gokje hoor… (en fix)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 pedro

@6: dat zal best wel. ik ben niet zo ingevoerd in die technieken en heb dat soort zaakjes dus niet in de gaten. Weer wat bijgeleerd :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 kaj

@Pedro

Heel goed. Niemand heeft ooit adequaat uit kunnen leggen waarom die knakker daar opeens stond. Door de regering werd het afgedaan als “oeps, foutje”, maar een uitleg over het waaróm kwam niet. En daar nam ons parlement genoegen mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

Objectief gezien is Nederland militair gezien ook groot in de wereld, met het 18e grootste defensiebudget. Als je dan zo’n duur leger hebt, ligt het voor de hand dat je er ook iets mee doet, anders is het moeilijk te verantwoorden dat je er zo enorm veel geld in stopt.

 • Vorige discussie