U kent ze vast wel, de Coalition of the Spoilers: Verenigde Staten, India, Egypte, Algerije, Pakistan, Venezuela, Cuba, Iran, Syrië, Rusland, Myanmar, Turkmenistan, Wit-Rusland en Vietnam.
Dit illustere 14-tal krijgt het waarschijnlijk voorelkaar om de grootste bijeenkomst van wereldleiders ooit: UN World Summit 2005 uit te laten lopen op een fiasco. Ondanks dat de overgrote meerderheid van alle landen op aarde het eens is over een actiepakket ten behoeve van armoedebestrijding, de oprichting van een Mensenrechtenraad en maatregelen ter voorkoming van genocide doet de Coalition of the Spoilers er alles aan om dit af te zwakken.
“De mogelijkheid dat een klein aantal landen met een zwaar mensenrechtenverleden de oprichting van een efficiënter mensenrechtenorgaan tegenhouden, is een schande”, vindt Peggy Hicks van Human Rights Watch. Amnesty International heeft het over een “koehandel” over mensenrechten. (IPS)
Reacties (16)
Grappig lijstje; VS, Iran en Cuba op 1 lijn.
Ik mis een paar landen, o.a. Noord-Korea en Saudi-Arabië; zijn dat nu good guys ?
Is China geen spoiler? En Limburg?
Wat doet Cuba in dat lijstje? Och, dat is waar ook: te eten hebben, naar school kunnen, en naar de dokter, dat zijn geen ‘mensenrechten’.
Verenigde Staten, India, Egypte, Algerije, Pakistan, Venezuela, Cuba, Iran, Syrië, Rusland, Myanmar, Turkmenistan, Wit-Rusland en Vietnam
Grappig dat een paar landen op het lijstje. Ook op het lijstje van USA staat als “het as van het kwaad”. Ook grappig dat daarnaast ook landen op staan, waar USA sowieso (koude)oorlog mee heeft gehad, direct en/of indirect.
Ook frappant dat het landen zijn met Nucleare mogelijkheden.
I rest my case
Ook grappig dat een klein, onbetekenend landje, dat haar meest corrupte premier ooit wist af te vaardigen als Vluchtelingcommissaris en de ineffectieve held van de eeuw al maanden probeert te onderhandelen in Darfur (typisch Europees: veel praten niets doen), en met een erg naar verleden mbt mensenrechten (moskeeen branden, politieke en intellectuele leiders worden vermoord) zo’n grote wijsvinger heeft opeens… Wanneer gaat Nederland de slavernij en politionele acties eens erkennen, of de passieve medewerking aan Duitse bezetting, etc. Daarna mag je wat mij betreft weer eens met het schlemielerige vingertje komen aanzetten.
wat heeft nederland hier ook al weer mee te maken ?
Zij die zonder zonde is werpe de eerste steen denk ik, Nederland (vol met zonden) werpt zich een ongeluk.
joh…… en wat heeft dat hier ook al weer mee te maken ?
@DP: gewoon een moreel principe, en het gaat hier over ethiek toch? Naar anderen wijzen impliceert in mijn optiek altijd dat je geen balk in je ogen hebt, maar misschien zie ik het verkeerd.
heb je het nu over Nederlander Carlos ? Of over de Nederlandse organisaties Human Rights Watch en Amnesty International ?
Je zou ook kunnen zeggen dat ongeacht het verleden, deze landen vooruitgang blokkeren.
Voor vele landen aan de andere kant van deze groep geldt natuurlijk een beetje “de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet”, maar dat is nog geen reden om niet tegen deze landen hun standpunt te ageren, toch?
Volgens mij is Peggy Hicks (Global Advocacy Director, Human Rights Watch) gewoon een amerikaanse woonachtig in New York?
http://www.hrw.org/about/info/staff.html
ALs ik me niet vergis gaat het hier niet over ethiek, maar over de 14 genoemde landen die weigeren voor het “actiepakket ten behoeve van armoedebestrijding, de oprichting van een Mensenrechtenraad en maatregelen ter voorkoming van genocide” te stemmen.
Als je zou gaan speculeren over waarom ze dat doen, kom je misschien in de buurt van ethiek, maar tot zover is het gewoon een kwestie van het blokkeren van dingen die de meeste mensen goed vinden, ongeacht ieders verleden.
Overigens vind ik juist dat een land met een dubieus verleden recht heeft om zijn vinger te verheffen. Zo’n land heeft immers ervaring met dubieuze zaken en weet dus het best wat de gevolgen zijn. Tenslotte vind ik naar het verre verleden verwijzen als argument nogal irrelevant (bv. “in de 2e wereldoorlog was je anders gelukkig met het amerikaans interventionisme!” is voor mij geen argument: Ik was er niet in de 2e wereldoorlog!)