CO2 stijging versnelt plantengroei niet

Ten tweede malen is bewezen dat een hogere CO2 concentratie in de atmosfeer niet of nauwelijks effect heeft op de plantengroei. De hoop dat extra plantengroei het antropogene overschot aan CO2 zou kunnen vastleggen is hiermee vervlogen. Zwitserse onderzoekers pompten dagelijks 2 ton extra CO2 in een dennenbos bij Basel. De bomen namen het CO2 wel op maar lieten het ook net zo hard weer los door respiratie via de wortels.detail den

Some scientists and politicians cling to the idea that a carbon-dioxide-rich future might favour the greening of planet Earth. It’s time to disillusion them,” says Christian Körner, a plant ecologist at the University of Basel (Nature)

Eerder dit jaar kwamen Engelse onderzoekers met een vergelijkbare conclusie en zij waarschuwden ook dat we dus géén verhoogde voedselproductie hoeven te verwachten bij een hogere CO2-concentratie (Sargasso, 27-04-05). Wat overblijft is dan enkel het vermeende CO2 gedreven broeikaseffect en de reëel waargenomen klimaatsverandering die wel degelijk invloed heeft op onze voedselvoorziening.

 1. 1

  Jullie hebben het vast eerder gehoord (bv. van mij) maar de oceaan is de grootste sink van CO2. Dat is een gegevens waar zelfs het IPCC het mee eens is. Fuck die dennebossen in de gematigde zone. Hoe zit het met de algen en cyanobacterien in de oceaan?

 2. 3

  Glastuinders in Nederland maken gebruik van kooldioxide-bemesting. En ja, ook kroppen sla groeien aantoonbaar sneller met een paar ppm CO2 erbij.

 3. 5

  Op 1 onderzoek kun je niet een hele theorie verwerpen. Ik zelf al eens een presentatie van vergelijkbaar onderzoek gezien waarin een dennebos onder verhoogde CO2 spanning wel degelijk sneller ging groeien. Deze onderzoekers keken overigens vooral of er meer koolstof in de bodem opgeslagen werd. Dat bleek heel beperkt te zijn. Een quote uit de samenvatting:

  “The overall effects of CO2 enrichment on soil C were small in both soils, although tree growth increased significantly on the calcareous sand.”

  Hagedorn F, Spinnler D, Bundt M, et al.
  The input and fate of new C in two forest soils under elevated CO2
  GLOBAL CHANGE BIOLOGY 9 (6): 862-872 JUN 2003

  Overigens was die ook een onderzoek van dennebos in Zwitserland. De onderzoekers zijn volgens mij anderen dan het onderzoek waar dit postje over gaat. Kennelijk zijn de Zwitsers hier goed in…

 4. 6

  Carlos kent zijn pappenheimers:

  Als bij het door scannen van een bericht de woorden “CO2, klimaat en temperatuur” binnenkomen springt duidelijk iedereen in zijn of haar loopgraaf om ongecontroleerd naar de overkant te gaan schieten?

 5. 8

  Dit soort onderzoeken zijn altijd case studies met meestal meer een of hooguit een paar planten en met meestal maar een of hooguit een paar verschillende bodemtypen. Om daaruit de algemene conclusie te trekken dat verhoogde CO2 spanning niet tot versnelde plantengroei leidt is echt een brug te ver.

  Zo’n conclusie is net zo goed als op basis van een experiment met eenden en kippen die je mais en granen voert concluderen dat alle dieren op aarde eieren leggen.

 6. 10

  Nou, dat heeft The Horse volgens insiders wel geprobeerd, maar helaas werd zijn Gyneacologisch praktijkonderzoek afgewezen wegens te hoge biergehaltes in het gebruikte sperma en het vermoeden dat al het sperma niet van anonieme bronnen, maar van The Horse zelf afkomstig was. Maar dit zijn slechts geruchten.

 7. 11

  Een kas is een geoptimaliseerde openluchtsituatie.
  Dus krijgen de plantjes CO2.
  Gewoon de afvoer van je geiser door de ruimte jagen
  en lekker lang douchen…

  Als Herman Renz dat geweten had…

 8. 13

  Ik heb bij scheikunde geleerd dat je verschuiving van evenwichten alleen voorspelbaar kon veranderen met het verhogen van concentraties in (water)oplossingen. Als dat niet had gegolden was uit Dr. D’s vergelijking makkelijk af te leiden geweest zijn dat meer CO2 de reactie naar rechts zou verschuiven.