Closing Time | Yat-Kha

Yat-Kha is een band uit Tuva, een deelrepubliek van Rusland, tegen de grens met Mongolië.

De band draait alweer zo’n twintig jaar en een dozijn platen mee. Ze brengen een mengeling van traditionele muziek en rock, met als belangrijkste kenmerken de strotzang van frontman Albert Kuvezin en de morin khuur, een tweesnarige soort mongoolse cello die met een strijkstok bespeeld wordt en die vaak als begeleiding dient naast de gitaren.

In 1995 braken ze door in het Westen met het album Yenisei Punk – waar men eerst moeite had hen te plaatsen: te luid voor ‘ethnic’, niet luid genoeg voor rock.

Luister naar ‘Dyngyldai’

 

Nou, en vooruit, hier nog eentje om de morin khuur goed tot z’n recht te laten komen:

 1. 2

  Huun Huur Tu is een groep die mede opgericht is door Albert Kuvezin (hoewel hij er slechts in het oprichtingsjaar, 1992, in heeft gezeten), de zanger/gitarist van Yat-Kha. It’s a small world after all.

 2. 4

  Toch apart te zien hoe in 50-60 jaar tijd het instrumentarium van de klassieke popgroepen (drumstel, elektrische gitaren, versterkte zang, versterking iha) zijn weg heeft gevonden over de hele wereld tot in de verste uithoeken.

  Behalve die verspreiding heeft dit instrumentarium zich genesteld in de klassieke volksmuziek en heeft hybride bands gegeven waarvan we hierboven dus een mooi voorbeeld zien.

  Het is die integratie van instrumenten in andere muzikale culturen die getuigen van een werkelijk globalisme. Dat is aan de ene kant mooi, werkelijk mooi, aan de andere kant zal dat – IMHO – op termijn een vervlakking van het muzikale idioom te horen geven.

  Maar toch is vooral die migratie van de instrumenten en hun ruimtelijke verspreiding over de aardbol voor mij een muzikale (r)evolutie die zijn weerga niet kent.

  Boeiend!

 3. 8

  “Grappige” bijkomstigheid:

  Ik stuurde YouTube links aan iemand die wat van doen heeft met meditatief zingen.
  Commentaar:

  “Wat een geweldige stem, zo diep.
  Hij resoneert helemaal diep in mijn buik”

  n.b.
  Is niet op een tablet of laptop afgespeeld ;-)