Closing Time | The New Kings

Foto: Ted (cc)
Serie:

Marillion heeft een nieuw album uit: F.E.A.R., een acronym voor Fuck everyone and run, tevens het refrein van hun recent uitgebrachte single ‘The New Kings’: een variatie op het overbekende liedje over de 1%, de bankiers en rijke investeerders, de snelle jongens in de City die als piraten de wereld plunderen, de Chinezen en Saoedi’s die real estate in Londen opkopen, etcetera, en dat dan in een jasje van epische synthrock.

Meer van hetzelfde dus, want dit soort nogal voor de hand liggende maatschappijkritiek heb ik meer dan twintig jaar geleden ook al voorbij horen komen op hun album Brave (1994) in nummers als The Hollow Man en Living with the Big Lie.

Nu heb ik Marillion sindsdien niet op de voet gevolgd, dus ik verwacht van niemand dat ‘ie mij op dit punt op mijn woord gelooft, maar deze progrock-fanaat lijkt behoorlijk thuis in het genre, en die zegt het ook (in een veel te lange recensie vol heerlijk onderkoelde Britse humor).

Lekker is het wel, natuurlijk: Piketty, Luyendijk en Chomsky gepopulariseerd en gecondenseerd tot het klagende stemgeluid van Steve Hogarth, begeleid door geile gitaarloopjes en opheffende synthesizerakkoorden. Smullen voor wie de smaak nog niet verloren is.

Reacties zijn uitgeschakeld