Sassenheim speelt Colombo.
Sassenheim afficheert zich als een ‘groove trio waar je maar slecht stil bij kunt staan’. Muziek met sterke funk, jazz, soul en New Orleans invloeden. Als het maar grooved, stelt Sassenheim.
In 2014 publiceerden de Oxford Universiteit ‘Syncopation, Body-Movement and Pleasure in Groove Music’, een onderzoek van Maria A. G. Witek en Eric F. Clarke e.a. dat aantoonde hoe de relatie tussen groove-muziek en het ‘slecht stil bij kunnen staan’ in elkaar steekt: “medium degrees of syncopation elicited the most desire to move and the most pleasure”.
Dat kan uitbundig dansen zijn, het kan ook minimaler, bijvoorbeeld met de vingers trommelen of met hoofd of voeten schudden. Zowel bij erg eenvoudige, gelijkmatige muziek, als bij extreem complexe ritmes ervaren de proefpersonen het minste plezier en drang tot bewegen.
Sassenheim dankt de naam aan de geboorteplaats van bandleider/gitarist Dick Zuilhof, die sommigen ook zullen kennen van Smutfish, de band rond muzikant/kunstenaar Melle de Boer.
Rob Sprinkhuizen, drummer, zanger, theatermaker heeft ruime ervaring in funk- en jazzbands (o.a. in het verleden met het trio Sprinkhuizen Fennis & Didderen), maar bij een breder publiek wellicht bekend als een van de muzikanten die cabarerier Sjaak Bral begeleidt.
Bassiste Mick Paauwe studeerde aan de Latin afdeling van het Rotterdams Conservatorium. Zij speelt ook in salsabands als Bongomatik en Rumbadama. Tevens speelt ze in diverse gelegenheidsformaties en theaterproducties.
Reacties (1)
Leuke tekst beste Cokema. Ik heb de links met belangstelling gelezen. De muziek van Sassenheim vind ik wat te a-tonaal. Ik vind zelf de Staple singers nogal groovy. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Staple_Singers. Een groep die zich in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw heeft ingezet voor de emancipatie van de zwarte amerikaan: De syncopatie die de zangeres ook met haar stem aanbrengt is fenomenaal
En daar hoort natuurlijk ook een nummer bij: https://www.youtube.com/watch?v=uY3vgBzgYn4