Closing Time | Rockbitch

Foto: Ted (cc)
Serie:

Rock heeft altijd al geflirt met sex, maar de band die dit tot het uiterste doorvoerde was natuurlijk Rockbitch. Rockbitch kun je met recht de meest controversiele band uit de geschiedenis van de rock noemen: optredens waren half of geheel naakt, nummers als fist fuck werden live uitgebeeld op het podium, en hoogtepunt was het moment dat het gouden condoom het publiek in gegooid werd: de gelukkige vanger mocht sex bedrijven met verscheidene van de bandleden.

Dat punkers of hardrockers al zwaaiend met hun piemels op het podium van duistere concertzaaltjes stonden, daar keek niemand meer van op. Maar voor vrouwen kan dat natuurlijk niet – laten we wel wezen.
Dat is dan ook de houding die Rockbitch gedurende hun hele bestaan tegen kwam. Leden van punkbands die net een potje stoer hadden staan schreeuwen over sex en schijt aan alles, maar die hen nu woedend toebeten of hun mammies wel wisten wat ze uitvraten, zaaleigenaren die enkel het geld aan de enige man in de band wilde overhandigen, tot aan autoriteiten die concerten of hele tours verboden. Nederland was een van de weinige landen waar ze redelijk normaal hun tours af konden maken, met slechts hier een daar een concertverbod door een locale burgemeester.
Volgens de band zelf gebruikten ze het “rock clichee” als vehikel om hun boodschap van de bevrijding van met name vrouwelijke sexualiteit te promoten, en te ageren tegen hypocriete dubbele moralen en het sexisme.
De muziek voldeed inderdaad helemaal aan het hardrock-clichee, maar binnen de begrenzingen van dat genre deden ze het muzikaal gezien behoorlijk goed, met een krachtige zangeres en talentvolle muzikanten.
Op het laatst waren de bandleden de continue tegenwerking en mislukte tours omdat vrijwel alle concerten verboden werden helemaal zat, en in 2002 werd de band opgeheven.

(Dit filmpje is nog ongeschonden door de censuur van youtube gekomen; het meeste materiaal kan alleen via hun eigen website bekeken worden)

Reacties (6)

#1 Bismarck

Of Lords Of Acid.

  • Volgende discussie
#2 9″ Nails

Ik kan me eigenlijk voornamelijk herinneren dat er enkel gelachen werd om deze band. Muzikaal gezien enorm armoedig en ‘talentvolle muzikanten’ is een belediging voor muzikanten die hun instrument daadwerkelijk beheersen (zeg ik als talentloze bassist). Ik had altijd het idee dat ze dat controversiele naaktgedoe nodig hadden omdat ze puur vanwege de muziek nooit zouden zijn opgevallen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 rongvk

@2 Ik kan me voorstellen dat de muziek in dat geval voornamelijk een vehikel was voor om hun idealen over te brengen dan wel een statement te maken. Wanneer vaker wel dan niet het concert niet door kan gaan dan doe je het in ieder geval niet voor het geld denk ik zo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 okto

@2: Het is natuurlijk lastig in geval van Rockbitch: door hun sexacts zal vrijwel niemand nog in staat zijn de muziek sec te beoordelen (mocht je dat willen – dat is in elk geval van de band zelf nooit de bedoeling geweest).
Dat er vooral om gelachen werd is zeker niet 100% waar; onder andere was muziekkrant Oor in elk geval enthousiast – voor wat dat waard moge zijn want die waren wel meer enthousiast over acts waarvan ik nou nooit heb begrepen hoe iemand daar in godsnaam enthousiasme voor zou kunnen opbrengen. Ik denk trouwens dat wanneer je als band sexacts live gaat uitvoeren er per definitie over gelachen gaat worden, hoe goed of slecht je muziek verder ook is.

En ach, muzikaal armoedig? Het genre zelf is natuurlijk heel erg beperkt – wat je zou kunnen beschouwen als eufemisme voor “muzikaal armoedig”. Ik denk dat je binnen die beperkingen Rockbitch echt niet muzikaal armoedig kan noemen. Ze beheersten zeker wel hun instrumenten. En de zangeres gebruikt haar stem goed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Niels Nijsingh

“Rockbitch kun je met recht de meest controversiele band uit de geschiedenis van de rock noemen”

Dat kan je helemaal niet. Er was toendertijd wel hier en daar wat al dan niet verontwaardigd gegiechel, maar zo enorm ‘controversieel’ was het nou allemaal ook weer niet. Als je ‘controversieel’ opvat als ‘choquerend’, zoals het vaak gebruikt wordt, zullen acts als GG Allin, Mayhem, Skrewdriver er eerder met de prijs vandoor gaan. Als je het – trouwer aan de eigenlijke betekenis van de term – opvat als ‘onderwerp van langdurig, sterk verdeeld debat’ is Rockbitch natuurlijk helemaal een voetnoot. Dan denk ik eerder aan Elvis, of the Beatles ofzo. Public Enemy, Slayer, kan ook nog. Hoe dan ook niet een eendagsvlieg die een paar keer een optreden is geweigerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Micowoco

Eens met @5. Ja, GG Allin, dat was nog eens wat! Laibach (politieke satire) of Die Form (SM & diverse parafilie) zorgden voor meer tumult, maar dat is misschien een kwestie van uithoudingsvermogen. Rockbitch was leuk maar ook snel voorbij. En het muzikale gehalte, ach, da’s iets voor muziekleraren.

  • Vorige discussie