Closing Time | Modena City Ramblers

Op 19 juli 1943 bombardeerden Amerikaanse B17s de buurt rond de San Lorenzo in Rome. Voort het eerst tijdens de Tweede Wereldoorlog begreep men in de hoofdstad van Italië dat de oorlog niet vér was, maar dat de verwoestingen heel dichtbij waren. Zes dagen later was Mussolini ontslagen en had een nieuwe, niet-fascistische regering onderhandelingen aangeknoopt met de Geallieerden. De Duitse troepen die al in Italië waren, veranderden zo ineens van bondgenoot in bezetter en Italië werd verscheurd door een burgeroorlog tussen pro-Geallieerde partizanen en pro-Duitse fascisten. De scheidslijnen liepen dwars door de families: ooit zag ik een monumentje voor vier gesneuvelde broers die in een vuurgevecht elkaar hadden gedood.

Een van de partizanenliedjes is Bella Ciao, dat in minstens dertig talen is vertaald en in Italië bij 1 mei-herdenkingen nog vaak wordt gespeeld. Deze uitvoering is van de Modena City Ramblers, een folk-band met een overwegend links repertoire.

  1. 2

    Partizanenliedjes en rode doekjes. Closing time gaat een mooie tijd tegemoet. Helpen doet het niet maar het klinkt nog steeds lekker. En het reageert zo lekker af.