1. 4

  @3 Delia Derbyshire is medeverantwoordelijk voor de originele Doctor Who intro. 1 van haar fijne compositie is Pot au Feu.
  https://youtu.be/CM8uBGANASc
  https://youtu.be/jpdiMcEeTJA

  Er zijn echt talloze vrouwen die experimenteerden of pioniers waren in de electronische muziek. Het is jammer heel veel van deze vrouwen nooit echt bekend zijn geworden. Ik kan je echt een heel lijst geven maar ik probeer het bij een paar te houden.

  -Wendy Carlos is waarschijnlijk het meest bekend van haar samenwerking met Stanley Kubrick. Luister eens naar de soundtrack van A clockwork orange maar ook The Shining. Hieronder een stuk daarover
  https://youtu.be/qqKah9I-94s

  -Daphne Oram
  https://youtu.be/4jd03rzAIVA

  -Pauline Oliveros
  https://youtu.be/DMCTxkFwLHw

  – Laurie Spiegel
  https://youtu.be/4_-TMSRWTMA

 2. 5

  Hartstikke bedankt, Isadora!
  Inderdaad, nooit van gehoord, schandalig. De muziekindustrie schijnt nogal seksistisch te zijn. Nou, dat zie je hier maar weer.

  Mijn favorieten van degenen die genoemd hebt zijn Delia Derbyshire en Laura Spiegel. Die laatste is ook geweldig.

 3. 9

  @5 Graag gedaan Sylvia! Eigenlijk zou er iets van een reeks moeten komen want er zijn echt te veel vrouwen op te noemen die een bijdrage hebben geleverd aan de elektronische muziek.

  Wendy Carlos is trouwens een transgender en ze heeft meegeholpen aan de ontwikkeling van de Moog synthesizer. Ook weer zo’n apparaat dat door veel muzikanten is gebruikt.

  @6 Daphne Oram was er iets eerder voordat Delia kwam werken. Ja de bewuste BBC Radiophonic Workshop was een broedplaats voor creativelingen. Dat is tegenwoordig wel anders met de BBC die alles wegbezuinigen.

  Ja, Suzanne Ciani is ook weer zo’n naam die niet weggelaten kan worden.
  Maar er zijn echt veel namen: Ik noem bijv. ook nog een Ruth White, Eliane Radigue, Else Marie Pade, Laurie Anderson….Het is jammer dat de meeste pas waardering en een beetje bekendheid beginnen te krijgen nadat ze zijn overleden. Dat is ontzettend krom.

 4. 10

  @gbh
  Dank je voor dat artikel over Ciani, leuk om te lezen. Haar muziek spreekt me desalniettemin toch minder aan dan die van Derby, kwestie van smaak. :)

  @Isadora
  Ik ben het met je eens, er zou een serie moeten komen. Kun jij niet een mailtje sturen naar de redactie, met verwijzing naar deze thread, en dat jij je aanbiedt voor wat postings? :) Je lijkt er veel van te weten en je overduidelijke enthousiasme is daarbij een bonus. Een klein stukje met een linkje, al was het maar eens in de maand, zou al leuk zijn en m.i. passen bij de muzikale variatie die Sargasso inmiddels biedt.

  Dank je voor de overige namen. Ik ben een groot fan van Laurie Anderson, maar die andere personen zijn me niet bekend. Ik heb weer even wat te doen op YouTube. :)