Closing Time | I‘ll Be Your Mirror

Foto: Ted (cc)
Serie:

Art Brut, heet dat in de kunstwereld, ongeschoolde, primitieve kunst. Kunst met ruwe randjes, beetje kinderlijk op het doek gebracht, gemaakt door outsiders, autodidacten die zich weinig aantrekken van de regels, de mode of de trends: ze doen precies wat ze zelf willen. En dat kunnen ze heel gedreven, volhardend en hartstochtelijk doen. En zo kunnen ze soms behoorlijk afwijken van wat gangbaar is. Soms wordt hun werk dan ook ‘gek’ gevonden. Niet zelden dat er een psychische stoornis is bij de maker. Of een sociale. Maar dan wel een die kunst oplevert. Even voor de duidelijkheid, voordat ik mensen kwets: ik hou er van, van Art Brut. Van die primaire kleuren, van die kinderlijke beelden, van die tot in de hoekjes volgekrabbelde tekeningen, fascinerend.

Van de week hoorde ik I‘ll Be Your Mirror van The Velvet Underground en mij viel nu op dat het zo elementair gebracht werd: die tamboerijn, die (niet echt geweldige) praatzang van Nico met haar zwaar Duitse accent. En dan dat simpele gitaarloopje van Lou Reed gevoegd bij die lieve tekst – als ze dit als duo hier op het stationsplein hadden gespeeld, dan had ik misschien wel gedacht dat het religieuzen waren met hun blijde boodschap voor de mensheid. En ik moest aan Art Brut denken.

Reacties (3)

#1 beugwant

Toen ik het woordje ‘kinderlijk’ (adj.) las, kreeg ik deze oorwurm weer in mijn hoofd.

  • Volgende discussie
#2 hermann

The Velvet Underground, en ook Nico, heb ik altijd onder Pop Art geschaard. Misschien ten onrechte. Die LP met die gele banaan is wel degelijk Pop Art (een afkorting van popular art als ik me niet vergis).

https://www.youtube.com/watch?v=uxA3jPaftok

Art Brut is volgens mij o.a. dit:

https://www.youtube.com/watch?v=yYDGi6X7-aI

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 M&M - Reactie op #2

The Velvet Underground lijkt mij ook pop toe. En rock. Maar in dit stukje ging het mij voral om die knullige zang van Nico gecombineerd met die tamboerijn. En daarom, of daardoor, moest ik aan Art Brut denken.