Closing Time | From the land

Foto: Ted (cc)
Serie:

Test Dept. (spreek uit als Test Department) was een anarchistisch muziekgezelschap uit de jaren 80 en 90. Ze waren een van de eerste industriele acts, met altijd een zware nadruk op percussie, maar ook regelmatig een rol voor traditionele instrumenten zoals doedelzak.

In den beginne werd er vooral met sloophamers complex geramd op auto-onderdelen, lege olievaten en andere materiaal bijeengegaard op vuilnisbelten en autokerkhoven.
In latere periodes groeide dat uit tot grootse projecten compleet met orkest, zoals op Pax Britannica. Een plaat die begint met het alom bejubelen van de grootse Britse history (met een hoofdrol voor de stem van Margareth Thatcher), via dood-en-verderf en andere oorlogsellende, tot ze aan het einde in ultiem sarcasme de nieuwe wereldorde er in beuken met de woorden van George Bush sr. die uitroept “We are Americans”.
Hier een stuk uit het midden, met de opvallende combinatie van doedelzak, didgeridoo en orkest: from the land.

Reacties (2)

#1 Gladiool

Anarchistisch met een bolsjewistisch randje. Op de een of andere manier hadden ze lof voor Enver Hoxha van Albanië. Hoewel curieus, nu ook weer niet heel erg vreemd in het Thatcheriaanse tijdperk. In ieder geval zagen zij Albanië als onafhankelijk communistisch.
https://www.youtube.com/watch?v=uNApN_Dtn3A

  • Volgende discussie
#2 zuiver

Ja leuk. Geëngageerde muziek, socialistische muziek. Uit de tijd dat het nog motiveerde. In 97 gestopt toen iedereen totaal murw geslagen was. Tegenwoordig ben je anarchist (zie #1) dan wel terrorist als je dit soort dingen doet.

Mooi dat het nog op het internet te vinden is. Over tien jaar waarschijnlijk verdwenen in de prullenbak van de NSA, CIA, FBI. Oh, tsja MI5 en MI6 eigenlijk natuurlijk. Dit soort muziek is gevaarlijk. Of wellicht niet? Een soort afweerreactie: als men dit zingt kan men geen bommen leggen.

Doet me trouwens direct denken aan ‘Belfast Child’ van de simpele zielen. Komt door de doedelzak wellicht maar zeker ook door de betrokkenheid.

In NL kwamen we niet veel verder dan Bots.

Mooie dagafsluiting – opening dan…

  • Vorige discussie