Closing Time | Een vreemde dame

Opnieuw een diva: deze keer een actrice die de muziek in is gegaan. Voordat u nu afhaakt – we weten allemaal dat dit scenario zelden iets anders oplevert dan potsierlijke platitudes: in dit geval maakt de dame in kwestie bijzondere en zeer originele muziek.

Iva Bittová is een Tsjechische zangeres/violiste/componiste met een bijzondere zangtechniek waarbij een groot bereik gecombineerd wordt met felle uithalen of juist gefluister en gekreun. Haar vioolspel sluit hier nauw bij aan: soms valt niet uit te maken of het geluid nu van haar stem of van haar viool afkomstig is.

Haar muziek lijkt letterlijk nergens op, in de zin dat het altijd onmiskenbaar Bittová is, en dat er geen enkele artiest is die op een of andere manier iets maakt wat er in de buurt komt. Een breed scala aan genres en invloeden ligt er aan ten grondslag, van volksmuziek, avant-garde en klassiek tot aan (heel soms) rock en jazz. Ondanks het experimentele karakter heeft haar muziek veel invloed gehad in Tsjechie en daarbuiten.

Hier horen we haar samen met het Nederlands Blazers Ensemble op Divna Slecinka – in het Nederlands zou dat vertaald worden als een vreemde dame.

 1. 2

  Schitterend doorgeëvolueerde zigeunermuziek.
  Maar misschien doe ik haar daar tekort mee.

  Via haar kwam ik op Fred Frith en vervolgens Evelyn Glennie.
  Ik heb een leuke avond gehad. Dank :)

 2. 3

  @3 Ja Fred Frith. Ook leuk, hoewel hij ook de neiging heeft om te verzinken in gefreubel. Ik zal ook wel eens iets van Naked City behandelen.
  Evelyn Glennie: kende ik nog niet. Bijzondere muzikante, weer wat geleerd. Dank terug :-)