Cindy Sheehan

Inmiddels zal bijna iedereen wel gehoord hebben van de Amerikaanse boze (dode) soldatenmoeder, Cindy Sheehan. Bush meldt nu dat hij niet met haar wil praten omdat ze niet de mening van het volk verkondigt. Hieruit blijkt maar weer dat Bush met een bord voor zijn hoofd loopt, aangezien hij zo het gevaar loopt dat het straks wél de mening van het volk is. Als dat al niet het geval is.

Intussen is er wel het een en ander gebeurd. Zo heeft één van Bush zijn buren dronken met een pickup truck door haar kamp gereden (dader) en heeft een andere buurman haar juist land aangeboden naast de Ranch, bij de checkpoints van de geheime dienst, zodat ze daar haar kamp kan opzetten.

Ook waren er afgelopen week 1600 wakes door de gehele VS om Sheehan morele ondersteuning te geven.
Sheehan heeft op dit moment haar protestactie (tijdelijk) op moeten geven omdat haar moeder een beroerte heeft gehad. Zo verliest ze door deze hele affaire misschien wel twee dierbaren.

Wat ik me nog wel afvraag is hoe ze tegenover de oorlog stond voordat haar zoon erheen moest en al in zijn derde week daar sneuvelde. Het doet me denken aan een documentaire waarin een vrouw van ultra-patriottisch omsloeg naar ultra-anti-oorlog op het moment dat ze hoorde dat haar zoon was overleden.

Aanvullende links

Cindy Sheehan cartoons
Democratic Underground
Crawford update blog
Foto’s op Flickr

 1. 1

  Goh, je zoon gaat vrijwillig het leger in, zijn land gaat een oorlog in en je zoon moet meevechten. Vervolgens wordt hij gedood, wat onverwacht! Ik ben het ook niet eens met de oorlog en Bush is nogal laf dat ie niet met haar wil praten, maar dat is nou eenmaal wat er gebeurt in een oorlog, soldaten sneuvelen. Ik vind dat ze geen poot heeft om op te staan.

 2. 4

  Volgens mij heeft ze ook een punt.
  Je gaat in het leger om je land te verdedigen en niet om een land te veroveren. Bush verklaarde dat ze Irak moeten innemen om amerika te verdedigen tegen massavernietigingswapen.
  Omdat bush gelogen heeft, mag ze later , dus na de dood van haar zoon eventueel haar standpunt wijzigen.
  Haar zoon is achteraf voor niets gestorven.

 3. 6

  Wat ik interessant vind is dat Bush niet met haar wil praten, omdat zij niet de mening van het volk verkondigt. Hiermee erkent hij nog maar weer eens dat minderheden (in mening in dit geval, maar ook in bijvoorbeeld geaardheid) voor hem niet mee tellen en genegeerd moeten worden. Dat is fascistisch.

 4. 7

  @Obsidiaan: Eh, ik geloof dat jij een iets te ideaalistische kijk op het leger hebt. Dat zijn misschien de verhaaltjes die ze je vertellen bij de recruitering, maar je gaat het leger in om te vechten waar je land zegt dat je moet vechten. Je moet zonder erover na te denken opdrachten uitvoeren en als zij dat nodig vinden je leven geven (hopelijk om iets te bereiken wat zij belangrijk vinden, maar zelfs dat is niet altijd zo). Als je dat niet doorhebt als je het leger in gaat, is het je eigen dikke schuld. Het leger betaalt zo goed en geeft je de mogelijkheid om zoveel diploma’s en dergelijke te halen omdat anders niemand het leger in gaat. Daarom gaan voornamelijk mensen uit armere regios/gezinnen het leger in, omdat het vaak de enige manier is om aan de armoe te ontsnappen. Rijkere mensen doen een officiers opleiding en verplaatsen poppetjes met een stok op een grote kaart.

 5. 8

  @Hardtrack:
  Hmmmm…ja
  wellicht heb ik in het algemeen een iets te ideaalistische kijk.
  Het leger blijft een risico-beroep waar je zelf voor kiest.

 6. 10

  Niet als haar zoon willens en wetens voor dit beroep heeft gekozen. Eigenlijk vind ik dat ze op zich best mag protesteren, maar vind ik niet dat Bush daar aandacht aan hoeft te besteden. Dat bedoelde ik met ‘geen poot om op te staan’.

 7. 11

  @Obsidiaan
  Wat jij beschrijft is meer de “National Guard”. Dat zijn Amerikanen die gewoon een normale baan hebben en in het weekend soldaatje spelen. Probleem is dat deze mensen ook zijn opgeroepen. En dat vind ik geheel onterecht.
  Heel zwart wit:
  Als je beroepssoldaat wordt ben je in principe huurling, en tsja, dat is niet fijn.
  Als je in de reserve zit en je wordt er heen gestuurd, vind ik dat niet kunnen. De reserve is immers voor de verdediging en niet voor de aanval.

 8. 12

  @hardtrack. Haar zoon kan er willens en wetens voor gekozen hebben, maar als moeder hoef je dat nog niet goed te vinden. Als dan later blijkt dat je zoon om een leugen is gestorven, tja…