Cijfer van de bondscoach voor zijn werk: 7

Marco van Basten geeft zichzelf een 7 voor de prestaties van hem en zijn team tijdens de WK in Duitsland.

We moeten het optreden van het Nederlands elftal vooral zien als voorbereiding op de EK van 2008. Dat vind ik wel een handige afleiding van de werkelijke prestaties en ik vraag me af of dit team in 2008 beter presteert. Grote toernooien als EK’s en WK’s zijn in mijn ogen ook geen trainingstoernooien, maar eindtoernooien, waar je een prestatie wil neerzetten. Anders bedrieg je daarmee ook al die mensen die kapitalen uitgeven om wedstrijden van het Nederlands elftal te bezoeken.

Wat dat betreft vind ik het optreden van het team trainers ook geen 7 waard maar een mager 6je. Opbouwen ter voorbereiding op een groot toernooi prima, maar ook prestaties met gearriveerde spelers in combinatie met jonge spelers moet ten alle tijden mogelijk zijn. Dat ontbrak wel op dit WK, helaas.

Daarom aan jou de vraag: Welk cijfer heb jij als lezer in gedachten?

 1. 1

  Tja, bij zijn aantreden had hij duidelijk gezegd dat hij zich ging concentreren op het EK van 2008. Kwalificatie voor het WK was een onvoorzien extraatje met zo’n jong team. Met The hunter en wat andere opkomende talenten erbij, en wat routine in het team moeten we ver kunnen komen.

  Als je hem nu gaat afrekenen op iets wat vooraf als ‘extraatje’ werd gezien…

  Ik geef hem ook een 7. Dat had hoger kunnen worden als de laatste wedstrijd niet zo dramatisch was (Maar oh, wat was het spannend!!!!)

 2. 2

  Een 7 is te hoog wegens slechte tactische voorbereiding, vooral zichtbaar in de laatste wedstrijd, en wegens slechte wissels.

  Kom op zeg, Advocaat werd massaal afgezeken wegens een bepaalde wissel… De hele wereld vraagt zich af waarom v. Nistelrooij er niet in kwam en in de NL media hoor ik geen onvertogen woord. Het lijkt wel of ze allmeaal door Cruijff zijn geindoctrineerd omdat v. Basten zijn man is (die had zelf ook geen kritiek).

  Met dit materiaal kon je geen WK winnen maar toch zeker wel de kwartfinale halen.

 3. 3

  Ha Spøyt, is u aan het controleren of u onderdanen uw afwezigheid kunnen doen vergeten :-)
  We doen ons best!

  Tuurlijk, van Basten heeft gezegd dat hij op het EK 2008 wil vlammen, maar het kan toch niet zo zijn dat deze WK een trainingskamp was tegen sterke tegenstanders om zo de ervaring op te doen voor het EK?

  Ik ben het met TT eens dat tactisch gezien een aantal keuzes niet sterk waren en dat een aanwezigheid van Van Nistelrooy in de wedstrijd tegen Portugal een ander gevolg had kunnen hebben. Maar helaas met als, als win je ook geen wedstrijd.

 4. 4

  Nog nooit heeft een Nederlandse bondscoach op zoveel steun mogen rekenen. Het lijkt me dat ie alleen al voor zijn perscnferenties een 9 dient te krijgen!!

 5. 6

  Nee hoor, Advocaat was veel beter vermaak. Een tragedie, dat wel. Een persconferentie van Advocaat is top-entertainment, een van Van Basten enorm saai en arm aan informatie.

 6. 7

  Ach het woordenspel met Bert Maalderink is wel vermakelijk, maar wat show betreft kan hij op deze wijze wel iets van Advocaat leren, alhoewel hij nogal tam was. Wat dat betreft verdient Hiddink echt een pluim. Heeft wat te vertellen en neemt er de tijd voor en daar gaat het om.