Chronicles of Narnia

The Lion, the Witch and the Wardrobe is het eerste boek uit de zevendelige Chronicles of Narnia van C.S. Lewis. Alhoewel ik deze specifieke serie nooit gelezen heb, ken ik vele soortgelijke fantasyseries en vind ik ze bijna altijd geweldig (als de schrijver over enige vorm van talent beschikt, that is). Na het zien van de verfilming van het eerste boek heb ik sterk het vermoeden dat ik een erg goede serie gemist heb. De film is in ieder geval erg leuk en een goede nieuwe Kerst-film, die het gemis van LotR enigszins opvangt. Er is dus de mogelijkheid dat de andere boeken ook verfilmd gaan worden en ik zie mezelf de volgende zes Kerstmissen zo wel vermaakt worden.

De vier kinderen van het gezin Pevensie wonen in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om het gevaar van de nachtelijke bombardementen te ontlopen, worden ze bij een professor die op het veiligere platteland woont geplaatst. Tijdens een partijtje verstoppertje, vindt Lucy (Georgie Henley), de jongste, een doorgang naar een andere wereld in de oude kast waar ze zich verstopt. In die wereld ontmoet ze de vriendelijk faun Tumnus (James McAvoy) en hij vertelt over een al honderd jaar durende winter, die de White Witch (Tilda Swinton, die ook Gabriel zo geweldig speelde in Constantine) in stand houdt. Ze regeert het land met een ijzeren hand en heeft idereen opdracht gegeven om elke mens die in het land opduikt aan haar uit te leveren. Er is namelijk een profetie dat als twee dochters van Eva en twee zonen van Adam haar bevechten, zij haar zullen verslaan. Als ook de andere drie kinderen in Narnia verzeild raken, lijkt het voor hun voornamelijk een leuk uitje met sneeuwbalgevechten en pratende, intelligente dieren. Al snel haalt de werkelijkheid hen is als Edmund (de jongste zoon, gespeeld door Skandar Keynes) gevangen wordt genomen en het uitje verandert in een gevaarlijk avontuur. De drie overgebleven kinderen moeten uit alle macht uit handen van de wolven van de White Witch moeten zien te blijven, daarbij geholpen door de vele vriendelijke dieren van het bos. Om hun broer te bevrijden ziet Peter (de oudste jongen, gespeeld door William Moseley) zich genoodzaakt een leger aan te voeren tegen de White Witch.

Alhoewel vergelijken met LotR natuurlijk erg gevaarlijk is, heeft deze film er wel iets van weg. Het verhaal is iets simpeler en de veldslagen e.d. zijn iets minder expliciet, maar het is ook een heroisch fantasy verhaal met een duidelijk goede en slechte kant. Het is al met al een stuk minder zwaar, meer een sprookje, waar vanaf het begin duidelijk is dat het allemaal wel goed zal aflopen, maar het is desalniettemin erg spannend. Alle dieren zien er geweldig uit en praten op een “natuurlijk” ogende wijze (voor zover zoiets mogelijk is). De kinderen acteren erg goed en dit film is vaak ook erg grappig. Verder is ook deze film in Nieuw-Zeeland opgenomen en dat is duidelijk te zien in de wederom schitterende en adembenemende landschappen. Als je films als Harry Potter en Lord of the Rings leuk vond en van sprookjes houdt is dit zeker een aanrader. Ik hoop in ieder geval op een vervolg!

In de bioscoop: Draait sinds 21 december.

Officiële Site

 1. 2

  ik hoop dat de film niet tegen valt als je het boek gelezen hebt. Ik vond lord of the ring fantastisch maar mistte hele stukken uit het boek. En zo zo vaak, enfin ik had het zelfs met sjakie in de chocolade fabriek, :-)

 2. 4

  Ik had echt zin in deze film tot ik de trailers zag. En herinnerd werd aan één ding wat in een boek wel kan en in film niet:

  Pratende dieren… brr…

  Ik krijg dan altijd het “Babe in de grote stad” gevoel. Het komt bij mij zo nep over.

  Als Kerstfilm van dit jaar ben ik naar de nieuwe Harry Potter geweest en ik vond hem geweldig (eigenlijk de eerste uit de serie die ik echt goed vind)

 3. 5

  @Spuyt12: Ja, ik had honderden artikelen geschreven! Zijn ze weg? NEEEEEE!!

  @Packet Storm: Waarom werken pratende dieren in een film niet? Het is goed gedaan en na de eerste twee keer merk je het niet eens meer.

 4. 7

  Het zou best kunnen dat het in deze film goed gedaan is (ik weet het niet, want ik heb hem niet gezien).

  Maar ik krijg hetzelfde gevoel als duits pratende cowboys…. Het is gewoon te onnatuurlijk.

 5. 9

  hoeveel boeken zijn er al verfilmd? jullie zeggen, en op andere site ook, dat er nog maar één uit is op dvd. terwijl ik de eerste film heb en de film prins caspian en de film de reis op het drakenschip en de film de zilveren stoel.

  HOE KAN DAT?