Christenunie verlangt naar VVD en CDA

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

democraseakln.JPGcu.jpgGisteren was het partijcongres over de verkiezingen van de ChristenUnie. Geen enkele politicus sprak er kernkrachtig over de coalitie strategie, maar wie oplette kon een strategische lijn ontdekken. De partij wil graag regeren met het CDA en de VVD. Op het einde van de verkiezingsspot van de CU verwijst lijsttrekker Andre Rouvoet niet voor niets naar de formatie van Balkenende III. “Stel dat in plaats van D66 de Christenunie in het kabinet was gekomen bij de vorige verkiezingen.”. Rouvoet gaf nog aan in zijn toespraak dat wanneer de partij getalsmatig sterk zou zijn, een combinatie met VVD en CDA niet uit de weg werd gegaan. De uitgesproken stem van de christelijke politiek moet immers worden versterkt.

Geen rood, geen groen maar meer blauw in de politiek. Dat het perspectief ambitieus genoemd mag worden betekent geen gebrek aan realisme. Naarmate de verkiezingen naderen komt de volwassenheid van de partij in beeld. De oude media begint haar interesse te tonen in het gedachtegoed, de peilingen zien er goed uit, de zaal van het partijcongres was volledig gevuld en de ledenaanwas blijft maar doorgaan. De partij mag elke week minimaal 100 nieuwe leden verwelkomen, en vorige week liep de teller op 275. Zodoende telt de ChristenUnie nu meer dan 26.000 leden.

De boodschap van de ChristenUnie richt zich vooral op het behouden van de verzorgingsstaat en het beschermen van de schepping. Zodoende heeft de zorg voor het milieu totaal niets met “linksigheid” te maken. In het verkiezingsprogramma zien we dat de partij met zijn linkervoet hard naar voren loopt, haar romp al achter zich aanslepend terwijl de rechterkant in het verleden lijkt te verkeren. De spagaat die de partij over tijd en ruimte trekt is moeilijk te overbruggen. Haar electoraat is grotendeels van de oude stempel, die in een globaliserende wereld nauwelijks meekan qua gedachtegoed. De broodnodige vernieuwing wordt maar mondjesmaat geleverd door Perspectief, de jongerenvereniging van de partij. Vrijwel al haar amendementen werden aangenomen op het partijcongres, zelfs diegene die in het preadvies van het ChristenUnie bestuur waren afgewezen.

Zodoende werd de passage over Nederlands als voertaal in het hoger onderwijs geschrapt uit het verkiezingsprogramma. Een belachelijk voorstel, bedacht door mensen die tien jaar geleden voor het laatst op een Universiteit of Hogeschool hebben rondgelopen. De generatiekloof is een centraal probleem bij de partij die op het partijcongres enigszins scherp werd gesteld. Toch liepen er ook oudere leden rond die met een vernieuwende manier omgingen met de internetcultuur van vandaag. Zij konden wel inzien dat het “nieuwe medium” een zinvolle bijdrage levert aan de politiek en het onderwijs. Mits gebalanceerd gebruikt, “wie niet op zoek is naar kwade websites, zal zij ook niet tegenkomen”.

Uiteindelijk werd het verkiezingsprogramma vrijwel volledig gehandhaafd, hier en daar wat lichter of wat kleine wijzigingen. Weinig discussie, alleen het punt over de integratie bleek echt te leven, vooral omdat er niet echt duidelijk werd wat hier nou mee moest gebeuren. Zo kwamen er wat vergelijkingen naar boven die kant nog wal sloegen, “Voor je het weet wordt de kerk zelf als de as van het kwaad beschouwd”, “De Islam kent geen tolerantie, zij is onverbiddelijk.” En tegelijkertijd beweerde dezelfde spreker dat er geen vijandsbeeld geschept wordt. Tevens bleek de verkiezing van heiden van het jaar (Hans Wiegel is het geworden) door Perspectief in het verkeerde keelgat gevallen te zijn bij enkelen. Zo werd er ook nog even geneuzeld over het afkorten van de partijnaam naar CU, dat was immers uit den boze, zoals vastgesteld op partijcongres zoveel en tien. De ChristenUnie leeft, maar heeft de partij behalve christelijke politiek ook op veel vlak wat toe te voegen in een steeds dynamischere maatschappij?

Reacties (24)

#1 TRS

Rouvoet is een toonbeeld van emancipatie! Kijk maar:

http://therealshowstopper.wordpress.com/2006/10/01/picture-this-1/

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Het is dat ze zo overduidelijk protestants zijn, anders hadden ze makkelijk veel stemmen kunnen afsnoepen van het CDA, dat zijn ware sociale gezicht heeft laten zien de afgelopen kabinetsperiode. Veel katholieken (toch in ieder geval hier) zijn zeer ontevreden over het afgelopen kabinetsbeleid, maar zullen nooit op “rooien” stemmen. Voor die groep mensen zou de CU een prachtig alternatief vormen. Nu mist dat en wordt het toch weer CDA, of niet stemmen.

Verder heeft het CU vrijwel als enige laten zien dat het bestand was tegen de waanzin van de terrorismehetze, door meermaals tegen beknotting van de burgerrechten te stemmen. Ik neem ze dat in ieder geval in dank af.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Peter

Die laatste vraag doet ern niet toe. Hoe je de hedendaagse maatschappij ook betitelt, vandaag de dag groeien christelijke bewegeingen als kool. Ik weet niet hoe het in jouw omgeving er aan toegaat, maar hier (da’s Den Haag) schieten allerlei nieuwe initiatieven als stuifzwammen de brond uit. Daarnaast groeien Pinkstergemeente en de Maasbach-club ook heel aardig. En je herinnert je vast ook nog wel de popfestival-achtige taferelen rond het gaan en komen van de pausen.
Ik ben dan ook niet verbaasd dat de CU aardig wat nieuwe leden krijgt. Of de CU ook wat toe te voegen heeft mogen we alleen maar hopen. Ik ben echter bang dat het onderwijs weer op de schop gaat en we allemaal weer naar bijbelles zullen moeten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 HansR

Interessant logje over een toch aparte partij.

De ChristenUnie leeft, maar heeft de partij behalve christelijke politiek ook op veel vlak wat toe te voegen in een steeds dynamischere maatschappij?

Dat is een opvallende zin (en niet alleen vanweg het ontbrekende woord rond veel vlak ;) Het CDA is ook christelijke politiek toch zijn er grote verschillen met de CU. Is er nog zoiets als christelijke politiek? Zijn de overeenkomsten groter dan de verschillen of is hier een religieuze stammenstrijd verborgen?

Maar meer nog: …wat toe te voegen in een steeds dynamischere maatschappij? Je geeft religie – het christendom specifiek – niet het krediet met dynamiek om te kunnen gaan. Dat lijkt me onjuist. Een onderschatting wellicht. Die spagaat lossen ze uiteindelijk wel op denk ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Ik vraag me ook af hoe de CU kan lonken naar CDA/VVD als ze, om welke reden dan ook, zo houdt aan verzorgingsstaat en milieu?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 harry

“Haar electoraat is grotendeels van de oude stempel, die in een globaliserende wereld nauwelijks meekan qua gedachtegoed.”

Ik begrijp helemaal niets van deze zin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 ALO

Bedoeld wordt dat de achterban van de CU nogal provinciaals is. Zie verder in wikipedia onder het kopje ‘de aanhang van Pim’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 mescaline

nee nee, niet duiken @ALO: klootjesvolk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bismarck

@7: Het zou me ten zeerste verbazen als de potentiele CU-stemmer twijfelt tussen CU en LPF-achtigen (ook in 2002). Overigens was de aanhang van Pim niet bepaald typisch provinciaals (tezij je rotterdam provinciaals wilt noemen). De CU-aanhang wordt dan weer zelden omschreven als “klootjesvolk”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Floorjan

Je hoort nu vaak over de invloed van de ChristenUnie bij de komende verkiezingen.

Moet dit een soort tegenwicht bieden tegen de allochtonenstem bij de volgende verkiezingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 CiNNeR

Vermoed dat het vergeefse moeite zal blijken. Vandaag zag ik zowel CDA als VVD lichtjes lonken richting PvdA. En sowieso lijken de standpunten van de ChristenUnie weinig verenigbaar met CDA en VVD.

@Hans R: het CDA draagt vele malen minder christelijk gedachtengoed uit dan de ChristenUnie, waar (in elk geval in het verleden) zelfs de site sloot op zondag. Merkwaardig ook, de scheiding kerk en staat lijkt vor de ChristenUnie niet te bestaan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 aegron

Als Christenunie echt wil lonken naar VVD en CDA, dan hebben ze het precies nog niet begrepen. Veel stemmers op Christenunie zullen voor hen kiezen, omdat ze bij het CDA de C missen (om van VVD nog maar te zwijgen).

Als een stem op Christenunie dus betekent dat er weer een kabinet CDA/VVD mogelijk wordt, dan krijgen ze mijn stem iig niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Stijn

Ook mij verbaast dit stukje: Ikzelf aarzel voor de komende verkiezingen tussen SP en CU: Ik heb veel sympathie voor Rouvoet (eindelijk een politicus die inhoudelijk wat te zeggen heeft!), en het programma klinkt aantrekkelijk, al blijf ik als eenvoudige katholiek ook problemen houden met de dubbelzinnige opstelling van de partij tegenover katholieken.

Maar als ze nu al tegen CDA/VVD aan gaan lopen schurken, is de keus niet moeilijk: Dan blijft mijn stembriefje rood gekleurd.

Dat wordt dus verkiezingsprogramma’s lezen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 ALO

@mescaline
Alleen in de Theo van Gogh mode.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Jan

De CU is veel socialer dan het CDA en passen daarom beter met een coalitie met PVDA + ?.
Ik hoorde iemand zeggen dat christenen nooit op “rooien” zouden stemmen. Dit is toch een al lang achterhaald begrip?
PVDA is helemaal niet rood.
Ik vind dat je een partij alleen moet beoordelen wat het doet, of het betrouwbaar is (dat is de CDA en VVD niet in mijn optiek) en of het een (klein) beetje denkt te gaan doen wat in jouw straatje ligt.
Ik waardeer mensen als Rouvoet en Marijnissen omdat ze iets van integriteit uitstralen. Daarom hekel ik mensen als Verdonk en andere populistische lui.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 HansR

Ik waardeer mensen als Rouvoet en Marijnissen omdat ze iets van integriteit uitstralen.

Ja.

Als we nou ook nog een mogelijkheid hadden om te weten of het niet alleen uitstraling maar ook echtheid is, dan hadden we een reden om blij te zijn…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 ALO

@Bismarck
Overigens was de aanhang van Pim niet bepaald typisch provinciaals

een van de grootste en de sterkste afdelingen van de LPF was die van de provincie Friesland, waar Pim werd geacht hetzelfde te denken als de Friese nationalisten. Op de forum-site van LR werd het Fries vaak genoeg als nationale taal aangeduid. Het was niet de enige denkfout die ze daar maakten. De aanhang van Wilders bevindt zich niet alleen in Venlo maar heeft ook een sterke kern in het Westland. Overigens een van de weinige gemeenten waar de LPF een raadszetel bezit. Hun afkeer van buitenlanders is voornamelijk gebaseerd op het overschreeuwen van hun eigen geweten. Want zonder illegalen zouden ze niet eens inkomsten hebben.

Het is het nationalistisch denken dat ik provinciaals noem. Voorkomend uit onwetendheid, ervaring en angst voor het vreemde. Als ze al op vakantie gaan is het all-inclusive in Turkije. Maar dan wel in een hotel dat er uitziet als een Amsterdams grachtenpand. En lekker met de Telegraaf in de hand lopen blèren dat buitenlanders zich moeten aanpassen. Klootjesvolk dus eigenlijk.

Dat enge nationalistische kenmerkt zich ook in het volstrekt onhaalbare idee dat je enerzijds stapjes terug kunt doen in de tijd en anderzijds dat het toen beter was. Je roept dan iets over de jaren 50, de gouden eeuw of over de VOC-mentaliteit. Leuk wordt het dan als uit het buitenland afkomstige landgenoten, die alom worden geacht te integreren (zonder te definiëren wat dat betekent natuurlijk), kritische kanttekening plaatsen bij de grootsheid van die periode. Die bijvoorbeeld wijzen op de slavenhandel. Die krijgen opeens de schuld van Arabische slavenhandel in de schoenen geschoven. Want dan worden ze niet aangesproken op hun Nederlanderschap, maar zijn het opeens weer buitenlanders. Het aanwijzen van wie er op enig moment Nederlander is, Nederlander moet zijn of buitenlander blijft gebeurt door de provincialen met gestrekt arm.

[/Theo]

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Bismarck

@17: Een mooi betoog van je, maar je maakt me niet wijs dat de mensen waar jij over spreekt potentiele CU-stemmers zijn. Die vind je eerder terug in de vrijstaande huizen van gelderland en overijssel, waar wel geloofd wordt, maar men toch progressief denkt (de conservatief heeft immers de SGP nog). Waar men ’s zondags naar de kerk gaat maar ook doordeweeks christelijk de beurs trekt voor een collecte. Waar men de heer dankt voor de mooie bomen, die niet omgekapt mogen worden. Waar men bidt voor Balkenende, opdat hij tot inkeer komt en er geen gaarkeukens meer nodig zijn.

@15: Ik zei katholieken. Er zijn zeker uitzonderingen, maar de katholieken van boven de 50 hebben nog heel goed ingepeperd gehad dat de PvdA en de CPN satan zijn en dat iets anders dan KVP stemmen de nodige jaartjes vagevuur opleverde. Dat werkt nog steeds door in het Limburgse platteland, waar het CDA in veel gemeentes bij landelijke verkiezingen meer dan de helft van de stemmen krijgt en eigenlijk overal de grootste is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Stijn

Dat werkt nog steeds door in het Limburgse platteland.

Gelukkig beperkt de katholieke kerk in Nederland zich niet tot het Limburgse platteland…

De meeste katholieken die ik ken, ook van de oudere generaties, hebben al lang afstand genomen van die geschiedenis, en bepalen zelfstandig op wie ze stemmen.

En vergeet ten tweede niet, dat als mensen CDA stemmen, ze dat ook op inhoudelij’ke overtuiging kunnen doen, en je uit het feit van de CDA-stem nog niet meteen kunt concluderen dat mensen zich verplicht voelen, of onder druk gezet zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Bismarck

@19: De meeste katholieken wonen toch in (oostelijk) brabant, gedeelten van gelderland en limburg (grofweg de zuidoosthoek van nederland), waar dit dogma nog steeds geldig is onder ouderen. Je zou voor de grap maar eens de gemeentelijke uitslagen bij moeten houden, dan zie je heel sterke regionale verschillen, die moeilijk anders te verklaren zijn dan het door mij genoemde fenomeen, dat ik ook persoonlijk met ouderen heb meegemaakt (in politieke discussie proberen te gaan die onmogelijk is vanwege genoemd argument).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Stijn

@ Bismarck

Ik wil je ervaringen niet ontkennen: Ik herken ze ook.
Ik vind alleen dat je te gemakkelijk generaliseert.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Jan

Dan generaliseer ik zeker ook dat voor mij christenen christenen zijn, ongeacht of ze katholiek zijn, protestant etc.

Voor mij zijn er gelovigen en niet gelovigen ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Meneer R

Ik hoorde iemand zeggen dat christenen nooit op “rooien” zouden stemmen. Dit is toch een al lang achterhaald begrip?

Het gedachtengoed van hun stemmers is dan ook samengesteld uit achterhaalde begrippen.

Toch is het zorgwekkend dat uitgerekend de CU een linkse meerderheid in de 2de kamer zou gaan voorkomen. Ik begriip dat geloof een grote rol speelt in hun persoonlijke leven, maar om daarom, op vlakken die wel een politieke betekenis hebben, water bij de wijn te gaan doen, is onbegrijpelijk.

Alsof ze het symbool van een Christenlijke regering belangrijker vinden, dan beleid dat zij als Christelijk zou zien, te steunen!

Bij deze beticht ik nu dus ook CU ervan om politiek Symbolisme boven politieke Idealen en Keuzes te stelllen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Meneer R

Symbool Politiek

Stem op ons, want wij zijn Christelijk: ons beleid wordt opgeofferd om een zo Christelijke mogelijk kabinet te vormen, ongeacht of het overheids beleid Christelijk genoemd zou kunnen worden!

Stem op ons, want wij zijn Groen: ons beleid wordt opgeoffered om zo groen mogelijk over te komen ongeacht of het milieu er ook daadwerkelijk bij gebaat is.

Stem op ons want wij zijn Sociaal: ons beleid wordt opgeoffered om zo sociaal mogelijk over te komen ongeacht of mensen er ook echt mee geholpen worden.

Stem op ons wij zijn Liberaal: ons beleid wordt opgeofferd om zo liberaal mogelijk over te komen. Hoe kapitalistischer het klinkt hoe beter, ongeacht hoe slecht het is voor de economie en uw keuze-vrijheid.

Stem op ons want zijn Racisten: ons beleid wordt opgeofferd om zo rascistisch mogelijk over te komen, ongeacht of het het daadwerkelijk de problemen oplost, die onze stemmers denken dat het oplost.

Ben ik nog een stroming vergeten?

  • Vorige discussie