De stage van de ChristenUnie in de anti-Europese tripartite kongsi tegen de ‘Europese grondwet’ in 2005 is voor deze streng christelijke partij bijzonder leerzaam geweest. In de leer bij de populisten op links (SP) én op rechts (Wilders) hebben de orthodoxe christenen het produceren van propaganda goed in de vingers gekregen. Aanschouw maar eens het nieuwe verkiezingsspotje ten faveure van de zwaar christelijke eurofractie CU-SGP. Op 4 juni a.s. gaan de Nederlanders naar de stembus voor de verkiezing van het Europees Parlement. De CU zet alvast de toon met Europees blauwe verfklodders die maagdelijke tulpen en gezellige oranje molentjes besmeuren. Op de beelden is de Nederlandse vlag vier maten groter dan de EU vlag en spreekt men dreigend over een Europese superstaat en een bemoeizuchtig Brussel. Eigen taal, eigen geschiedenis en eigen traditie worden plechtig benadrukt. ‘Euro-realistisch’ is het eufemisme dat ze bij de CU hebben bedacht voor dergelijke nationalistische propaganda.
Voor degenen die de wereld om ons heen niet in simplistisch oranje–blauw zien is hier een discussie op het euroblog NoseMonkey’s EUtopia: Four points and a question for eurosceptics who believe in the advancing EU superstate. Over de werkelijke voortgang van de Europese eenwording (die er na het verdrag van Maastricht praktisch niet meer is), over waarom een federale staat nog geen superstaat is en nog meer genuanceerde observaties die voor de ‘euro-realistische’ gelovigen in oranje–blauw misschien iets te inhoudelijk zijn.
Reacties (31)
‘There has been no significant progress in European integration (that I can see) since Maastricht – and that was 17 years ago.’
De Britten mogen blij zijn dat ze nog geen euro hebben.
Hoezo? Gaat het zo lekker de pound? Dacht het niet. GB krijgt binnenkort hulp van het IMF.
Ik denk dat euro-landen Ierland, Spanje & Griekenland nog eerder bezoek krijgen van het IMF :)
@ Carlos: alsof de euro garant staat voor stabiliteit. De EU-fans doen steeds alsof Nederland een soort IJsland zou zijn geweest als we geen euro hadden gehad. (Dezelfde mensen die zeiden dat het licht uit zou gaan als we ‘nee’ zouden zeggen tegen de EU-grondwet.) Ten eerste gaan ze straal voorbij aan het wisselverlies dat we in Nederland hebben geleden. Maar ten tweede vraag ik mij af waar men straks beter af is als zuid-Europese landen verder economisch instorten: in de eurozone of in landen als Zwitserland, Zweden of Noorwegen.
Carlos: als Lisbon in werking treedt is er dan volgens jou netto wel / geen “werkelijke voortgang van de Europese eenwording”?
Dus “voortgang van de Europese eenwording” zou er nauwelijks zijn sinds Maastricht (1992). Dat was een stuk papier, en wat bij voortgang van integratie telt zijn volgens mij concrete maatregelen. Die zijn er toch echt wel geweest (o.a. de euro, defensie-activiteiten). Ook niet onbelangrijk lijkt mij dat de EU sindsdien is gegroeid van 12 naar 27 lidstaten: als dat geen voortgang van eenwording is, dan weet ik het niet meer.
Het is wel goed dat er wat meer alternatieven ontstaan onder de Lissabon-sceptische partijen. Er zijn enorm veel Nederlanders die (om uiteenlopende reden) Lissabon niets vinden, maar die nu de optie krijgen (weer) niet te gaan stemmen of anders PVV of SP. Zelf ben ik ook niet van plan op een pro-Lissabon partij te stemmen en helaas zijn voor mij de opties nu nog te dun gezaaid. Je kunt nu al aan zien komen dat de politici straks weer beginnen te zeuren dat Europa niet leeft onder de burger, omdat de opkomst onder de 40% was.
@Carlos: Wat Hayek zegt. Misschien krijg ik een ban maar vooruit: hoe kan je zo’n ongelovelijke vooringenomen dogmatische idioot zijn? Alsof niet meer kan nadenken zodra iemand over moslims of de EU begint.
Beste JSK, heb je hier ooit een ban gekregen voor al je gescheld?
Nee, dat niet.
@Carlos: Klassieke Monnet, de grote verdragsveranderingen op high profile terreinen zoals defensie en buitenlandse zaken mislukken maar ondertussen gaat de integratie op alle andere gebieden in expodentieel tempo door (daarbij geholpen door het Europees Hof dat juridische ruimte creeert waar het verdrag die niet biedt). Bijna alle nieuwe wetgeving in Nederland is gebaseerd op richtlijnen uit Brussel. Dingen als de fijnstofrichtlijn hebben een enorme impact. De Europese Unie is geweldig gegroeid en tegenwoordig op elk terrein aanwezig.
En de Europese elite die voelt aan dat het volk dat niet lang meer zal pikken, en dus jassen ze er zo snel mogelijk, ondemocratisch als dat nodig is, nog zoveel mogelijk nieuwe wetgeving erdoorheen.
Even snel Bulgarije en Roemenie lid maken voor de Eurosceptici aan de macht komen, even snel de grondwet erdoor jassen terwijl de bevolking van Frankrijk, Ierland en Nederland er al tegen hebben gestemd.
Als je denkt dat de Europese Unie stilgestaan heeft sinds 1992 dan weet je er helemaal niets van af.
Of zeg je alleen maar dat de EU heeft stilgestaan sinds 1992 om de euroskeptici de wind wat uit de zeilen te nemen? Jij moet als intellectueel met interesse op die gebied toch beter weten?
Ik snap gewoon niet hoe je dat kunt beweren, neem je ons niet meer serieus?
Z’n hersenen gaan op nul als iemand aan Europa zit. That’s it.
Blij dat er nog wat verzet is tegen de anonymisering.
Emilie Knappert. Inspirerende naam. Toch moest de Emilie Knappert-huishoudschool onlangs worden hernoemd in ICOL College (dependance).
Dat is precies het signaal van die onzalige schaalvergrotingen.
Iemand zijn naar wie een school wordt vernoemd… dat idee en dat besef wordt willens en wetens uit de maatschappij verwijderd.
Haar goede naam is opgegaan in een nietszeggend collectief. Waarin je niemand meer bent.
CU en Nationalisme? Een soort Christen Nationalisme soms? Brrr…
JSK en Anoniem lezen niet eens de links, ik heb geen zin om op deze wijze met u in discussie te gaan. Move on.
Dit postje is de constatering van een schandalig propagandistisch spotje, vol valse insinuaties en stemmingmakerij. En nog eens van die vrome christenen… Als slechts een minderheid van de reaguurders dat ook ziet is het somber gesteld met Nederland en Europa.
Dan kan je lekker tegen jezelf praten, want ik zie niemand anders hier reageren. Eikel.
Er blijven genoeg fatsoenlijke mensen over, maak je geen illusie JSK.
Ik zie het allemaal best Carlos, maar de wereld is niet zwart wit, de christenunie en jij kunnen best allebei ongelijk hebben, en als je zegt de de Europese Unie stil heeft gestaan sinds 1992 dan heb je ongelijk.
Irritant dat ze de 60% tegenstemmers van het referendum claimen als hun gelijk. Ik heb ook tegen gestemd, maar ik ben voor één Europa, transparant, met een volwaardig parlement en een president. Die grondwet rammelde gewoon aan alle kanten. Maar goed, de cu is mijn stem er niet mee kwijtgeraakt. Het is een soort anticampagne, stem op ons dan breken wij het van binnenuit af. Wilders heeft de toon gezet, stelletje lemmingen.
Met excuses aan de lemmingen.
Het spotje van CU/SGP is beneden alle peil.
De EU is niet perfect maar wel het beste dat we hebben. Er liggen dringende, grensoverschrijdende kwesties en wij blijven maar een beetje mokken over dat referendum…?
Ik vind toch dat de uitdaging steeds meer bij Carlos ligt. *jaja weet, kamp van hemaworstje kul kul luister nou eens*
Carlos, er zijn idealen, er zijn onderwerpen/fricties en er is stijl. Voor het laatste ben je bijzonder gevoelig.
Leg aan iedereen nou eens uit waarom een EU zo hartstikke veel beter met idealen en onderwerpen en fricties omgaat dan ons Nederlandse parlement.
In de EU gaan de dingen – neem de privacy maar – helemaal niet zo jofel. En dan heb ik het niet eens over de onvrede bij de achterban. Jij zult het nu moeten uitleggen, want Steeph kan de prachtige kaders van de EU niet meer illustreren.
mooi statement Carlos, je overbekende lange tenen arrogantie, en weg is de professionaliteit.
ik heb geen zin om op deze wijze met u in discussie te gaan. Move on.
Valt me nog mee dat je niet uit het parlement weg loopt.
Sinds wanneer is men verplicht jouw leesvoer tot zich te nemen om een in jouw ogen mening over Europa te hebben ?
@21: Mag ik dan even vragen of je wel tevreden bent met het verdrag van Lissabon, dat (uitgezonderd enkele details) gelijk is aan aan de rammelende verdrag waar in het referendum nee tegen gezegd is? Weet jij ook welke partijen voor dit verdrag hebben gestemd in de kamer? Ga jij straks op één van die partijen stemmen?
@MaxM, #21: ik ben voor één Europa
Als je er dan toch over begint… wat bedoel je daarmee dan? Dat de Koerden mogen meebeslissen of wij coffeeshops mogen en wij mogen meebepalen of ze in Griekenland de aanbesteding voor het nieuwe beton voor het Acropolis wel volgens de regels hebben gedaan? Waarom zou je dat in godsnaam willen, helemaal als het een club betreft die keer op op keer weer weet te bewijzen dat democratie voor haar slechts wisselgeld is? Waarom?
@Bismarck; Nee, ik ben niet tevreden met het verdrag van Lissabon precies om die reden. Ik weet niet precies wat de stemming is geweest maar ik ga er vanuit dat de coalitie en pro-Europese oppositie partijen er mee ingestemd hebben. Hoewel ik geen vaste GroenLinks stemmer ben lijken zij de meeste kans op mijn stem te hebben en zeer waarschijnlijk ondersteunen die het verdrag. Dus ik hecht een groter belang aan een pro-Europese houding dan aan de mening inzake Lissabon. Dan is er nog hoop op verbetering.
@zmc; Mijn voorkeur gaat uit naar vergaande integratie van de EU, waar niet meer wordt gesproken over die Grieken die Hollanders of die Koerden. Alle Menschen werden Brüder. Die Koerden bestaan niet als land en zitten niet in de EU. Daarnaast zou ik het betreuren als de coffeeshops weg moeten maar ben ik bereid die op te geven als er een democratisch Europees besluit aan ten grondslag ligt. De slechte verhouding van de EU met de democratie is mij ook een doorn in het oog. Maar ik kies er voor om te proberen dat te verbeteren, die weg is nog lang en moeizaam maar ik ben niet bereid om de handdoek daarom maar in de ring te gooien.
Zoals ik al zei: “werkelijke voortgang van de Europese eenwording (die er na het verdrag van Maastricht praktisch niet meer is)”
Niets meer en niets minder.
2009… ons hart klopt vol verwachting…
Ja, het schiet niet erg op.