Chineze lokale overheid vreest boerenopstand

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Afgelopen zondag ving ik een flard op van de China-documentaire bij VPRO’s Tegenlicht. Ik zag een chineze econoom die verzekerde dat de Chinese industrie geen problemen krijgt met hogere looneisen van fabrieksarbeiders want er is immers nog een reusachtige voorraad goedkope arbeidskrachten op het platteland. Voor iedere veeleisende stedelijke Chinees immers 5 plattelandschinezen. (De Chinezen komen! – Tegenlicht)

Een nieuwe lange mars...? Maar diezelfde plattelandsbewoners zouden wel eens voor sociale onrust kunnen gaan zorgen nu ze opkomen voor hun rechten. Steeds vaker worden corrupte lokale overheidsfunctionarissen fel bekritiseerd door georganiseerde boeren. Dit keer zijn het niet de stedelijke studenten die zoals in 1989 hun rechten opeisten op het Plein van de Hemelse Vrede. Nee dit keer roeren de 1 miljard boeren zich. Mensenrechtenoprganisaties zijn bezorgd om de geweldadige reacties van de lokale overheid, maar staan ook verstelt van het moderne organsatie vermogen van de boeren die hun protesten regelen met advocaten, internet en mobiele telefoons. Outside legal experts were asked for advice and the protesters used the internet and mobile phones to spread their campaign on bulletin boards and among domestic and foreign journalists. (TheGuardian)

Reacties (9)

#1 Sik

Om e.e.a. in historisch licht te bezien, raad ik de biografie die Jung Chang onlangs over Mao schreef, te lezen. Ook hierover maakte de Vpro een allerinteressants item bij R.a.m. afgelopen zondag.

  • Volgende discussie
#2 Caprio

Zoals Mao al zei: de boeren maken de revolutie. Wat willen de boeren echter? Privatisering? Collectivisatie? Meer subsidie? Meer sex? Een eigen sargasso? Weg met de terroristen? Meer respect? Normen en waarden? Een Chinees die het weet toevallig?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

De meeste onrust onder de boeren gaat momenteel over corruptie/ verrijking door lokale overheidsfunctionarissen, die een soort maffiaso structuur hebben aangenomen (wellicht vergelijkbaar met wat er in Vietnam is gebeurd met de communistische partij op lokaal niveau).

Het ging ook wel eens over maatregelen tegen illegale mijnbouwactiviteiten van dorpelingen:
China – gewapende volksopstand gestopt
of deze : Rellen in China – milieuvervuiling oorzaak opstand

Maar een trend is het zeker…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 mescaline

Was al op BBC. De boeren worden idd van hun a.s. industrieland verdreven. Weinig of geen financiele compensatie terwijl de grond er inmiddels goud waard is. Filmpjes van akties geven verdrijvende polities en burgemeester te zien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Pelayo

Wat mij opvalt is dat de hogere echelons in de chineze hierarchie een taal aanslaat die erg modern aandoet. De premier heeft zelfs democratische hervormingen aangekondigd. Maar als sec luistert naar het taalgebruik van de bonzen op het platteland dan merk je dat het stalinistisch gedachtegoed er daar nog steeds stevig ingeramd zit.

Lees dit verslag over andere recente volksopstand bijvoorbeeld, waarin locale authoriteiten spreken van extreem kleine groepen met dubbele motieven om de normale sociale orde omver te werpen.

Nu heeft China een lange geschiedenis van warlords, en nu heeft het marxisme-leninisme bewezen een perfecte voedingsbodem voor dergelijke warlords te zijn, dus dit lijkt me aandacht waard.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 HansR

Wie staat er nou verbaasd? Het is gewoon een herhaling van de industriële revolutie waar – door de mechanisatie van elementaire handelingen als spinnen, weven, zaaien, onkruid wieden – arbeid beschikbaar komt. Die arbeid wordt gebruikt door het groot kapitaal om groter kapitaal te worden.

Natuurlijk stevent China af op een nieuwe revolutie. Denkt iemand dat die massa’s verneukte boeren niets geleerd hebben en ongestraft als lammetjes naar de slachtbank gaan? Zeker nu de tweede industriële revolutie (de automatisering) het effect gaat verdubbelen. Daar hebben we Marx en Mao niet voor nodig.

Dit kan niet anders dan gevolgen hebben. Arbeid, kapitaal en mensheid worden herschikt en dienen herwaardeerd te gaan worden.

Eindeloos werken als koelies zoals minister Brinkhorst wil – werken tot je 70e en vooral tegen een lager loon – is alleen het rijker maken van de top van de piramide (zie eerder log die ik niet kan linken omdat de server overbelast is).

Nu heeft China een lange geschiedenis van warlords, en nu heeft het marxisme-leninisme bewezen een perfecte voedingsbodem voor dergelijke warlords te zijn, dus dit lijkt me aandacht waard.

Geloof me, warlords hebben geen voedingsbodem nodig. Het verwijzen naar een ideologie als voedingsbodem van warlords doet afbreuk aan de eigenheid van het fenomeen warlord. Feodale lieden die altijd overal gebruik maken van mogelijkheden om oorlog te maken (zie Afrika, zie Afghanistan, zie het feodale Europa etc…)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Pelayo

Tja

Mij valt ook de enorme tegenstelling op tussen 1989 en nu. Er zijn in Hongkong al een paar massale prodemocratie betogingen geweest, als reactie op de aanstelling van een zetbaas van Peking als bestuurder. Daar is hoegenaamd niet op gereageerd door Peking.

Met Hongkong zou Peking wel ‘ns een trojaans paard kunnen hebben binnengehaald.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 buijs

china is een net iets te wonderlijk land om zomaar iets over te roepen. het heeft een sociale structuur die in niets lijkt op die van europa en een geschiedenis die echt wel verder teruggaat dan het marxixtisxh leninistisch intermezzo van de afgelopen zeventig jaar. misschien is het nuttig om oude opstanden als de tai ping en nian te bestuderen. van wat er nu speelt zien we, zei eens een geleerde, het topje van een ijsberg in de mist.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 HansR

@buijs:
Is dat zo dat die sociale structuur in niets lijkt op die van Europa?

Is het niet ook gewoon een maffiose samenleving waarin schuld aan heersers ontstaat die moet worden ingelost. Het culturele vernis is anders. Wellicht onbegrijpelijk voor westerlingen, maar zijn de onderliggende processen van macht en onderdrukking wezenlijk anders dan in de westerse wereld?

Het Menselijk Tekort van Malreaux doet mij niet vreemd aan en is toch een halve wereld van me verwijderd.

  • Vorige discussie