China is bang voor weblogs

In China moeten alle weblogeigenaren zich aan het eind van deze maand geregistreerd hebben bij de overheid. Zo niet dan riskeren ze een boete van 1 miljoen Yuan, ongeveer 98 duizend euro.
Op het moment dat je je registreert wordt je weblog beoordeeld en, mocht je kritisch zijn over bijvoorbeeld Tibet, Taiwan en het Chinese beleid tegen Falun-Gong, dan verdwijnt je website resoluut achter “de grote Chinese Vuurmuur”.

Blijkbaar ziet China weblogs als een grote bedreiging. Ik ben alleen bang dat dit voor de Chinese overheid dweilen met de kraan open is. Alleen Nederland telt al 100.000 weblogs, en met de huidige ontwikkeling zal China er over een paar jaar miljoenen hebben.

  1. 1

    China doet ogenschijnlijk veel aan preventieve maatregelen, maar volgens mij is dat alleen om de grote overtreders ervan te pakken, verder wordt er veel gedoogd.

  2. 2

    Gedeeltelijk… Maar nog steeds kunnen mensen daar de beestjes niet bij hun naam noemen. Denk aan democratie en dergelijke. De “grote overtreders” houden de aandacht bij de kleintjes weg. Met deze nieuwe regeling valt dat onderscheid weg en wordt ELK weblog regelmatig gekeurd.