China: dalai lama schendt principes boeddhisme

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De dalai lama (Foto:wikimedia commons/www.buddhismus.at)Het laatste land waar je van verwacht dat de overheid zich bemoeit met de manier hoe een geloof wordt beleden is China. Ondanks dat het land officieel atheïstisch is, institutionaliseert het religie waar nodig. Zo bepaalde de overheid in augustus van dit jaar dat niemand nog mocht reïncarneren zonder de toestemming van de centrale overheid.

Dit klinkt lachwekkend, maar is dat niet. In het bezette Tibet leiden gereïncarneerde lama’s vaak hele gemeenschappen, en daarbij zien ze toe op de monnikenopleiding. Door nu te mogen bepalen wie er wel en niet is gereïncarneerd bepaalt China direct wie er op sleutelposities terecht komen.

De grootste prijs in dit spel is natuurlijk de dalai lama, de religieus leider van Tibet, die zo geen opvolger kan vinden. Een opvolger die door hem en zijn gevolg wordt aangewezen zal door China hoogstwaarschijnlijk als “nepper” afgedaan worden. En aangezien de huidige dalai lama niet de jongste meer is dringt de tijd. Gevreesd wordt voor twee dalai lama’s, één door China aangesteld en één ‘echte’, waardoor de Tibetaanse cultuur nog verder dan al het geval is wordt ondermijnd.

De dalai lama probeert dit nu te ondervangen door het Tibetaanse volk nog voor zijn overlijden per referendum te laten beslissen over zijn opvolger. Inderdaad niet helemaal volgens het protocol, maar zo houden de monniken in ieder geval de regie nog een beetje in handen.

En nu verwijt China de dalai lama dus een gebrek aan respect voor de beginselen van het boeddhisme. Dat je dat met droge ogen kunt zeggen is al een prestatie op zich.

Reacties (10)

#1 Mark

Wanneer gaan de VS nu es Tibet binnenvallen om daar de democratie te herstellen?
[/dooddoener]

 • Volgende discussie
#2 pedro

Moet de dalai lama niet eerst sterven voor hij kan reïncarneren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bart

De Dalai Lama verbaasde me wel: hij ondermijnt zijn hele systeem door zich (per referendum) te laten reincarneren zonder eerst dood te gaan.

Het is alsof de paus verklaart dat Josef eigenlijk wel de biologische vader van Jezus was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Mark

Hij heeft al eerder verklaard dat hij een referendum zou willen of de bevolking nog wel de Dalai als staatshoofd wil hebben. Bovendien is dit een manier om te voorkomen dat een lakei van de Chinezen op de “troon” komt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Eurocraat

@Think Tank: wanneer was Tibet dan een democratie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 wout

Tsja, boos China.

Niemand die eens opmerkt dat het geloof in reïncarnerende leiders volkomen van de pot gerukt is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@6: Ik denk dat de meesten hier het als vanzelfsprekend vinden dat de meeste religies gebaseerd zijn op deerlijke nonsens.

Punt is hier dat we een heel mooie pot verwijt de ketel situatie hebben. Eerst als land bepalen wie er wel of niet een reincarnatie kan zijn en dan zeuren als iemand anders besluit om de reincarnatie te laten beslissen (door de gelovigen zelf, notabene).

Ik vind dit trouwens wel een heel mooie manier van democratie trouwens. Stel de Dalai Lama zou weer staatshoofd van Tibet worden, dan zou dat betekenen dat Tibet een democratie zou worden (voor het eerst notabene!), want het statshoofd wordt dan bij referendum gekozen. Dat voor een extreem traditionalistisch land, is best knap. Ik geef toe dat daar tegenover staat dat je dan wel een volwassene als reincarnatie moet gaan kiezen.

Ik ben wel benieuwd hoe de Dalai Lama dat in de praktijk ziet gebeuren eigenlijk, al blijft dat toch vooral een droogzwem-oefening, want ik zie het eerder uitdraaien op een situatie met Chinese marionet-Lama en een vluchteling-Lama. Of nog erger, een Tibetaanse Lama, die door de Chinezen gevangen wordt genomen (is toch al eens eerder gebeurd?) en/of gehersenspoeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bart

@7 De door de Chinezen gevangen genomen (en als marionet gebruikte) Lama was de vorige Panchen Lama, in feite na de Dalai Lama de in religieus opzicht tweede man.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Moon

Het wordt tijd dat de Dalai Lama reincarneert in een chinees staatshoofd, dan zijn we van alle problemen af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 w steenkamer

bij mijn zoon een film ontdekt 7 jaar Tibet er ging een wereld voor mij open ben gelijk met de Dali Lama geboren en de film al zeker 10 keer gezien ik krijg er geen genoeg van omdat de film zo echt is wat vervelend dat de Dali lama en ik het vervolg zullen missen omdat de dood op de loert ligt

 • Vorige discussie