1. 1

  Blijkbaar heeft Noord Korea toch iets te bieden, gezien de bedragen in de handel daar. Op mij komt het trouwens over dat de grens tussen China en Noord Korea wel heel open is (handelaren die hun handel over de grens niet aangeven? Dat was je aan het ijzeren gordijn nooit gelukt). Gezien dit artikel is het wel begrijpelijk dat China niet om een handelsembargo staat te springen.

 2. 2

  Hoeveel muren/hekken staan er ondertussen in de wereld?

  NK heeft veel te bieden ja: vluchtelingen. Als de muur af is kan China echt mee met de internationale maatregelen en is het gebeurt met NK.

 3. 3

  @HansR & Bismarck

  Natuurlijk heeft NK wat te bieden (en meer dan vluchtelingen). Basis van de door jullie zo verfoeide economische wetenschap is dat iedereen dat heeft. NK spreekt koreaans (open deur) en lonen liggen laag. Dat is erg handig voor de ZK ondernemers.

 4. 5

  HansR: Denk je dat door ZK gefinancierde bedrijven in NK niet naar China mogen uitvoeren? Verder lees dat artikel nou eens, de (legale) handel met NK is 3 miljard/jaar waard, dus heeft NK wel degelijk iets te bieden. Ik denk dat als China de grens dichtgooit, Rusland de hare wagenwijd open gaat zetten (niemand die daar in het verre siberie gaat controleren) en de haven van Vladivostok ineens veel meer activiteit gaat vertonen.

  Mede daarom denk ik ook dat dit hek meer uiterlijk vertoon is (of alvast een maatregel om vluchtelingen tegen te houden als de VS gaat binnenvallen), dan een werkelijke belemmering van de handel.

 5. 6

  Vluchtelingen kunnen trouwens ook een goede handel zijn, alleen vind je die niet terug op de handelsbalans. Ik kan me goed voorstellen dat NK mannen die familie hebben de grens over laat gaan om in China te werken (zullen ze allicht goedkoper doen dan de Chinezen zelf). Vervolgens laat je ze geld naar hun familie terugsturen, tegen een aardig percentage commissie. Zo werkt het ook tussen Afrika en Europa, dus waarom daar niet?

 6. 7

  @Bismarck
  Natuurlijk heeft NK iets te bieden. Ontken ik ook niet. Alleen slacht je niet de kip met gouden eieren. China’s grootste belang ligt echt niet in NK. Als het er echt op aan gaat komen schat ik in dat NK valt als een baksteen. Je bouwt geen muur voor de show of iets dergelijks. En die handel gaat echt wel door hoor. Via de lucht of via checkpoints. De Berlijnse muur heeft echte handel ook nooit tegengehouden. Hadrians Wall ook niet.