1. 5

  Doorwerken tot je 67ste is er ook helemaal da bomba zo te zien. Of zie je er als mijnwerker op je veertigste al uit als zeventig? Dat zou ook heel goed kunnen…

  Ik ben zelf in Copiapó geweest, herinner mij dat er veel mensen met longproblemen (ook kinderen) rondliepen. Het is een en al stof daar rond die mijn in de woestijn en als je savonds een biertje wilt drinken betaal je 10 dollar voor een Heineken, maar daarentegen is de serveerster wel weer topless.

 2. 6

  @5: Ik zag er geen die er uitzag als 60+ bij zitten. Niet iedereen doet aan haarkleuren en andere ouderdomsverbergende cosmetica.

 3. 8

  Tja, ik had ook iets anders verwacht. Geen nauwelijks afgevallen en fris geschoren, van levenslust blakende slachtoffers. Maar goed, ze zijn redelijk goed verzorgd geweest, dus dan mogen ze ook redelijk goed verzorgd uitzien.

  Nu wachten op de eerste verhalen, waarin de mijnwerkers vertellen dat ze eerst nog uren in de grimestoel moesten voor ze naar boven mochten.

  Verder doet dit alles er niet toe. Belangrijker is dat mensen weten dat mijnwerken geen lolletje is, zodat ze misschien wat nadenken voor ze op een partij stemmen die voor kolencentrales is.

 4. 9

  @5: de mijnen in Potosi (Bolivia) zijn een stukje erger. Deed er een staaf dynamiet cadeau aan een mijnwerker die diep onderin een tinmijn met een beiteltje zijn kostje bij elkaar zat te schrapen. Hij was dolblij met het cadeau, dat hem een maand werk scheelde. Hij was tegen de zestig en daarmee een unicum in de mijn, waar de meesten schijnbaar de veerig niet halen.
  @8: misschien moeten mensen ook eens nadenken voordat ze willekeurige producten kopen waar grondstoffen in zitten: apples, ipods, ebooks, telefoons, auto’s en nog zo wat. En de NS gebruiken veel koper, ook met dank aan arme donders in de mijnen. En dus hulde voor maggie thatcher die mijnen sloot?