GC’s Technology Tombola

Het is weer eens tijd voor GC’s Technology Tombola waarin steeds een keur aan leuke, zinnige en onzinnige berichten uit wetenschap & industrie – met dank aan onze techno-watcher Dramklukkel.

Sentry RobotZeker sinds 9/11 zijn digitale paspoorten hip. Maar er is een klein probleempje: hoewel oude papieren paspoorten moeilijk gekopieerd kunnen worden, gaat dat bij digitale versies een stuk makkelijker.

Met DNA kun je tegenwoordig niet alleen leuke wezentjes kopieren, je kunt er ook een chip van bouwen. Voorlopig nog maar een paar gates – tergend traag en relatief simpel – maar wie weet de doorbraak voor bio-chips. Er wordt namelijk geen gebruik gemaakt van restrictie-enzymen of polymerase (applaus graag!)

Als Asimov nog zou leven… Kijk en huiver. De sentry guards uit Aliens zijn werkelijkheid geworden. Oh ja, denk eens aan die scene uit robocop, die waarin een robot jammerlijk faalt (drop your weapon, you have 10 seconds to comply…). Met extra-gratis demo-video!

En nu we toch al bij de robots waren: Chinese wetenschappers maken een duif met een chip in zijn lijfje. Een cyborgduif ofzo. Ze bedienen hem via de pc! Saillant detail: van de studie, alsook van een soortgelijk project met muizen is nog geen wetenschappelijke publicatie verschenen…

Doet me denken aan de vorige eeuw toen de VS dolfijntjes naar zeemijnen stuurde. In een modern jasje wordt elk dier een potentiele terrorist!

 1. 1

  Als je echte doemscenanrio’s wil uitwerken moet je je eens verdiepen in de mogelijkheden om biologische wapens te koppelen aan raciaal gebonden eigenschappen (dna oid). Ik ben niet medisch onderlegt maar heb begrepen dat er wel mogelijkheden toe zijn.

 2. 2

  @1: Ja, maar niet zodanig dat je 100% nauwkeurig kan zijn. Door de eeuwenlange kruisbesuiving tussen volkeren is er toch wat vermenging opgetreden.

  Zoiets kan je ook niet verkopen aan je eigen volk.

  Hoewel…

 3. 3

  lol
  Dat stuk cyborg-blik is ook uitgerust met een anti-diefstal alarm. Lijkt me een goed verkoop argument… Nu nog een tank met anti-wegsleep eigenschappen.

 4. 6

  Zuid Korea wil nu wel een wetje aannemen om het robo-gedoe in de hand te houden. Vrij naar Asimov.

  @1: Wat dacht je ervan als adhv JOUW DNA-gegevens een gif gemaakt kan worden dat alleen werkt op jouw gestel? Met DNA maak je een rekensommetje dat jouw DNA identificeert. Zoals:
  If DNA = KnutDNA
  Then Goto Hysteric_Cancer
  Else
  Exit
  End If
  Daarna een DNA-onderdeel dat jou verandert in een poeltje vleesvretende pasta. Klinkt eng, maar we kunnen steeds meer. Als je weet welk een simpel virus het Aids-virus is, kun je niets anders concluderen dan dat dit door mensenhanden is gemaakt.
  Overigens muteert DNA steeds weer een beetje, dus een DNA-gif moet wel tijdig worden toegediend. Het DNAGif blijft wel goed, maar kleine partjes KnutDNA veranderen minieme fracties onder invloed van bv roken.

 5. 7

  “Als je weet welk een simpel virus het Aids-virus is, kun je niets anders concluderen dan dat dit door mensenhanden is gemaakt.”

  Leg uit!

  *Gaat er eens lekker voor zitten*

  (Is dit een variant op Intelligent Design?)

 6. 8

  “6 hmmm ik denk dat ik maar eens moet gaan beginnen te roken en een paar extra verre vliegvakanties zal boeken. P.S. heeft drank ook dat effect?

  “7 (wat is daar nu weer intelligent aan?)

 7. 10

  Het HIV-virus bevat slechts 3000 baseparen in een gennetje of zeven. De mens heeft er respectievelijk 3,2 miljard en ca. 25-duizend. Opvallend is hoe een HIV met zo weinig genetisch info zo effectief kan zijn. Als biologisch wapen is het echter een fiasco. Hepatitus is trouwens nog simpeler. Ik ben niet zo van de Intelligent Design en de natuur vindt altijd een manier. Is het niet op een slimme manier, dan is het wel op een domme wijze. Darwin op zijn best.
  Oh ja, planten hebben al gauw 300 keer zoveel baseparen als de mens. Zij passen zich sneller aan vanwege hun grote bulk “trash-DNA”.