CDA terug in centrum van de macht

ANALYSE - Het CDA is voor even terug in het centrum van de macht. Minister Stef Blok van Wonen heeft de steun van de christendemocraten in de Eerste Kamer nodig voor het invoeren van de inkomensafhankelijke huurverhoging. 

Als CDA-fractievoorzitter Buma de situatie wat beter had ingeschat, was hij eerder deze week vast niet gekomen met zijn pleidooi voor het terugdringen van de bevoegdheden van de EU. Zijn argumenten voor ‘minder Europa’ verzandden in een boodschappenlijstje vol schijnbaar onbenullige en onjuiste voorbeelden. Dinsdag zei hij in de uitzending van Pauw en Witteman, gevraagd naar het scherpste voorbeeld van Europese regelzucht, dat er een rondweg is die is afgezet met betonnen paaltjes omdat tien meter van die weg door een natuurgebied loopt. Van dat soort situaties zouden ontzettend veel ondernemers last hebben, aldus Buma.

Op audiëntie bij Buma

Het CDA heeft dat soort retoriek helemaal niet nodig om zichzelf weer in de schijnwerpers te spelen. Sterker nog, het aanhaken bij populistische onderwerpen maakt van het CDA vooral een partij die draait en keert, een predicaat dat het CDA in het verleden op de PvdA plakte. Tot voor kort was het CDA nog een Europagezinde partij, nu sluit het opportunistisch aan bij de Eurosceptische sentimenten die vanuit Engeland overwaaien.

Buma kan beter achterover leunen. Voorafgaand aan het Kamerdebat over de hervormingsplannen in de huursector, gingen Blok en zijn collega Dijsselbloem van Financiën op audiëntie bij CDA-fractievoorzitter Buma om de plannen te bespreken. Zonder zijn steun lijdt het kabinet een gevoelige nederlaag en moeten nieuwe inkomstenbronnen worden gevonden.

De rest van de oppositie was uiteraard not amused door de nieuw verworven positie van het CDA. Maar de tijd van de andere partijen komt nog wel. De gedoogconstructie van VVD en CDA met de PVV is nog niet zo gek lang geleden begraven, of er is al weer een nieuwe versie. Deze keer in de Eerste Kamer. Het probleem daarbij is dat er per onderwerp moet worden gezocht naar een gelegenheidscoalitie die de meerderheid heeft.

Voor het doorvoeren van allerhande ingrijpende maatregelen zullen ministers dus moeten lobbyen bij de oppositie. Het kabinet moet niet alleen rekening houden met het CDA, maar ook met de andere partijen. Wie nu voor de kop wordt gestoten zal de rekening later aan het kabinet presenteren.

Pijn zit in verhuurdersheffing

De plannen voor het verhogen van de huur voor scheefhuurders is gekoppeld aan de verhuurdersheffing. De woningcorporaties moeten een heffing gaan betalen die in de komende vier jaar oploopt tot 2 miljard euro per jaar. De corporaties kunnen de inkomsten door de huurverhoging hiervoor aanwenden. De verhuurdersheffing is voor het kabinet een belangrijke ingreep ten faveure van de schatkist.

De pijn zit voor het CDA met name in die verhuurdersheffing. Woningcorporaties leggen bouwplannen stil omdat zij bang zijn onvoldoende financiële middelen te hebben. En laat nu net het CDA hoog in de boom zitten in de bouwwereld. CDA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Elco Brinkman is voorzitter van lobbyvereniging Bouwend Nederland. Hij wordt in juli van opgevolgd door Maxime Verhagen, ook een CDA-prominent.

Naar verwachting stemt de Tweede Kamer volgende week over de plannen. Tot die tijd zit minister Blok aan de tekentafel. En aan de vergadertafel van het CDA.

Reacties (4)

#1 pim

Christenen bereid je maar vast voor op het eind der tijden zoals voorspeld in de profetieën . Het beest heeft zich nu gemanifesteerd en zijn naam is Verhofstadt .

  • Volgende discussie
#2 Anna

Nou daar doe ik een schepje bovenop; teken de petitie!
http://www.burgerforumeu.nl/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Niet JeZus

@2: Alleen jammer dat de verzend-knop het niet doet in mijn browser…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Even de kwaliteit (geen dus) van de voorstellen van meneer Blok buiten beschouwing latend:
Niet echt handig om nu pas serieus rekening te gaan houden met de samenstelling van de 1e Kamer ;-)
Maar goed dergelijke onzinregeringen krijg je nu eenmaal na het zogenaamde strategisch stemmen.
Nederland heeft dit stelletje malloten verdiend ;)

  • Vorige discussie