Open Draad: Nieuwe verkiezingen

Het Catshuisberaad is mislukt. Nadat Wilders vanmiddag vroegtijdig vertrok is in losse persconferenties duidelijk geworden dat hij de stekker er uit trok.
Maandag gaat het kabinet vergaderen, maar of ze veel meer kunnen dan verkiezingen uitroepen is maar de vraag.

Update: Wilders: ‘Ouderen de klos van Brusselse 3-procents eis’
Update: Rutte: ‘Bij PVV ontbrak politieke wil’, ‘Nieuwe verkiezingen liggen voor de hand’, ‘We waren helemaal klaar’
Update: Verhagen: ‘Wilders heeft niet de politieke moed’
Update: Samsom wil nieuwe verkiezingen, maar wil best aan een nieuwe bezuinigingsbegroting meewerken. Verkiezingen in september.
Update: de doorrekening van het Catshuispakket door het CPB  (pdf)
Update: de lijst van maatregelen waar overeenstemming over was (pdf)

Waar is men over gestruikeld?

Opties:

 • De blonde leider heeft zijn hand overspeeld
 • Het CDA kon niet dichter naderen tot de PVV
 • Rutte heeft CDA en PVV de kastanjes uit het vuur laten halen en hoopte stiekem op een einde van het dit kabinet
 • Alle hierboven genoemde opties
En wat nu? Verkiezingen? Zakenkabinet?
 1. 3

  Zou ik niet erg vinden, maar noodzakelijk is het natuurlijk niet. Het kabinet wàs al een minderheidskabinet. Dat kan in principe zo blijven. Ze zullen alleen een ander beleid moeten gaan voeren.

 2. 6

  Het maakt geen drol uit wie de verkiezingen wint, Nederland zal gedowngrade worden vanwege de verkiezingen waardoor ongeacht welke partij er ook wint dat alleen opgelost kan worden door drastische bezuinigingen.

  Dus al komt er een coalitie van SP-GL-PVDA dan nog zullen die drastisch moeten bezuinigen omdat er domweg geen alternatieven meer zullen zijn.

 3. 11

  Na een evt. downgrade valt er niks meer anders in te vullen door de SP omdat ze dan geen 18 miljard meer moeten maar wss een miljard of 25 tot 30.
  En de EU al heeft aangegeven niet akkoord te zullen gaan met ‘hervormingen’ ipv besparingen.

 4. 13

  Benieuwd wat er aan de hand is. Het land wordt vrijwel onbestuurbaar nu. SP en PvdA gaan echt niet meer meedoen met Rutte want ze willen dat eerst een aantal a-sociale bezuinigen worden ingetrokken. En Wilders’ rol is als het kabinet valt definitief uitgespeeld: niemand met enig verstand gaat nog zaken doen met de PVV.

 5. 14

  Ik hoop van harte dat als dit het einde van het kabinet is, het vanwege de bezuinigingen is en niet vanwege de Hedwigepolder. Dan zijn we namelijk definitief een bananenrepubliek geworden.

 6. 15

  Tja, niemand met enig verstand had ooit zaken gedaan met de PVV,
  zou ik daar aan willen toevoegen.

  De verkeerde keuze van het CDA en de VVD gaat Nederland nu een hoop kosten. Dat was te voorzien en is dus verwijtbaar.

 7. 17

  Als de VVD gewoon als bijna gelijkwaardige partners met de PvdA onderhandeld had na de vorige verkiezingen had dit land nu nog een degelijke centrum regering gehad. Rechts Nederland moet zich kapot schamen voor deze poppenkast.

 8. 18

  Er worden een aantal opties gegeven, maar ik mis er nog een. Namelijk het feit dat de PVV zich steeds aangevallen en in problemen gebracht voelde door de regerings-verantwoordelijken (zoals het CDA), zie onder andere dat gedoe in Limburg met de koningin de hele tijd (onlangs weer met Gul). Dat gedoe over die koopkracht zou dan het verhaaltje zijn voor het publiek.

 9. 22

  Wilders heeft zichzelf in de problemen gebracht door de PVV-gedeputeerden te zien als een soort partijvazallen, en zijn particuliere islamopvatting te laten prevaleren boven het landsbelang of beter provinciebelang. Als bestuurder heb je een andere verantwoordelijkheid dan een parlementariër. Dan moet je eigen opvattingen soms opzij zetten. Wilders is daartoe dus niet in staat als het om zijn anti-moslim kruistocht gaat.

 10. 30

  Wilders gooit alles op “Europa” en dat “de ouderen alles moeten betalen”.

  Het lijkt me duidelijk dat alle partijen zich door hun uitspraken al op nieuwe verkiezingen voorbereiden.

  En wat mij betreft is dat al lang “overdue”.

 11. 33

  Tijd voor een kabinet van nationale eenheid!

  Laat iederéén proportioneel inleveren als dat nodig is, maar verlies toekomstige opbrengst van maatschappelijke investeringen niet uit het oog.

 12. 34

  Wilders had best met een akkoord in kunnen stemmen als die voor hem acceptabel was en dat toevallig er voor zorgt dat we aan die 3% eis voldoen, maar hij heeft ook al voor die tijd gezegd dat hij niet specifiek gaat bezuinigen om aan die 3% te voldoen.

  3% voor wilders bijzaak, voor het VVD en CDA een hoofdzaak.

 13. 38

  PVV>>CDA/links is uitgesloten. CDA met 14 zetels zal ook niet zitten te springen, ongeacht coalitiepartner(s):

  http://digitalehofstad.wordpress.com/2012/04/15/peiling-2e-kamer-15-04-2012-maurice-de-hond-pvda-stijgt-sp-zakt/

  Ik zeg Rutte, Samson, Pechtoldt (en afhankelijk van de verkiezingsuitslag + v.d Staaij) en anders een tijdje het “Belgisch vacuüm” proberen…kunnen ze eigenlijk demissionair een deelpakket van de bezuinigen doorvoeren met steun van andere partijen?

 14. 44

  Hebben nog meer mensen zich zo geergerd aan die Jongerius?

  Die denkt werkelijk dat een ander kabinet de tekorten meer zullen afwentelen op o.a. het bedrijfsleven en niet op de burger, heeft die nu werkelijk niet door dat als het kabinet bijv. de winstbelasting verhoogt de bedrijven dat dan niet door berekenen naar de (eind)consument?.

  Alles komt uiteindelijk op het bordje van de burger terecht, hetzij via directe belastingen of via prijs verhogingen omdat bedrijven zwaarder belast worden.

 15. 45

  Verschil in deze is dat een partij wie in een verkiezings campagne zoiets doet net zo goed niet mee hoeft te doen aan de verkiezingen omdat je dan alle huizenbezitters wegjaagd (geld dus ook voor AOW e.d.)

 16. 46

  Dus Wilders heeft pas na de doorberekening van het CPB besloten de handdoek in de ring te gooien? Hoe kan dat nou? Ik stel me voor dat ze eerst 7 weken aan dat plan zitten te schaven en snijden, inclusief het korten van oudjes, want dat komt ook niet opeens uit de lucht vallen (toch?) en dan zegt het CPB iets als ‘goedzo, het voldoet aan de 3% eis van Brussel’ en Wilders is in alle staten? Of het CPB zegt ‘bijna goed, je moet nog iets meer doen om te voldoen aan die 3%’ en Rutte en Verhagen zeggen dan: let’s fcuk the oudjes! Zoiets? Ik worstel hier mee, vooral om dat punt dat het op het laatste moment allemaal verkeerd is gegaan. Hoe heeft Wilders dit niet zien aankomen?

 17. 50

  De PvdA heeft de stekker er niet uit gehaald, Verhagen trok het stopcontact terug door harde afspraken over Uruzgan proberen te omzeilen via twijfelzaaien in de media. What goes around comes around Maxime.

 18. 51

  Paragraaf uit motie Slob (779) waar PVV (niet CDA en VVD overigens) voor stemde:
  “verzoekt de regering in de nu lopende procedure krachtig afstand te nemen van elke beweging naar een meer politieke unie en zich in te blijven zetten voor strikte naleving van het Stabiliteits- en Groeipact met passende sancties voor landen die gemaakte afspraken niet nakomen, ”

  Wat begrepen ze daar niet van?

 19. 52

  Partijen wilden ruim 14 miljard euro bezuinigen

  DEN HAAG – VVD, CDA en PVV waren het voordat PVV-leider Geert Wilders de finale onderhandelingen staakte, in principe eens over een bezuinigingspakket van 14,2 miljard euro. Dat had het begrotingstekort van Nederland in 2013 teruggebracht naar 2,8 procent, zei VVD-fractievoorzitter Stef Blok zaterdag.
  Er was besloten om het lage btw-tarief van 6 naar 7 procent te brengen en het hoge tarief van 19 naar 21 procent. Dat had 4,7 miljard euro opgeleverd, maar zou later weer zijn teruggeven via een verlaging van de inkomstenbelasting.

  Ook waren de partijen het vorige week eens over een snellere verhoging van de AOW-leeftijd. Die zou al in 2015 naar 66 zijn gegaan. Verder zou een bevriezing van de ambtenarensalarissen 4 miljard euro opbrengen. Bezuinigingen in de zorg zouden 1,8 miljard euro opbrengen, onder meer door per recept een eigen bijdrage van 9 euro te vragen.

 20. 54

  Aangezien een groot deel van de partijen beperken HRA al in het verkiezingsprogramma had staan bij de vorige verkiezingen, lijkt me dit onzin.

  De draai is gemaakt, de HRA gaat beperkt worden. Probeer er aan te wennen.

 21. 56

  Vreemd. De (rijks)ambtenaren-salarissen zijn al sinds 2010 bevroren. Hoe kan het handhaven van die nullijn dan nog een bezuiniging opleveren? Als ik dit jaar geen dure BMW koop, bezuinig ik toch ook niet…

  En 9 euro eigen bijdrage per recept, lekker, geef de chronisch zieken nog een trap na.

 22. 60

  Duidelijk wordt het nu dat dit geen minderheidskabinet was, maar een meerderheidskabinet waarbij de PVV geen bewindslieden leverde en in ruil daarvoor van het coalitieakkoord op bepaalde punten kon afwijken. Ook kon Wilders zijn anti-islam standpunt blijven rond toeteren.
  Voorts waren de bezuinigingen van dit kabinet vooral veel rook. Die 19 miljard bezuinigingen waren geen 19 miljard bezuinigingen (zie:
  http://www.eur.nl/fileadmin/ASSETS/ese/Nieuws/2011/110224jacobsFD.jpg ) en vaak ook boterzacht. Er werd vooral behoorlijk gesneden in zogenaamde linkse hobby’s als defensie en de kunsten. Deze coalitie moest nu echt aan de slag met bezuinigingen en is er dus niet uitgekomen. Een werkelijk waardeloos kabinet.

 23. 62

  HRA pijnlijk punt voor electoraat geldt voor ALLE politieke partijen, dus JUIST dat gaat er in de demissionaire periode breed in de kamer besloten worden – ook omdat PvdA en Groenlinks zich hiermee Roemer tot een moeilijk besluit gaan dwingen in campagnetijd. Die ziet dat aankomen en stemt er helemaal aan het begin al mee in, zodra hij 1 verzachtend dingetje binnen HRA er doorheen heeft.

  Wilders’ PVV als enige gaat tegen stemmen. In de verkiezingspartijen zullen alle andere partijen op dit punt zeggen ‘Wilders loopt achter en doet een beetje stoer over terugdraaien, wij hebben het juiste besluit hierover al genomen.’

 24. 64

  Eens, Harm, maar op andere gronden: met zo’n xenofoob en proto-fascist doet een mens met enige principes nooit zaken. Dat verkondig ik al jaren. We dreigen dat echte programma van de PVV nu even te vergeten, want Wilders zegt nu vooral voor opa Henk en oma Ingrid op te komen, met hun AOW-korting. Dat is schijn. Europa is de rem op zijn xenofobe ambities en daarom “bloeden” opa en oma volgens hem;die 3%’s-norm is alleen maar de stok om de hond mee te slaan.

  De onbetrouwbaarheid en onberekenbaarheid is pas na de laatste verkiezingen echt duidelijk geworden. Verstandige mensen weten dat je van onruststokers niet veel kunt verwachten, maar de affaires van de laatste paar dagen laten zien dat het wel wat verder gaat. “My God”, wat een afgang in Limburg. Het “debat” staat on-line. Van twee volstrekt incapabele PVV-gedeputeerden wordt gehakt gemaakt, met uitjes. Ze grinniken als zes-jarigen die een standje van de meester krijgt. Ja, iets fout gedaan. Nou en?

  Ik weet niet of het een prestatie is, maar ik heb altijd voorspeld dat het kabinet in 2012 zou sneuvelen.

 25. 66

  Overigens, dit is zeker het einde van Verhagen in de politiek, je zag het ook aan zijn gezicht in de pres-co. Misschien niet van Rutte, maar kan me niet voorstellen dat hij van anderen zomaar een tweede kans krijgt. Exit ook Leers, die PVV-likker. En wat zwakke en vervangbare ministers als Bijsterveld en Schippers.

  Wilders, you made my day. Nu zelf ophoepelen en nooit meer terugkomen.

 26. 69

  @15 Er zijn helemaal geen zaken gedaan met de PVV. CDA en VVD hebben de PVV gebruikt om er hun eigen politiek mee te kunnen doordrijven, en daar konden ze de PVV goed voor ge- of misbruiken. (Waarmee ik niet wil zeggen dat de PVV het met deze politiek oneens geweest zou zijn).

 27. 71

  Nieuwe inzichten? Datgene waar hij het nu over heeft (de arme ouderen moeten bloeden) was vorig jaar net zo goed aan de orde. Alleen waren dat toen arme Griekse (Spaanse, Italiaanse) ouderen.

 28. 73

  Hij komt voor zn eigen achterban op, wat een verschrikkelijke populist.

  Snel, stap op het vliegtuig naar Athene! Ga daar als een moderne Moeder Theresa de ouderen helpen. Kan je naast goed over jezelf voelen ook nog iets goeds *doen* (ipv alleen maar erover lullen).

 29. 75

  Het spijt me jsk, maar dat heeft weinig met nieuwe inzichten te maken. Dat is gewoon hypocrisie. De rest van je post is geen antwoord waardig (weet je zelf ook wel).

 30. 78

  Dat mag je allemaal denken en vinden (en zeggen) maar het is geen reactie op wat ik zei, namelijk dat er nog een andere onderliggende oorzaak voor het ploffen van het beraad kon zijn.

  Bovendien heb ik vandaag het woord “islam” erg weinig gehoord vandaag (Wilders heeft het altijd over islam en nooit over “moslims”, dat was het woord dat jij gebruikte). Het gaat over koopkracht en Europa enzo.

 31. 80

  “zie onder andere dat gedoe in Limburg met de koningin de hele tijd (onlangs weer met Gul).” dat zijn toch jouw woorden. Dat gedoe komt door houding van Wilders.

 32. 81

  Nee, per receptregel. Dat is nogal belachelijk, ik slik iets van 10 verschillende medicijnen per dag – niets bijzonders voor iemand met een hartkwaal en die worden per kwartaal voorgeschreven. Dan zou ik dus 360 euro per jaar eigen risico extra hebben. Nou heb ik een goed pensioen, dus ik zou me er niet zo druk over hoeven maken, maar voor iemand met alleen AOW en een karig pensioentje is dit veel. En dat is dus 40% van de 70-plussers. Als de uitkomst van de CPB-berekeningen zou zijn dat vooral die groep er dan ook flink op achteruit gaat, ben ik niet verbaasd.

  Maar ook voor mijn dochter met diabetes Type 1 zou 9 euro per regel wel behoorlijk veel zijn. Ze prikt 4 keer per dag (minimaal) en er gaat een vracht aan naalden en andere spullen door heen.

  Maar — dan ga je opnieuw onderhandelen en niet in de tijdspanne van een paar uur tussen het doorrekenen van het CPB en de volgende ronde maar alvast besluiten dat iets “onaanvaardbaar” is. Er was nog ruimte om dit ongewenste effect te repareren. Wilders is onduidelijk over waar zijn grens echt lag.

  Het zwarte-pieten is begonnen. Bedankt Wilders, en nu ophoepelen.

 33. 83

  Waar – gewoon een dichtgetimmerd accoord met een partij die wel alle lusten maar niet de lasten had van deelname aan het kabinet. Er is ons vooral symboolwetgeving door de strot geduwd: bezuinigen op cultuur, milieu de vuilnisbak in, lekker 130 rijden, en vooral, vergeet dat niet, vooral heel veel rechten van de burgers van dit land inperken. Je kunt niet eens meer zonder dikke portefeuille naar de rechter stappen. De overheid zoekt zelf voortdurend de grenzen van de redelijkheid op en gaat er regelmatig over heen. Het UWV is wat dat betreft berucht, kon je vandaag nog in de krant lezen.

 34. 85

  Klopt als een bus.

  Ik ben trouwens buitengewoon nieuwsgierig hoe dit uitpakt in verband met “de kiezersgunst”. Ik kan me amper voorstellen dat het CDA hier garen bij spint en nog minder dat alle AOW-ers nu opeens op de PVV gaan stemmen (tenslotte hebben ze al meer onzin langs zien komen). De anti-Europeanen dan? Dat lijkt me ook wat ver gezocht.

  De SP? Die heeft zich amper geprofileert.
  De PvdA omdat ze nou net Samson hebben?

  *het orakel zwijgt verward*

 35. 88

  Zorg te duur heeft tot gevolg dat er gekozen wordt om mensen meer laten lijden ofwel eerder dood laten gaan. (Of allebei natuurlijk, dat kan ook.) Dat is niet te rijmen met ‘christelijke moraal’ of ‘aandacht voor de zwakkeren.’

  Ook is het vreemd dat er steeds aan de onderkant gekort wordt: heel veel kleine hapjes – die welliswaar steeds bij dezelfde groep terecht komen, maar niet opvallen. Want zeggen dat open-hartoperaties of ingewikkelde neurologische ingrepen op de schop gaan – dat durft niemand openlijk. Terwijl dat vaak plekken zijn waar de kosten per individu het hoogst oplopen.

  Wees er maar eerlijk over: wat zijn je grondbeginselen, je visies, je prioriteiten? Welke mensen moeten er meer pijn hebben, minder kansen in het leven krijgen? Welke mensen hoeven niet meer geholpen te worden? Dat die keuzes niet besproken worden betekent niet dat ze niet gemaakt worden. Alleen dan heimelijk, onopvallend, zonder dat mensen het beseffen.

 36. 89

  Ja er zal wel iets moeten gebeuren, maar dan gewoon dat degenen die het kunnen dragen meer gaan bijdragen. Bovendien heeft de “marktwerking” in de zorg voor zoveel perverse prikkels gezorgd, dat die terug gedraaid zou moeten worden. “In een fatsoenlijke samenleving is zorg de taak van de overheid” schreef een chirurg laatst. De uitwassen die er nu zijn – vooral in de langdurende zorg – zijn zelfs voor blinden zichtbaar. Malafide ondernemers storten zich op bepaalde sectoren (thuiszorg, ziekteverzuim), verdienen er kapitalen mee, maar de zorg wordt daardoor alleen maar duurder en de kwaliteit daalt dramatisch.

  Ik ben best bereid meer te betalen voor zorg, maar dat geld moet niet naar marktpartijen gaan, maar naar degenen die het minder breed hebben. Dat heet solidariteit, laten we dat oude ideaal weer koesteren.

 37. 90

  Zorg te duur heeft tot gevolg dat er gekozen wordt om mensen meer laten lijden ofwel eerder dood laten gaan

  Of minder mooie ziekenhuizen en minder goedbetaalde medici. Kan ook gewoon.

 38. 91

  Probleem is alleen dat er niet genoeg mensen zijn die meer kunnen bijdragen om het gat in de gezondheidszorg te dichten.
  Links om of rechts om, het bulk van dat geld zal bij de normale mensen vandaan moeten komen.

 39. 92

  “Of minder mooie ziekenhuizen en minder goedbetaalde medici. Kan ook gewoon.”
  Dit riekt naar socialisme en dat voor iemand die bij anderen een linkse fantasiewereld veronderstelt.

 40. 93

  Ziekenhuizen niet meer bouwen als paleizen en medisch specialisten geen half miljoen per jaar meegeven noem je “socialisme”? Schrijf je speeches voor de tea party ofzo.

 41. 94

  Je kunt niet de ander linkse luchtfietserij verwijten en zelf voorstellen (niet echt voorstellen meer een resultaat) doen die je alleen met linkse luchtfietserij kan bereiken, Wees consistent. Hoe wil jij bereiken dat er minder geld aan ziekenhuizen wordt besteed.

 42. 95

  Je vindt versobering en loonmatiging in de zorgsector “luchtfietserij”? Uhm.. er ging in 2011 ruim 70 miljard euro in om, daar kan best wel wat van af zonder dat de builenpest uitbreekt hoor.

 43. 96

  “Probleem is alleen dat er niet genoeg mensen zijn die meer kunnen bijdragen om het gat in de gezondheidszorg te dichten.”

  Misschien moet je je eerst eens in de kostenontwikkeling van de zorg verdiepen voordat je luistert naar al die onheilsprofeten. Je betaalt bijv. allang steeds meer zelf, gemiddeld gesproken dan, en de stijging zit vooral in de kosten van langdurige zorg. Van 2000-2003 is er veel geld in de zorg gestopt om de wachtlijsten weg te werken (in de curatieve zorg), daarna vanaf pakweg 2006 zorgt het nieuwe zorgstelsel voor grote stijgingen in de kosten van de langdurige zorg. Er zijn nog wat andere perverse prikkels, zoals de DBC’s. Ik weet niet of je wel eens recent in een ziekenhuis bent geweest, maar die zijn omgevormd tot efficiente machines waarin de specialist de patient zo kort mogelijk ziet en de rest van de staf zo veel mogelijk het werk doet. Dat maximaliseert het inkomen van de specialist.

  Het gebeurt echt met de stopwatch in de hand: mijn cardioloog mag niet meer dan 12 minuten per patient besteden. Toen ik door hem geopereerd werd, had-ie me nog nooit gezien of gesproken. Etc.

  In de langdurige zorg valt er nauwelijks meer een extra eigen bijdrage te vragen, want in verpleegtehuizen gaat al vrijwel al het inkomen naar de eigen bijdrage aan de zorg.

 44. 98

  Ik ben in 1967 gaan werken, ik was toen 15 jaar, heb later een universitaire studie en een kunstacademie gedaan en heb dat zelf betaalt (ben gewoon nachtwerk gaan doen) en nu ben ik bijna 60 en kan geen kutbaan meer vinden en dan mag ik tot mijn 67ste gaan doorwerken?

  Ik zou best tot mijn zeventigste door willen werken maar dan moet het er wel zijn. Dit land (en daarbuiten) is een a-sociale klotebende geworden.

  De overheid is je grootste vijand. In plaats van in hun eigen vlees te snijden om de aandeelhouders (de burgers) tegemoet te komen wordt het leven voor veel mensen onmogelijk gemaakt. De 18e eeuw staat weer om de hoek, met dezelfde gevolgen van toen.

  Walgelijk en onnodig.

 45. 102

  Straks nog de d66 eurobonds en de euro belasting en klaar is kees, met van rompuy aan het hoofd. Niet erg ,want we doen het ter ere en glorie van het behoud van ons geliefde euro

 46. 103

  Misschien moeten we voor het opstappen van Wilders naar wat minder logische verklaringen zoeken. Normaal zou het om de macht gaan. Wilders verliest alle kans op macht door te breken met dit meest rechtse kabinet sinds Seyss-Inquart. Dit kabinet was eens maar nooit weer voor hem.

  Een wat minder voor de hand liggende verklaring is dat Wilders echt gelooft, zoals Breivik, in de tsunami van moslims die het Westen bedreigt. Zijn strijd heeft tot nog toe nauwelijks iets opgeleverd. Daarvoor zit Nederland te vast in allerlei EU-afspraken. Nu probeert hij wellicht iets geheel anders. Zijn boek ‘Marked for Death: Islam’s War Against the West and Me’ is vooral op de Amerikaanse markt gericht en niet op Nederland. Vooral met hulp uit de VS met zijn streng christelijke groeperingen zou hij dan hopen een dam te kunnen opwerpen tegen de verbreiding van de islam.

 47. 105

  @Mies: “….. verklaring is dat Wilders echt gelooft, zoals Breivik, in de tsunami van moslims die het Westen bedreigt. … “

  Van bovenaf heeft Wilders beveiliging gekregen? Hij heeft ondergedoken gezeten, hij heeft een tijdje een spreekverbod gehad. Weet jij het weer beter dan onze nationale experts op het gebied van beveiliging? Of ben jij zo iemand die zegt: “they didn’t come for me, why should I care?”

 48. 107

  @103 Ik denk dat hij er ook niet tegen kan dat het Limburgse CDA de Limburgse PVV probeert weg te spelen, dit in innige samenwerking met het koningshuis. Eerder was er ook al zo’n stoot onder de gordel toen dat gedoe over die twee paspoorten zich ineens tegen autochtone Nederlanders (expats) begon te keren in plaats van tegen moslims in Nederland. Dat ie echt de pest aan de islam heeft (en het onaangepast groepsgedrag van veel moslims in NL) lijkt me duidelijk. Je hoort nu op straat nog steeds dat ouders hun kinderen niet in de Nederlandse taal opvoeden, laat staan in de Nederlandse cultuur.

 49. 110

  Ben vanavond met mijn mobiele karaoke installatie op straat gaan staan en heb o.a. de volgende nummers gezongen:

  – Wilders bedankt, Wilders, Wilders, Wilders bedankt (herhaal) en
  – Wat is het stil aan de overkant.

  De straat die overwegend PVV heeft gestemd kon het wel waarderen. Na twee kratten bier was iedereen bijgepraat.

 50. 112

  De verkiezingen zijn pas in september of zo. Tegen die tijd is de gemiddelde kiezer dit alles al weer vergeten en is er al een begroting voor 2013 inclusief bezuiningen doorheen gekregen door het demissionair kabit. De verkiezingen zullen draaien om de dingetjes die dan net in het nieuws zijn.

 51. 115

  105:
  “Van bovenaf heeft Wilders beveiliging gekregen? Hij heeft ondergedoken gezeten, hij heeft een tijdje een spreekverbod gehad. Weet jij het weer beter dan onze nationale experts op het gebied van beveiliging?”

  Met bovenstaande reactie heb je niet afdoende duidelijk gemaakt dat een moslimtsunami het Westen bedreigt. De nationale experts op het gebied van veiligheid zullen lachen om dat steeds terugkerende gezemel over tsunami’s.

  Er is één troost: binnenkort zal zelfs de meest inbeciele islamofoob beseffen: “It’s the economy, stupid!”

 52. 118

  “De Jager heeft altijd gewaarschuwd voor de gevolgen als Nederland niet zou voldoen aan de Europese eis dat het begrotingstekort in 2013 weer op maximaal 3 procent zou staan. Hij verwees naar andere Europese landen als Frankrijk en Oostenrijk die hogere rentes moesten betalen op het moment dat ze het vertrouwen verloren van de kapitaalmarkt.

  De Jager rekende eerder voor dat als Nederland in zo’n situatie zou komen, dat dat de overheid per jaar snel 4 miljard euro per jaar kost aan extra rentelasten. Het Nederlandse bedrijfsleven is bovendien in een jaar makkelijk 7 miljard euro extra kwijt aan rente. Zou Nederland net zo veel vertrouwen van de markten verliezen als België recentelijk, dan is de renteschade snel dubbel zo hoog.”
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/9824/De-zoektocht-naar-miljarden/article/detail/3244475/2012/04/21/De-Jager-vliegt-terug-uit-Washington.dhtml

  Dat is dus 3 tot 6 miljoen per dag ontwikkelingshulp voor de banken.

  Dank U wel, mijnheer Wilders.

 53. 119

  Ja, het was een vernietigende stratetegische uithaal van het CDA,
  uitgevoerd door het tandem Gül-Beatrix,

  waarop Geert de Babbelaar verzuchtte:

  “Mijnheer, heb medelijden met mij en met die arme volk.”

  Over 500 jaar zullen de historici zich nog afvragen
  wie hij bedoelde met “Mijnheer”.

 54. 120

  @116: In de nabije en minder nabije toekomst zal het om de economie draaien. Over twee, drie of vier jaar vraagt iedereen zich af: waarom hebben we onze tijd zo verbeuzeld met andere zaken?! Hoewel, dat ‘we’ zal wel weer ‘ze’ worden. Het zijn namelijk altijd de anderen.

 55. 123

  alt. johan, het is indrukwekkend hoe jij altijd weer een volstrekt inhoudsloos argument weet te vinden:

  Wat moeten we nu weer verstaan onder “immateriële dingen”.?

  Ik ben ervan overtuigd dat je er om zit te springen het antwoord te geven, zo moeilijk kan het niet zijn om daar wat bij te verzinnen.

 56. 125

  Bismarck heeft natuurlijk een punt vanjewelste. Wilders hamerde zelf erop dat de EU-landen strikt de door Europa opgelegde eisen moesten slikken, ook een gemangeld land als Griekenland. Hij kon toen al weten dat deze ferme houding zich tegen Nederland zal gaan keren, maar toch volhardde hij in z’n verbetenheid. Nu jammert diezelfde Wilders dat Nederland omzichtiger aangepakt moet worden door Europa. T-t. Nou ja, niet dat Wilders met deze hypocrisie uit z’n rol valt.

 57. 126

  @ alt.johan:

  Nou, we zullen wel zien wat over drie jaar op ieders tong ligt. Zelfs een navelstarende natie als Nederland zal tegen die tijd enkele kapotgereden stokpaardjes aan de kant moeten hebben geschoven.

 58. 127

  Kun je ook besluiten het juk dat EU heet achter je te laten… Heb je in beginsel je vrijheid en autonomie (voor een groot deel) weer terug. De EU stevent te hard af in de richting van een niet democratische eenheidsstaat. De vraag is ook of je dat omwille van een paar centen (die je gegarandeerd afgenomen worden) zou moeten willen.

 59. 131

  Misschien is Wilders in de tussentijd tot andere inzichten gekomen, getuigt wel van enige vorm van intelligentie. Hard aan de 3% vasthouden (getuigt niet van intelligentie) betekent wel dat onze economie veel langer nodig gaat hebben om te herstellen en is ronduit een stomme weg om te gaan. Er moeten hier wel 17 miljoen mensen leven, dat lijkt me toch iets belangrijker dan een cijfertje dat ergens in het Politburo van Brussel op een stukje papier staat..

 60. 134

  Een flink deel van het CDA kan zijn koffers gaan pakken, idd.

  Alleen het nadenken binnen de partij over wie ze zijn en wat ze echt willen zal er niet makkelijker op worden nu de “baantjes” van het menu lijken te verdwijnen.

 61. 138

  @105
  Haha, mooie drogredenering (secundum quid) à la de PVV. In de trant van: het is deze winter koud geweest, dus de klimaatopwarming is flauwekul. Als er één persoon wordt bedreigd, is dat nog geen reden om te spreken van een grote golf aan ondemocratische acties.

  Overigens zijn er wel degelijk terroristen die mogelijk Wilders als doelwit hadden. Er zijn ook nog meer personen zoals Breivik.

 62. 139

  Wat een flauwekul de oplossing is simpel.

  Verhoog de twee bovenste twee belastingschijven met 10 procent. Dit noemen we de belasting opslag financiële sector, de BOF. Dit brengt genoeg miljarden binnen om onder de gevreesde 3% te blijven.

  De laagste inkomens worden ontzien. Meervermogenden hadden bij het omvallen van de banken het meeste te verliezen en die behoren ook het hardste te voelen wat de gevolgen zijn van falende bestuurders en toezichthouders in de financiële sector. Misschien dat dat eindelijk tot de broodnodige hervormingen zal gaan leiden.

  Na de eenwording heeft Duitsland ook een belastingverhoging ingevoerd om het geld bij elkaar te brengen voor de investeringen in het Oosten van het land. Het heeft vast enkele procenten groei gekost, maar het land is daar niet slechter van geworden.

  Helaas is belastingverhoging taboe en denken zelfs ww-ers en WAO-ers dat bezuinigen op sociale voorzieningen de enige optie is om de door de crisis geslagen gaten in de begroting te repareren.

 63. 140

  Na de eenwording heeft Duitsland ook een belastingverhoging ingevoerd om het geld bij elkaar te brengen voor de investeringen in het Oosten van het land. Het heeft vast enkele procenten groei gekost, maar het land is daar niet slechter van geworden.

  Vind ik een heel goede, ietwat populistische redenering. Het is niet alleen zaak om bezuinigingsretoriek door te prikken, maar het is vooral zaak om een kort en aansprekend alternatief te presenteren.

 64. 141

  @Mies: In 2002 is mijn beoogde volksvertegenwoordiger afgeknald, in 2004 een door mij bewonderde columnist/filmmaker.

  Geert WIlders is maar één persoontje, dat snap ik ook wel.
  Maar toch, je kunt wel zeggen wen er maar aan, maar op een gegeven moment is het gewoon niet leuk meer. De fysieke bedreigingen moeten gewoon stoppen, zodat Geert weer normaal over straat mag zonder beveiliging.

 65. 142

  Zeg, hoe staat Belgie er voor? verschrijden die ook de 3%? Staan die ook in het vizier voor een afwaardering? Vraag het maar gezien het gegeven dat die ook godsganse tijd geen regering hadden mar de boel wel doordraaide, dus wellicht is de ramp niet zo groot als we een tijdje geen “daadkrachtige” regering hebben

 66. 143

  Volgens mij heeft België de zaakjes nu weer op orde, beneden de 3% in 2013. België had geluk dat er dispensatie was op het moment dat er niet geregeerd kon worden. Tot 2013…

 67. 144

  Gelukkig heerste er bij het 7 weken durende toneelstuk in het Catshuis een radiostilte. Heeft ons een hoop onzin bespaard.
  Maar wat een totaal gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel dat ze niet uit een paar miljard aan bezuinigingen kunnen komen.
  Nu krijgen we dus weer een half jaar modder gooien, verkiezingen die geen logische coalitie opleveren, moeizame onderhandelingen en rond deze tijd in 2013 weer een of ander wankel kabinet. In de tussentijd ligt dit land weer op z’n gat. Gelukkig wordt Nederland allang niet meer vanuit Den Haag bestuurd.

 68. 145

  De ironie is natuurlijk dat door Wilders’ opblaasactie er een nieuw kabinet komt met daarin vrijwel zeker Wilders’ erfvijand de PvdA.

  Niemand wil (meer) met de PVV regeren, dus Wilders staat buitenspel. De Kunduz-coalitie (VVD+CDA+D66+CU+GL) staat op verlies in de peilingen en gaat vermoedelijk geen meerderheid halen en ook een coalitie van rechts (VVD, CDA) met de SP zonder de PvdA lijkt uitgesloten.

  Hou je over, praktisch alleen maar mogelijkheden met de PvdA, beetje afhankelijk van de peilingen zijn opties:

  Paars-plus: VVD+PvdA+D66+GL
  Regentesk: VVD+PvdA+D66+CDA
  Paars-rood: VVD+PvdA+SP
  Centrum-links: PvdA+SP+D66+CDA
  Christen-links: PvdA+SP+CDA+CU+GL
  Sociaal-links: PvdA+SP+D66+CU+GL

  Maar goed, dan kan Wilders weer gewoon de PvdA de schuld geven van alle ellende in Nederland.

 69. 146

  De rol van GW en de PVV is zo langzamerhand uitgespeeld. De magie is verdwenen. Hij zal nooit meer die machtspositie krijgen die hij had.

  Hij is irrelevant geworden.

 70. 147

  @benjbenj: ik kan niet in de toekomst kijken. Geen idee wat er over 4 jaar speelt. Ik denk dat je nu eerst moet kijken naar de komende verkiezingen. Politici zijn nu al aan het voorsorteren op die campagne. En iedereen gaat zijn punten aanpassen.. Men wil namelijk de verkiezingen van september 2012??? winnen en niet die van 2010.

  @Harm: Jij komt er weer doorheen fietsen in een serieuze discussie met benjbenj. Maar goed.

  Mijn verhaal van het immateriële is voor een deel geïnspireerd door de verkiezingen van 2002. De economie met Kok liep toen best redelijk, maar “het volk” was niet tevreden. Veel immateriële dingen leken verwaarloosd. “De verweesde samenleving” van PF gaf een rake analyse van de situatie.

  Kernpunt is: maatschappelijke kritiek de kop indrukken door te beginnen over economie (het materiële), daar trapt het volk niet in. Mensen zijn niet gek.

 71. 149

  @ alt.johan
  Veel mensen — laat ik maar niet het allesomvattende ‘het volk’ zeggen, want daarmee zit je nooit goed — zijn ontevreden. Maar is het vanwege immateriële zaken? Me dunkt van niet. Als het getij verloopt, verzet men de bakens. Niet iedereen in Den Haag slaagt daarin.

  De toenemende kritiek vanuit de samenleving heeft vooral betrekking op economische zaken. Die kritiek moet je inderdaad niet negeren. De aandacht afleiden door oeverloos te zeveren over het islamitische gevaar is ook een vorm van negeren. Niet doen.

 72. 150

  @149 “De toenemende kritiek vanuit de samenleving heeft vooral betrekking op economische zaken“.

  Is dat nou wel zo? Volgens mij komt een groot deel van de kritiek door het feit dat mensen zich in eigen land minder thuis, en nauwelijks nog vertegenwoordigd voelen. Voor economische dingen kunnen ze immers nog stemmen op VVD, PvdA en SP enzo. Als het om (economische) verslechteringen gaat, is het vooral het onbegrip en het gebrek aan uitleg over waarom het slechter zou moeten gaan, wederom een gebrek aan zich thuis kunnen voelen in eigen land, intellectueel gesproken dan.