Canard du Jour: Salugen & Genotrim

Canard du Jour Logo, klik voor vergrotingAl een paar dagen hypet de Telegraf dat er een revolutionaire “DNA-pil” op de markt komt waarmee het mogelijk is om binnen enkele maanden je ideale gewicht te bereiken.

Het, uit Amerika afkomstige, wondermiddel (GenoTrim, jarenlang in het diepste geheim aan gewerkt) is zo vreselijk uniek dat er vrijwel alleen berichtgeving over te vinden is in de Nederlandse taal. Hetzelfde geldt voor het bedrijf dat er achter zit (Salugen).

Salugen houdt kantoor in San Diego, in een gebouw dat “virtual officespace” verhuurt. De eigen website maakt geen melding van de wonderpil.

Ik heb de Nederlandse vertegenwoordiger van het middel, P. Maltha, even gebeld en gemaild om te vragen of het niet slimmer was geweest om dit fantastische middel in de USA te lanceren in plaats van in Nederland, echter hij/zij geeft niet thuis.

klik hier voor de laatste stand van zaken.

 1. 3

  Ik heb ook wel eens geGoogled op ‘rare’ berichten in de Telegraaf, 2 of 3 keer, en vond ook nooit iets terug in buitenlandse kranten of in het land van oorsprong. Het eigenaardige van de media, die de controlerende macht zou zijn, is dat zij geen eigen toezichthouder/controle orgaan hebben. Er is slechts 1 of 2 programma’s van de omroep zelf die het nieuws wel eens tegen het licht houden, en dan maar zeuren over de canards van weblogs!

 2. 9

  Wanneer ik de lijst met publicaties van Dr. Blum bekijk, lijkt het erop dat hij de laatste 10 jaar zich bezig heeft gehouden met het pluggen de gedachte dat slecht gedrag genetisch bepaald is. Veel van zijn artikelen verschijnen in het blad “Medical \Hypothesis”. Zie hier voor een karakteristiek artikel.

 3. 16

  Pure oplichting, zoals wel zal blijken.
  Zeer professioneel, American style scam.
  Best knap trouwens, om een gerenommeerd bureau als Tobeone en (op hun voorspraak?) vervolgens de Telegraaf er in te laten stinken.
  Ben benieuwd naar de kutsmoezen als er dus niks bij Oprah komt.

 4. 18

  Ik geloof dat het een goede grap is, in amerika worden op dit moment herhalingen van Oprah uitgezonden. Bovendien heeft die amerikaanse firma domeinnamen bij Nederlandse hostingbedrijven geregistreerd, pas eind december en waarom in Amerika en Nederland introduceren?

 5. 19

  Ik heb een beetje op internet rondgespeurd. Alhoewel ik er geen conclusies aan wil hangen is het mogelijk een bron van iemand anders die verder wil zoeken:

  Hier mijn bevindingen:

  1. De ‘whois’ opgevraagd van de site salugen.com. Hieruit blijkt dat de site op naam staat van Brian Meshkin op 19 april 2005. Het bedrijf is ook pas sinds april actief. Ik vind het vreemd dat de domeinnaam niet in de opstartfase (dus voor april) is geregistreerd. Brian Meshkin heeft na zijn afstuderen (1997) twee jaar bij Johnson & Johnson gewerkt (medicijnen verkocht) en is in 1999 een Internet bedrijf begonnen (iets van geld kunnen verdienen met emailen en surfen). Ondertussen is bedrijf ‘Surfbuzz.com’ niet meer actief. Brian staat wel bij het management van Salugen. Mocht het dezelfde Brian zijn (van surfbuzz) dan is zijn info bij Salugen naar mijn inzien schomelijk overdreven. Daarbij is zijn naam bij CNN en NBC onbekend alhoewel hij daar wel voor zijn inzet zou zijn onderscheiden (awarded). In een ander bericht ‘http://www.signonsandiego.com/news/business/20040210-9999-1b10biolucid.html’ wordt één of andere Brian Meshkin wel weer met individuele gezondheidszorg in relatie gebracht bij het bedrijf Prometheus (www.prometheuslabs.com). Betreft een bedrijf die o.a. ook iets doen met genetische tests.

  2. Salugen wordt door het bedrijf ‘ToBeOne’ in Nederland op de markt gezet. Voor een dergelijk communicatiebureau vind ik de site wel erg magertjes en Amerikaans. Maar goed, dat kan. ToBeOne is opgezet door de broers Friso en Reinder Kuperus die o.a. in 2000 het bedrijf Adframe hebben opgericht. Ook hierbij gaat het om een bedrijf die surfers betaald voor het bekijken van advertenties. Link met Brian Meshkin / Surfbuzz???

  3. Op ‘http://www.media.gwu.edu/pressreleases/07-12-01-HOBYAgenda.cfm’ wordt Brian Meshkin in verband gebracht met Eli Lilly. Eli Lilly is een groot farmaceutisch producent. Het bedrijf EBrain (http://www.ebrainsinc.com) doet o.a. de markteting voor Eli Lilly en werkt ook voor Salugen.

  Bronnen:
  http://www.adformatie.nl/nieuws/Nieuws2000-05-18.html
  http://eastbay.bizjournals.com/atlanta/stories/1999/10/25/story5.html
  http://www.findarticles.com/p/articles/mi_m0EIN/is_2000_Oct_16/ai_66097508

  http://www.signonsandiego.com/news/business/20040210-9999-1b10biolucid.html

 6. 20

  Dit is geen grap, daarvoor is dit veel te groot aangepakt. Pure oplichting dus. Dat Tobeone gebruikt (waarschijnlijk verneukt) wordt, is duidelijk. Alles betreffende Meshkin lijkt me vals, een dwaalsppor.

 7. 21

  Ik heb vannacht onderstaande meel naar de Telegraf gestuurd maar antwoord blijft uit:

  Vraag over Binnenland artikel 24/12/05

  Degtyarev Pekhotny to nieuwsdienst, (bcc:Sargasso)
  More options 2:57 am (14 hours ago)

  CC: Redactie Sargasso.nl

  L.S.,

  Mijn naam is Pekhotny en ik maak deel uit van de redactie van sargasso.nl, een zogenaamd serieus Nederlands weblog. De redactie van sargasso en onze lezers zijn zeer benieuwd naar het volgende:

  Op 24 december j.l. plaatste u het volgende bericht op uw site: http://www.telegraaf.nl/binnenland/30838681/Kilo_s_snel_kwijt_met_dna-pillen.html

  Wij hebben hierover de volgende vragen:

  1 is uw redaktie ervan overtuigd dat dit bericht op waarheid berust ?
  2 bent u ervan op de hoogte dat er over deze, volgens dit bericht, “spraakmakende primeur” voor Nederland en Amerika slechts Nederlanstalige treffers oplevert op google, zo ja, vind u dit realistisch ?
  3 bent u ervan op de hoogte dat het op de website van Salugen.com geen melding wordt gemaakt van dit revolutionaire middel GenoTrim ?
  4 bent u ervan op de hoogte dat zowel de Nederlandse vertegenwoordiger van dit bedrijf, als het bedrijf zelf niet op e-mail of telefoon reageren ?
  5 weet u zeker dat Oprah Winfrey een oudejaarsshow heeft, laat staan deze DNA-pil gaat “presenteren” ?
  6 bent u ervan op de hoogte dat het Voedingscentrum ontkent dat genoemde pil kan bestaan ?
  7 heeft u uw lezers hierover inmiddels bericht ?
  8 heeft u zelf nog iets te verklaren over dit bericht en de wijze waarop het in uw krant terecht is gekomen ?
  9 heeft u er bezwaar tegen als uw antwoord op deze e-mail wordt gepubliceerd op sargasso.nl ?

  Bij voorbaat dank voor uw tijd en met vriendelijke groet,

  D. Pekhotny