Cameratoezicht in Nederland, een overzicht

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Dossier:

ACHTERGROND - Sargasso heeft zich de afgelopen jaren verdiept in het cameratoezicht in Nederland. Dat leidde tot een uitgebreid dossier over ANPR-camera’s (Automated Number Plate Recognition) langs de Nederlandse snelwegen en toezichtcamera’s in de publieke ruimte. Niet alleen hebben we geteld hoeveel camera’s er in het publieke domein hangen, we hebben ook geschat hoeveel privécamera’s daar aan toegevoegd moeten worden. De belangrijkste artikelen op een rijtje.

* Hoeveel camera’s hangen er in Nederland?

Sargasso deed 450 Wob-verzoeken (verzoek op basis van Wet openbaarheid bestuur) om te inventariseren hoeveel camera’s er in Nederland hangen bij of van publieke instanties. Nergens is een overzicht te vinden, dus alle gemeenten, provincies en politiekorpsen werden aangeschreven. Dat leidde na jarenlang onderzoek tot een inventarisatie van alle publieke camera’s, en een schatting van het aantal privécamera’s. Het zijn er minimaal 200.000.

* Waar hangen camera’s in Nederland?

Alle gegevens die in het onderzoek naar cameratoezicht naar voren zijn gekomen, zijn in een openbare database gezet en op een kaart van Nederland geprojecteerd. Zo is per woonplaats inzichtelijk waar de camera’s precies hangen. De database is als csv-bestand te downloaden, zodat u zelf met de data aan de slag kan.

* Wat zijn ANPR-camera’s en waar hangen ze?

Wat is Automated Number Plate Recognition (ANPR) en waar hangen de ANPR-camera’s?

* Trends in cameratoezicht

Cameratoezicht is de laatste jaren flink veranderd. Wat zijn de huidige trends? Een gesprek met cameradeskundige Sander Flight.

* Politie niet klaar voor kentekenherkenning

Als het aan minister Opstelten ligt, kan de politie binnenkort op grote schaal kentekenherkenning in gaan zetten. Een wet die dat mogelijk maakt, wordt momenteel door het parlement geloodst. Maar de technische uitvoering laat nog wel even op zich wachten.

Reacties (18)

#3 L.Brusselman

Geen artikelen vanachter betaalmuren aub,je zou het verwijt kunnen krijgen reclame te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joop

Uit de link naar het NRC artikel in reactie 2:

“Opstelten wil ANPR [Automatische Nummerplaat Registratie] in het hele land invoeren. De Tweede Kamer is daar inmiddels mee akkoord, evenals met de opslag van de vergaarde kentekens gedurende vier weken – iets wat begin 2010 nog tot grote ophef leidde en werd verboden door het College Bescherming Persoonsgegevens.”

In rap tempo wordt de controle op de burger opgevoerd. En dat College Bescherming Persoonsgegevens kan wel opgeheven worden.

Het CBP is niets anders dan een symbool, evenals een ombudsman: je mag kritiek hebben, maar je moet niet denken dat we jullie serieus nemen. Hoogstens als we ons eigen systeem kunnen versterken met jullie constructieve kritiek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joop

Vanochtend zag ik een herhaling van het tv programma Boeken met de bestuurskundige Paul Frissen. Hij had wederom een boek geschreven over de overheid en de maatschappij. Het ging hem erom om de maakbare samenleving te koppelen aan de controle staat. De overheid wil alles kunnen controleren.

Een heel systeem met veiligheidsregio’s wordt omgezet om die gemiddelde vijf rampen per jaar te bestrijden. Ter illustratie begon hij met de Moerdijk-brand. Alles ging mis. Want ja, de gifwolk overschreed de grens van de veiligheidszone.

En mooie verwijzing de oude Grieken verzoenden zich met het noodlot, de christelijke periode was acceptatie (in de hemel wordt alles weer goed) en de ‘modernisten’ willen het noodlot naar eigen hand zetten.

Denk aan de ‘risk society’ van Anthony Giddens en Ulrich Beck. Zeker over veiligheid gaat de ‘preventie heel ver. Zodoende komt de persoonlijke vrijheid (in dit geval de privacy) in gevaar. Nee, wordt gewoonweg verkwanseld.

En zoals met dit ANPR systeem, dat zie je overal terug in andere vormen van interventie van de overheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 P.J. Cokema

Nog meer camera’s dan we dachten. In dit artikel is elke burger met een camera er ook één. Maar nieuw is de vermelding van Debtscan.

Quote: “Rijdt er een auto van Debtscan in je straat, met vier camera’s op het dak, dan is de kans groot dat je buurman een schuld heeft bij een webwinkel. Debtscan is een particulier bedrijf dat in opdracht van deurwaarders en rechthebbenden voertuigen opspoort, hun kentekens fotografeert en deze plaats- en tijdgebonden informatie doorgeeft aan de opdrachtgevers”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 L.Brusselman

Een vorm van verzet zou kunnen zijn spuitbusje zwarte lak bij je dragen en zo veel mogelijk “oogjes” onschadelijk maken,veel zullen er dat waarschijnlijk niet zijn want de meeste van die krengen hangen buiten bereik.
Maar je zou alvast kunnen beginnen in liften,betaalautomaten, camera’s/smartphones van verdachte personen die dat ding op je richten,bij voordeuren etc…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Kalief

@7 Vernielen is niet nodig en bovendien wil je er de rekening niet van krijgen. Het volstaat er hoesjes overheen te schuiven, denk aan de zadelhoesjes voor fietsen maar dan kleiner. Dan kun je ook bijhouden welke camera’s niet in gebruik zijn want daar worden de hoesjes nooit afgehaald. En het is net zo legaal als iemand op straat het zicht ontnemen door voor hem te gaan staan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Daan van der Keur

Mijn motorfiets en mijn Renault Twizy staan in de garage of op de stoep achter een bosje met een sloot en fietspad ertussen naar de weg. En verder test ik auto’s waardoor ik vrijwel elke week in een andere testauto rijd. Verder heb ik heb geen smartphone, ik internet via een abo die op iemand anders zijn naam staat, kortom vadertje staat heeft een hele lastige aan mij. En dat hou ik graag zo!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 L.Brusselman
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 boerke

Ga wat verder met die WOB, want ik heb hier in a’dam osdorp (osdorpplein) dit jaar vele camera’s zien ophangen, maar zie ze niet terug op de kaart.
(ik wil wel foto’s maken van de camera’s natuurlijk)

(Maar ik zal zelf wel een verzoekje hierover plaatsen bij het bestuur)
(als ik nog kan uitvinden wie/wat stads/stadsdeel verantwoordelijkheid is, en waar iedereen zich achter kan&&zal verschuilen)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 L.Brusselman

@10: negeren aub,verkeerde draadje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 objectief

@4:
Het volgende is gezichtsherkenning.
Nadat dat is ingevoerd is iedereen met capuchon en zonnebril verdacht.
Dat je nu een identiteitsbewijs kunt krijgen zonder vingerafdrukken betekent alleen dat Big Brother die vingerafdrukken niet meer nodig heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Andy Cap

@7: Katapult.

Kunnen die dingen trouwens tegen een laser?
Het proberen waard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 L.Brusselman

@14: Idd,een katapult met verfbommtjes voor camera’s waar je niet direct bij kunt.
Die tip is bruikbaarder dan de mutsjes van Kalief.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Kalief

@15 Als de camera werkt is het niet slim ervoor te gaan catwalken met een katapult. En als ie niet werkt is het niet nodig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Kalief

Twee aanvullingen:
1. De meeste beveiligingscamera’s zijn nutteloos omdat ze te hoog hangen waardoor ze mensen op hun kruin filmen in plaats van in hun gezicht;
2. overheden reageren anticyclisch op problemen: camera’s komen pas te hangen in een buurt als de problemen voorbij zijn waarna die overheid verkondigt dat de problemen verdwenen na het ophangen van de camera’s. Het grote Mosterd na de Maaltijd project.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Mirza Joemman

Ben het eens met jou punt twee. 3. De beelden kunnen achteraf worden omgevormd tot schimmen van de werkelijkheid, zoals een vertekend beeld is ontstaan van een dag, genoemd naar de bekendste Porsche.

 • Vorige discussie