Bye bye eKudos en NUjij

nomore2.jpgExperimenteren betekent ook evalueren. Vier maanden geleden kondigden we het experiment met eKudos aan. Later hebben we er nog een schepje bovenop gedaan door ook een knopje voor NUjij erbij te plaatsen.
Nu dus tijd voor de evaluatie.
Bij eKudos verschenen 6 directe linkjes, waarvan 4 door mij geplugged. Aantal bezoekers langs die weg was bij elkaar ongeveer 200.
Bij NUjij verschenen 26 directe linkjes, waarvan 12 door mij geplugged (kijken wat het effect van diverse artikelen is op de populatie, hetgeen je de kwalificatie “blogjes spammer” oplevert). Aantal bezoekers langs die weg bij elkaar ongeveer 600.
Al met al heeft het dus weinig toegevoegde waarde voor ons. Zeker als je weet dat je ook linkjes kan plaatsen als die knopjes er niet staan. En omdat bitjes, cpu-cycles en netwerktransport nu eenmaal elektriciteit en daarmee (voorlopig nog) CO2 kosten, laten we het maar voor wat het is.
Kennelijk zijn we veel te saai of te genuanceerd voor het snelle socialbookmarking publiek.

Nu we het toch over Social Bookmarking hebben. Hoe staat het daarmee in Nederland? In de VS zijn sites als Digg.com en Reddit.com inmiddels succesverhalen.
Nederland kent een hele reeks tegenhangers. Een aantal daarvan leidt een zieltogend bestaan: Watvindenwijover.nl, grubb.nl, Tagmos.nl en Favr.nl.
Een tweetal dat even erg succesvol leek, maar waar nu de belangstelling sterk afneemt zijn: eKudos en Geenredactie.
Blijven er nog twee over die zo te zien een gezonde toekomst tegemoet gaan: MSN Reporter en NUjij.
Beide trekken veel bezoekers, stemmers en reacties. Wel moet gezegd worden dat bij deze sites een erg groot aantal artikelen in de hitlijsten gewone nieuwsitems zijn die de hele dag overal al de revue passeren. Er zit weinig origineel materiaal tussen dat een gemiddelde nieuwsvolger niet toch al zou lezen. Dit in tegenstelling tot Digg en Reddit waar veel meer obscuur materiaal komt bovendrijven.
NUjij.nl heeft als extra makke dat het wel erg veel berichten juist van nu.nl bevat. Hierdoor lijkt het af en toe een beetje op een zelfbevestigingsconstructies voor de makers van nu.nl. Was het misschien slimmer geweest een reactie mogelijkheid bij de normale artikelen te plaatsen.
MSN reporter heeft verder een beetje last van traagheid. En je moet twee keer klikken om bij het uiteindelijke artikel te komen, erg vervelend.
NUjij heeft wat veel last van Bekende Nederlanders sites en van Zapruder. Ook is het publiek niet heel erg kritisch met waar ze hun stemmen aan geven. Zo krijgt het vroeger zo interessant maar inmiddels verpauperde tweedekamer.blog.nl veel punten voor een artikel dat ze zonder bronvermelding gewoon van de ANP feed overnemen. Komt regelmatig voor aldaar.
Ook zijn ze daar helemaal lijp van Argusoog, een weblog die ze ziet vliegen.
Maar al met al zijn dit waarschijnlijk alleen maar groeistuipen. Die twee die houden het wel vol. De rest verdwijnt waarschijnlijk voor het jaar om is.

 1. 1

  Het is een kwestie van doelgroepen, Steeph. Wij gebruiken Nujij nog wel, maar ook bij mij is het enthousiasme ervoor wat tanende. Je ziet dat de meeste mensen doorklikken of reageren bij een pakkende titel. Daar bedoel ik mee dat het op zijn minst moet gaan over allochtonen, politiek, Irak, Afghanistan of, vooral de laatste tijd, samenzweringen.
  Daarbij moet uit de titel of onderschrift duidelijk blijken wat de mening van de submitter is.

  Niet alleen de reacties en het aantal clicks worden bepaald door de titel, ook het aantal stemmen. m.a.w. mensen hebben vaak je postje (dat je met eelt op je tikvingers geschreven hebt) niet eens gelezen voordat ze stemmen of reageren.

  De mensen die uiteindelijk doorklikken (en op je weblog reageren) zijn vaak complete conspiracy-nuts, die weinig toevoegen aan een discussie.

 2. 2

  Ekudos is bij ons al maanden geleden verwijderd omdat Ploeter daar een IP-ban opliep. Hij mocht zich niet verdedigen tegen smaad en laster van ene Albert Bolink. Foei, jij stoute Ploeter! Bovendien kwam er gestoord volk op ons af. En aan reclame maken voor Nu hebben we geen behoefte.

 3. 3

  Als dat gedoe rondom het registeren leverde een interessante discussie op bij Ekudos. Als stemmer moest je jezelf eerst aanmelden bij Ekudos. Het is een drempel waarvan ik van mening ben dat het overbodig is en mensen afschrikt.

  Ook nu jij begint steeds meer tegen te staan.

 4. 7

  @Roy: Ik weet niet of ik minder enthousiast ben over NuJij. Ik heb inmiddels wel geleerd dat je in een artikel een pakkende kop en leuke stelling moet deponeren.

  Dan wordt er door de standaard gebruikers op gereageerd en gestemd. Zodra het artikel in de “populair” lijst terecht komt volgen de leechers wel. En daar zit toch best interessant “materiaal” bij en het zijn over het algemeen geen conspiracy-nuts. Wij hebben er een paar aardige reageerders bij en onze bezoekerscijfers zijn structureel flink gestegen, ook zonder het NuJij bezoek. Het RSS verkeer is bijvoorbeeld flink toegenomen.

  @Steeph:

  “NUjij.nl heeft als extra makke dat het wel erg veel berichten juist van nu.nl bevat.”

  Wow, je hebt de REDEN dat nujij is opgezet te pakken. De redactie van NU wilde geen reacties onder de artikelen zelf, maar wilde wel een reactiemogelijkheid omdat daar vraag naar is. Die artikelen moeten zo droog mogelijk daar staan, zonder kleuring van bezoekers of scheldpartijen. Nu wil een zuivere nieuwssite zijn en geen discussieplatform.

  NuJij geeft mensen de mogelijkheid wél over deze artikelen te discussieren, zonder dat het afbreuk doet aan het artikel op NU.nl. Als extra optie werd de mogelijkheid om ook ander nieuws te pluggen ingebouwd, met onder andere als idee dat er zo misschien interessante nieuwtjes sneller onder de aandacht van de NU-redactie gebracht zouden worden. Dat laatste is een paar keer gebeurd, maar valt dus nog een beetje tegen.

 5. 9

  @Spuyt: Laten we eerlijk zijn, op Nujij wemelt het van de eenregelige, “in your face”-reacties. Ik wil best geloven dat daar zinnige mensen tussen zitten, maar die zijn minder “aanwezig”.

  We hebben op GC een paar keer wat typische reacties gehad van mensen die niet meer terugkomen. De reageerders die we eraan hebben overgehouden doen inderdaad wel leuk mee, wat dat betreft selecteert het zich inderdaad wel uit.

  Deels begrijp ik de kritiek van Steeph wel, tegelijkertijd denk ik dat Steeph zelf ook wel wat had kunnen doen om zijn postjes te “slijten”. Posten van waanlinkjes is volgens mij niet helemaal de bedoeling (link dan liever direct naar het oorspronkelijke ding) en een titel die begint met “KSTn” is al niet meer sexy te krijgen, wat je er ook achter zet.

 6. 10

  @Roy: het zou uberhaupt niet zo moeten zijn dat ik postjes moet “slijten”. Die horen als vanzelf opgepakt te worden door anderen. Dat gebeurde ook wel een paar keer hoor.
  Maar dingen “sexy” maken om betere resultaten te krijgen in Nujij, daar pas ik voor.

 7. 13

  @Steeph: maar tussen sexy maken en aanpassen zit natuurlijk behoorlijk wat licht. Niet iedereen is thuis in het Sargassojargon dat je gebruikt voor een serie en ik kan me voorstellen dat mensen niet doorklikken als ze een voor hen onbekende afkorting zien staan.

  Dat je zelf je postjes moet “slijten” vind ik niet zo raar. De community van nujij is nog sterk in opbouw en overlapt waarschijnlijk weinig met de community van Sargasso. Als je wil dat nujij wat in beweging komt, moet je er zelf een slinger aan geven.

 8. 15

  @Roy,9: Die eenregeligen die op NuJij reageren houden het over het algemeen bij NuJij. De “long tail” die wel klikt is het type lezer dat we zoeken. Dat daar af en toe een halve zool tussen zit, swa.

  @14: Wat een bullshitquote. Het schrijven van een artikel op een weblog an sich is al een schreeuw om aandacht. Een paar knopjes daaronder maakt het echt niet “de schaamte voorbij”.

  En daarbij. Waarover zouden we ons moeten schamen?

 9. 16

  Digg en Reddit zijn hun succes al lang weer voorbij. Deze sites (en in het bijzonder Reddit) profiteerden in het begin van een klein publiek dat in het begin erg hecht was en toegewijd was om kwaliteit te bieden en de boel niet te verpesten.

  Met de toename van de populariteit hebben beide sites nog geen fractie van hun kwaliteit weten vast te houden. Spammers, trollen en idioten vieren er hoogtij en de waarde van elke stem is effectief gereduceerd tot 0.

  (Zie dit stuk over de Reddit breakdown: http://fourstarters.com/2007/06/12/all-transactions-are-based-on-trust-part-1/)

  Ik denk dat bovenstaande Nederlandse varianten te lijden hebben gehad van nooit een significante kwalitatieve in crowd te hebben gehad. Daardoor hebben ze in één keer de sprong gemaakt van obscuur naar waardeloos.

 10. 18

  “Met de toename van de populariteit hebben beide sites nog geen fractie van hun kwaliteit weten vast te houden. Spammers, trollen en idioten vieren er hoogtij en de waarde van elke stem is effectief gereduceerd tot 0.”

  Die populariteit werkt wel vaker als een killer. Zie je ook in de commentaarvelden van grote blogs gebeuren. Internet is altijd wel een beetje therapie, ook voor toegewijden, maar wat is de toegevoegde waarde van bv Geenstijl-publiek? In het begin is hun commentaar misschien wel grappig, maar nu hoef je niet eens meer te kijken om te weten wat er staat.

  Ik hou van reaguurders die met linkjes en zo komen aandragen en echt participeren, zowel sociaal als informatief.

 11. 19

  @Spuyt12:

  ”NUjij.nl heeft als extra makke dat het wel erg veel berichten juist van nu.nl bevat.”

  Wow, je hebt de REDEN dat nujij is opgezet te pakken. De redactie van NU wilde geen reacties onder de artikelen zelf, maar wilde wel een reactiemogelijkheid omdat daar vraag naar is.

  Ja, daar heb je natuurlijk wel gelijk in. Was een beetje mijn projectie dat een social bookmarking site een neutraal platform moet zijn. Zo is nujij niet opgezet.
  Dus als verwijt kan ik dat niet neerleggen.

 12. 23

  Op hetkanWel hebben we wel even een grote top gehad toen we een paar uur op de homepage van MSN.nl stonden, dankzij MSN reporter.

  Overigens: waarom hebben jullie nooit een MSN reporter icoontje op de site gehad?

 13. 26

  Of NUjij het vol gaat houden weet ik niet, maar mij zien ze er niet meer. Ik had de site pas een paar dagen geleden ontdekt en besloot een paar proefjes te doen (ik wist toen nog niet dat Sargasso dat al gedaan had, maar als ik dat wel had geweten, had het niets uitgemaakt).

  Het resultaat is, dat het willekeurig ingrijpen van de redactie (of je dat nou censuur noemt of niet), het gedrag van de minklikkers en de NUnieters en het dubbelpostgedrag van de sterrenslagers deze webzijde waardeloos maken. Uiteindelijk heb ik ze nog wel even uitgeroepen tot hondelulle van de week (zie http://www.opinieleiders.nl/techlog/pivot/entry.php?id=4571 ) en dat was het dan.