“Bush wilde Al-Jazeera bombarderen”

Logo Al Jazeera Kwalitijtskrant de Daily Mirror bericht vandaag dat George Bush het arabische tv-station Al-Jazeera wilde bombarderen. Dat zou blijken uit een Downing Street memo van een gesprek tussen Blair en Bush. Een anonieme britse overheidsfunctionaris relativeert deze uitspraak als “humorous, not serious”.

Uit de memo van 16 April 2004 zou blijken dat Bush het tv-station in Doha, de hoofdstad van Qatar wilde bombarderen, maar dat Blair dat niet zo’n goed idee vond. Blair allegedly feared such a strike, in the capital of Qatar, a key Western ally in the Gulf, would spark revenge attacks. (Al-Jazeera)

Naar mijn mening is dit een laffe leugenachtige truc van de Mirror om de verkoopcijfers weer even tijdelijk op te krikken. Maar het kwaad is alweer geschied. Dergelijke geruchten zijn gloeiende kooltjes op de waterpijpen in Arabische koffiehuizen en brengen een oplossing van het geweld in het Midden-Oosten alleen nog maar verder weg. Mirror bedankt!

 1. 3

  M, ik stond ook even met “tiets” in mijn handen, maar aangezien mijn gevoelens over de Daily Mirror een stuk negatiever zijn koos ik voor het dyslectische “tijts”. Tiets gebruik ik als mijn stemming wat joliger is.
  (maar in principe heb je geleik)

 2. 4

  Ach, zijn er geen andere gloeiende kooltjes op de waterpijpen in Arabische koffiehuizen? Als de Mirror dit niet doet dan is er wel elders iets mis, als Bush zelf niet echt ergens weer een bommetje gooit.

  Het probleem is niet gemaakt door de Daily, kan niet worden opgelost door de Daily en heeft eigenlijk helemaal niets te maken met de Daily.

  Door dit zo te stellen overschat je de zelfstandige invloed van de media in hoge mate. Sinds de Vietnamoorlog worden de media gekortwiekt en gemanipuleerd. Als het bericht geen hoax is dan moet de bron nader worden onderzocht. En met de bron de reden om het bericht (zo) in openbaarheid te brengen. Misschien laat de Daily zich wel gebruiken. En misschien is dat wel opzettelijk. Misschien wordt er wel een breuk tussen de USA en GB voorbereidt door de britten. Misschien…

  Om kort te gaan: ik vind het bericht van de Daily zonder nadere bron en duiding geleuter.

 3. 14

  Ik kan me wel indenken dat Bush een grapje heeft gemaakt, beetje als Reagan met “I’ve signed legislation that will outlaw Russia”-gedoe.

  Maar eigenlijk kan ik me méér niet voorstellen dat de Amerikanen dat óóit zouden doen. Hun commandocentrum zat nota bene in Qatar, ze hadden de klap waarschijnlijk kunnen horen.