Bureau Netanyahu betaalt miljoen shekel om propaganda te professionaliseren

NIEUWS - Nieuws van afgelopen week: het bureau van de Israëlische premier Netanyahu heeft de rechtse, pro-Israël propagandaclub StandWithUs ingehuurd voor één miljoen shekel (ruim 250,000 dollar) om een jaar lang via sociale media de officiële Israëlische regeringsstandpunten te helpen propageren, zo meldde Haaretz op gezag van de Hebreeuwse site The Seventh Eye.

Nu heeft StandWithUs, dat zijn hoofdkwartier in de VS heeft, dit propageren van het officiële Israëlische standpunt al veel langer voor niets gedaan. Het ‘nieuws’ van StandwithUs komt regelmatig voorbij op Facebookpagina’s van rechtse Israëli’s en op Twitter. Maar onder druk van de zware kritiek die Israël te verduren kreeg tijdens jongste Israëlische veldtocht in Gaza, heeft het bureau van Netanyahu in november besloten een miljoen shekel vrij te maken voor een gestructureerd programma om hasbara (de officiële Israëlische versie van het nieuws) via de sociale media naar buiten te brengen.

Het programma, dat officieel de ‘Sociale Media Ambassadeurs’ heet, is een uitbreiding van een project dat het Nationale Informatie Directoraat van het bureau van Netanyahu al een paar jaar onder zijn hoede heeft. Met name tijdens de recente Gaza-aanval werden ‘commando-centra’ (war rooms) opgezet op de campussen van Israëlische universiteiten.

Het bureau van Netanyahu betaalde daarbij studenten om de zaak van Israël te verdedigen op Facebook, Twitter, YouTube, Instagram en wat verder in aanmerking kwam.

In het nu komende jaar zullen StandWithUs en het hasbara-directoraat van de premier Israëlische, Amerikaanse en Britse studenten trainen om dit werk te doen met betrekking tot een aantal ‘gevoelig liggende onderwerpen’, die in een bekendmaking van het Informatie Directoraat overigens niet nader werden aangeduid.

De uitbreiding van het programma is overigens onderdeel van een al langer voortwoekerend verhaal over hoe hasbara in Israël en rechtse Joods-Amerikaanse kringen een steeds professioneler opgezette business wordt. Zo meldde ik twee jaar geleden al dat twee universiteiten, die van Haifa en van Tel Aviv, zelfs een studieprogramma voor hasbara in hun curriculum hadden opgenomen. Een feit dat iemand bij gelegenheid maar eens moet overbrengen aan de voorzitter van het bestuur van de Vrije Universiteit als hij weer eens een debat over BDS en het verbreken van banden met Israëlische universiteiten en academici wil verbieden.

Haaretz citeert Yarden Vatikay, directeur van het Nationale Hasbara Directoraat, die zei dat ‘tijdens de Operatie Protective Edge de toewijding en energie was gebleken van jonge mensen die via de sociale media hun ervaringen deelden van het leven onder raketvuur van Hamas. Dit programma mikt erop mensen de vaardigheden bij te brengen om ervaringen uit Israël uit de eerste hand via de sociale media over te brengen aan een groter publiek.’

Michael Dickson, hoofd van StandWithUs Israel, noemde het ‘een opwindende mogelijkheid voor jonge mensen om te leren wat de beste manier is om Israëls boodschap uit te dragen. Te vaak worden mensen die de waarheid weten over wat Israël doet, vooral in tijden van conflict, op het internet overspoeld door stemmen die onjuiste informatie geven. Dit programma kan daar een remedie tegen bieden.’

StandWithUs behoort tot een legertje rechtse Amerikaanse Joodse organisaties. Het noemt zelf als partners de Zionist Organization of America (ZOA), CAMERA, Honest Reporeting, UN Watch, de David Project, Betar, en het uiterst rechtse David Horowitz Freedom Center (dat onder meer ook Geert Wilders sponsort). Het heeft verder banden met de Israëlische regering en diverse universiteiten.

  1. 2

    Mooi initiatief. De enige functionerende democratie in het midden oosten stelt middelen beschikbaar om de achterlijke van informatie te voorzien hoe het ook kan. Als we daar nou eens onze ontwikkelingshulp voor zouden inzetten.

  2. 7

    Goed dat deze praktijken bekent worden. Er zijn trouwens genoeg Israel zeloten die dit helemaal voor niets doen, puur vanuit idealisme oid. Liegen, verdraaien, bagataliseren, tegenstanders belasteren, etc etc