Brothers in arms… We’ll meet again… In een mooie stad achter de duinen…

Charles TaylorVorige week werd de van oorlogsmisdaden verdachte voormalig president van Liberia Charles Taylor door de Nigeriaanse douane aangehouden bij de grens van Kameroen en overgedragen aan het oorlogstribunaal in Sierra Leone. Taylor was in de jaren ’90 warlord in verschillende bloedige burgeroorlogen in West Afrika die alleen al in Liberia aan ruim een kwart miljoen mensen het leven kostte. Zijn proces waarin hij wordt aangeklaagd op 17 punten zal plaatshebben in Sierra Leone óf Den Haag. Een proces in Den Haag verdient de voorkeur omdat het anders veel onrust in de regio zal veroorzaken. Nederland stemt er mee in onder voorwaarde dat de VN-Veiligheidsraad er ook toestemming voor geeft en het Sierra Leone-tribunaal rechtstreeks onderhandelt met het hof in Nederland. Bovendien zou Taylor direct na het proces weer moeten vertrekken (OneWorld).

Guus van KouwenhovenNog een voordeel van een proces in Den Haag is het feit dat Taylor dan weer lekker dichtbij zijn goede oude vriend Guus van Kouwenhoven is. Deze Hollandse zakenman werd vorig jaar al gearresteerd (BBC) omdat hij met zijn handel in diamanten en illegaal gekapt hout de wapeninkopen van Taylor financieerde, zie: (TweeVandaag) / (DeOchtenden) / (Milieudefensie). Terwijl Taylor met deze wapens een van de gruwelijkste oorlogen uit de twintigste eeuw uitvocht waarbij het inzetten van gedrogeerde kindsoldaten, rituele verminkingen en etnische verkrachtigingen aan de orde van de dag waren, verwoestte deze Nederlander de natuur van West Afrika met zijn illegale houtkap en maffiose mijnbouw. Charles en Guus: een destructief duo…

Om de cirkel weer rond te maken kunnen wij u melden dat er geruchten de ronde doen dat de Amerikaanse overheid bij hun Nigeriaanse collega’s fors heeft aangedrongen op de arrestatie van Taylor, zie: ManselReport en The Counterterrorism Blog. En zo werkt Washington dus indirect toch mee aan de versterking van het door haar niet-erkende Internationale Strafhof !

Van zoveel goed nieuws gaat een mens spontaan een bemoedigend deuntje neuriën… We’ll meet again… Don’t know where, Don’t know when…

 1. 1

  Het lijkt me prima dat Taylor wordt berecht in Den Haag. Een prima case voor het internationaal strafhof. Geweldig ook dat de VS daar steun aangeven. Waarom Taylor niet vastgezet kan worden in Scheveningen begrijp ik trouwens niet helemaal. Er zijn daar onlangs wat cellen vrijgekomen van een ander Tribunaal.

 2. 2

  *roffelt mee*

  Maar ik mis wel een beetje zowel ‘the good reason’ als ‘the real reason’ waarom de VS Nigeria Taylor lieten aanhouden.

 3. 4

  *hoort olie fluisteren*

  Dan vat ik hem toch nog niet. Als Taylor een vriend van Nigeria was, maak je de Nigerianen nu alleen maar boos = geen olie. Als Taylor een vijand van Nigeria was had de VS niet zo hoeven aan te dringen.

 4. 7

  Oude vrienden weg, nieuwe oliecontracten in de plaats….

  Nog een keer, Charles Taylor zit nu in de marge, is geen schim meer van vroeger. VS dringen aan op arrestatie, betalen veel smeergeld aan Nigeria. Niet puur voor nieuwe oliecontracten, maar ook om Charles Taylor te krijgen. Ik mis de link nog steeds en ook de tit for tat, want Taylor stond nooit in de weg van oliecontracten.

 5. 8

  Uit dat ManselReport:
  It was reported today that President Bush would not meet with the Nigerian President unless Taylor was found so you can surmise that the meeting will take place and that oil will be discussed and that the violence and death will be brushed aside at least in private.

  Ja Saddam zat in principe ook jarenlang de oliecontracten niet in de weg en toen opeens moest ie toch het veld ruimen. Misschien wordt dit later nog wel duidelijk.

 6. 9

  Och, Carlos, het is duidelijk. Van de Amerikanen moeten ‘linkse dictators’ (Milosevic, Taylor) in Den Haag berecht worden en ‘rechtse dictators’ (Pinochet, Videla) een staatspensioen krijgen.

 7. 10

  Taylor was niet links. Taylor is een nieuw fenomeen: De totaal amorele warlord. In Kameroen vecht een groep die zichzelf de Ninja’s noemt. Dat zegt genoeg, denk ik.

 8. 12

  @Carlos
  Saddam moest weg omdat 70% van de olie-export van Irak via Frankrijk en dus Europa liep.
  Bijgevolg vond de Amerikaan dit niet leuk want hij wil alle macht over de olie hebben aangezien ze er nog 2keer zo hard aan verslaafd zijn als Europa.

  Wat Taylor betreft:
  berechten, schuld of onschuld vinden (rechtstaat weet je wel onschuldig tot bewezen enz …), ergens opsluiten.
  Wat de link met de olie betreft.
  Ik ken er niet veel van maar Taylor zal waarschijnlijk nog wel wat macht gehad hebben via drukkingsgroepen enzo. Als ze die macht nu uit de weg hebben kunnen ruimen zal dat de Amerikaanse zaak wel helpen zeker.

 9. 13

  De officiele versie: dat berechting Taylor echt nodig is voor stabiele vrede in Liberia/Sierra Leone.

  Hoe zwak ook, tot nu toe het meest waarschijnlijk.

 10. 14

  Mescaline, zonder vervelend te willen zijn. Dezer dagen wordt er langs de gehele West Afrikaanse kust geboord naar olie. Met de stijgende olieprijzen zijn de VS ineens ook geinteresseerd in voorheen onrendabele kleine velden. De regio moet rustiger worden want de olie moet netjes kunnen wegstromen.

  Zie ook:
  [img]https://sargasso.nl/wp-content/pix/africa_mine_lemonde.jpg[/img]
  https://sargasso.nl/archief/2005/12/07/amerika-moet-invloed-in-afrika-uitbreiden

 11. 16

  Yeps en zeggen dat het vroeger allemaal kolonies van Europa waren.
  Misschien hadden we in de jaren zestig toch een ander systeem of een andere vorm van zelfbestuur moeten proberen opleggen. Dan hadden we nu een stabliele regio en een sterker Europa denk ik.

 12. 17

  ”De regio moet rustiger worden want de olie moet netjes kunnen wegstromen.” Precies,…misschien kan Nederland dan daarna vredesmissies sturen voor de wederopbouw. En na afloop polonaise met Heineken en armen vol cadeautjes van de lokale massamoordenaar.

 13. 18

  Als Taylors arrestatie aan iets met olie van doen zou hebben dan zou dat wellicht kunnen zijn dat hij de rebel in de delta financiert. Taylor heeft in het verelden wel vaker geld gestoken in andere warlords (Hij was betrokken bij puinhoop in Sierra Leone en Guinea) dus die richting zou je dan moeten zoeken. Ik heb overigens een flinke hekel aan theorieen dat de VS dit of dat doet “vanwege de olie”. Dat soort beschuldigingen suggeren dat de VS een consistent buitenlands beleid hebben en dat vind ik teveel eer.

 14. 19

  Maar het zou net zo goed kunnen zijn dat de VS het een bloeddorstige schoft vinden die het meest met de VS verbonden land in Afrika heeft geruineerd. Het zou zomaar een morele actie kunnen zijn.

 15. 21

  ik moet je gelijk hebben geven wat de inconsistentie van het Amerikaans buitenlands beleid betreft.
  Toch denk ik dat olie vaak een deel van de reden is.
  En zuivere morele acties zie ik Bush niet ondernemen daar heeft hij niet genoeg ruggegraat voor

 16. 26

  Jaaa,.. ssssst,…niks zeggen over die Robertson hoor Mescaline. Geen slapende honden wakker maken. Oogjes dicht en snaveltjes toe.