1. 3

  …that would last less than six hours in the unlikely event that all other sources were cut off.

  Valt wel mee dus…
  Beetje tendentieuze titel.

 2. 4

  @3

  Maar wat als dat nou werkelijk eens gebeurt? Alles is Just in time logistiek tegenwoordig, dat maakt onze maatschappij erg kwetsbaar. Als het vrachtverkeer 2 dagen de weg niet op kan vanwege sneeuwstormen zijn alle supermarkten leeg.

 3. 9

  An earlier version of this story incorrectly stated that UK stored gas reserves had fallen to six hours. After further briefings with National Grid, we understand the figure is actually seven days. The discrepancy resulted from a misunderstanding of how the supply data was presented. We apologise for the error

 4. 10

  Sil heeft wel degelijk een punt. De huidige maatschappij hangt aan elkaar van ‘just-in-time’ systemen waarbij een calamiteit bij een van de schakels zorgt voor het totale vastlopen van de productieketen.

  Als dat al geen reden is om energieonafhankelijkheid na te streven, dan weet ik het ook niet meer.
  De gevolgen van een aantal dagen zonder netwerk worden onderschat. Kijk naar de bommelerwaard, waar niet eens sprake was van een aanbodprobleem.

 5. 11

  @10: Bommelerwaard ging dan ook om stroom, waarbij ‘just-in-time’ totaal geen rol speelde. Stroom is nu eenmaal een dusdanig complex en gevoelig systeem dat als er een cruiseschip de Eems af moet, de stroom in half West Europa kan uitvallen.

 6. 15

  @14. Ik binnen een uurtje wel, maar die dingen worden dan plots zeer gewild en tegen de tijd dat de zorginstellingen, gemeenten en telecomproviders voorzien zijn is de koek wel op.

  Ik heb indertijd naar een aantal buren lijntjes gelegd voor de cv-ketels. de meestgehoorde vraag was toch wel, kan de tv er ook nog bij?

 7. 19

  @ 11

  Dat snap ik, ik probeer het wat breder te trekken. Als geheel systeem is onze maatschappij 1 groot netwerk van just-in-time schakels.

 8. 20

  Haha bovenste reactie :

  Financial Times just gave this song award for the “best company song” – “and somewhat sinister one” ;)))

  Terecht! Zeker een prachtlied, herinner het ook nog van toen het op Sargasso stond.

 9. 21

  Bericht is al weer herroepen…blijkt nu om 7 dagen te gaan. Engeland komt echt niet zonder gas te zitten hoor; er is voldoende capaciteit beschikbaar. Waar Engeland wel een probleem mee kan hebben is een tekort aan adequate opslag faciliteiten. Gas wordt namelijk niet op een just-in-time basis geleverd…maar in tijden dat er weinig vraag is – zomermaanden – en dat gas wordt dan in grote ondergrondse gasopslagen opgeslagen ‘UGS’…zodat er bij koud weer snel veel gas beschikbaar is. Dus als de Britten nu een acuut probleem hebben, dan betekent het dat ze nalatig zijn geweest in het realiseren van voldoende opslagcapaciteit. In Nederland hebben we diverse ondergrondse opslagen zoals bijv. in Alkmaar, Grijpskerk en Langelo. In het streekje de Zuidwening, nabij Veendam, wordt er momenteel eentje aangelegd door Nuon en de Gasunie. http://www.agbzw.nl/home.html [Ik heb op de afdeling van Gasunie gewerkt die de UGS Zuidwending realiseert.]

 10. 22

  @1 Uit de grote velden in NL komt laagcalorisch gas, terwijl de rest van de wereld op hoogcalorisch gas draait. Van hoog naar laag kun je vrij makkelijk converteren door toevoegen van stikstof, andersom wordt lastiger. Als de installaties in een land niet zijn ingericht op laagcalorisch gas (vb. de branderkoppen in je gasfornuis), kan NL vanuit de grote velden niet zonder meer bijspringen. Vanuit de kleine velden wel, want daar zit hoogcalorisch gas in. Maar die velden zijn weer moeilijker ‘op te regelen’, dan het Groningenveld. Nog los van de vraag of er bruikbare pijpleidingen liggen.